Máltai Szeretetszolgálat

Íratkozzon fel hírlevelünkre!

Pécsi Csoport

Pécsi Csoport

Bemutatkozás

A Pécsi Önkéntes Csoport a legnagyobb létszámmal van jelen a Régió életében, szerteágazó munkájukat részlegek formájában végzik.

Járóbeteg szakellátás kapcsán az OEP-pel kötött szerződés alapján térítésmentesen biztosít ellátást a rászorulóknak. Sokszor ingyenesen juttatott gyógyszerekkel, melyeket önerőből és adományokból biztosít. Modern diagnosztikai eszközökkel rendelkeznek, így a vizsgálatok nagy részét helyben tudják elvégezni. A szakellátásban 16 önkéntes orvos és 25 önkéntes asszisztens dolgozik.

Jogi tanácsadás: Jelenleg a 6 önkéntesként dolgozó jogász látja el a feladatot. A jogi tanácsadásra érkező ügyfelek legtöbb esetben nyugdíjjal kapcsolatban keresik fel a jogászokat, de az elmúlt év során az esetek megoszlása szerint, több mint 60 különböző ügyben segíthettek.

Szociális csoport: A szociális csoport önkéntesei két területen segítik a rászoruló embereket. A nagyobb része a hajléktalan emberek ellátásában segít, míg a másik csoport fogadja az adomány illetve segítség kérőket.

Hajléktalan csoport: A Pécsi Csoport tevékenységén belül hosszú múltra tekint vissza a hajléktalan emberekkel való törődés. A 2006-os évtől intézményes formában, hajléktalanok nappali melegedőjeként működési engedélyt kapott. Az önkéntesek szorosan bekapcsolódnak az intézmény munkájába, felelősek az étkeztetésért, ügyintézést, lelki segítségnyújtást végeznek. Az intézmény a hét minden napján 8-tól 16 óráig várja a betérőket. Az intézménybe betérők nem csak saját ételüket fogyaszthatják el, hanem hideg élelmet (szendvics, zsíros kenyér, májkrémes kenyér) és teát is kapnak a nappali melegedőben. Lehetőség van tisztálkodásra, mosásra, ruhapótlásra is. Segítséget nyújtanak hivatalos ügyek intézésében, postacímet létesíthetnek nálunk, valamint csomagőrzési lehetőség is van. A nappali melegedő mellett a téli krízis időszakban 20 fő részére időszakos menedékhelyet működtetnek. Az éjszakai nyugodt pihenés biztosításával, szociális munkával támogatva igyekeznek segíteni rehabilitációjukat, munkavállalásukat

Telefonos információs szolgálat: Több, mint 15 önkéntes végzi hétfőtől péntekig 8-17 óra között, 3 órás váltásokban