Máltai Szeretetszolgálat

Íratkozzon fel hírlevelünkre!

Kiadványaink

Megjelent a Máltai Hírek legfrissebb lapszáma (2023/2.)

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2023-06-26 17:23:22

Megjelent a Máltai Hírek legfrissebb lapszáma (2023/2.)

A Máltai Hírek legfrissebb számában olvashatnak a Ferenc pápával való találkozásokról, a Pátyon működő intézmények jubileumáról, Martos Levente Balázs püspök máltai szolgálatairól, a Szuverén Máltai Lovagrend olaszországi szervezeteiről, és a DocRoom egészségügyi programról. A Máltai Hírek már megtalálható a Szeretetszolgálat intézményeiben, de online is olvasható és letölthető ide kattintva.

A Máltai Hírek 2023/2. lapszáma ide kattintva letölthető

A tartalomból:

A másik emberért kell élni – 4. oldal

Megtartotta országos küldöttgyűlését a Máltai Szeretetszolgálat, elbúcsúztatták Kis Imre régióvezetőt, Dél-Dunántúlon új vezetőt választottak. Aktuális hírek összefoglalója.

 

A pápán keresztül az Istennel is találkoztam – 5-7.  oldal

Apostoli látogatása mindhárom napján találkozott a Máltai közösség tagjaival Ferenc pápa Budapesten. A hivatalos események mellett a világsajtót bejárta a kép, melyen a Szentatya kezet csókol a Szeretetszolgálat szegedi hajléktalanszállóján élő Kardos Mihály atyával. Összeállítás a pápalátogatásról.

 

A szeretet konkrét tetteket keres – 8-10. oldal

Nem a hibátlanság tesz alkalmassá arra, hogy embertársaink mellé álljunk – vallja Martos Levente Balázs esztergomi segédpüspök, aki a találékony szeretetről a Máltai Szeretetszolgálat győri fogyatékos napközijében és máltai káplánként is szerzett meghatározó élményeket. Interjú a tavasszal szentelt püspökkel.

 

„Bölcsességed, mint a tenger, mély” – 11. oldal

Mit tehet az ember, ha kedv nélkül kell tenni? Martos Levente Balázs püspök atya elmélkedése.

 

DocRoom: valós változás a hajléktalan emberek ellátásában –  12. oldal

Dr. Békási Sándor, a Szeretetszolgálat Batthyány téri Egészségügyi Centruma főorvosának jegyzete a hajléktalan emberek egészségi állapotának és az ellátórendszerhez való hozzáférésének tudományos alapokra épített javítását szolgáló DocRoom egészségügyi kutatási programról.

 

A befogadás jubileuma Pátyon –  13. oldal

Pátyon a hatalmas területen található máltai intézményrendszer a befogadás jelképévé vált. Negyed évszázada működik itt a gyermekjóléti szolgálat, és az öt családdal indult, azóta országossá növekedett máltai nevelőszülői hálózat. Két évtizede élnek speciális igényű fiatalok a lakóotthonokban, és tíz éve viseli a máltai keresztet a Kerámia Műhely.

 

A Máltai Rend Olaszországban –  14-15. oldal

A Szuverén Máltai Lovagrend olaszországi szervezeti egységeinek történetét és jelenlegi működését mutatja be Történelmi és Kitekintő rovatunk, felmutatva a Rend megszakítások nélküli elkötelezettségét, valamint egyedi, csak az itáliai máltaiakra jellemző szolgálatokat.

 

Megjelent a Máltai Hírek legfrissebb lapszáma 2023/1.

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2023-03-29 14:35:18

Érkezés után – Ukrajnai menekültek újrakezdése Magyarországon: történetek a Máltai Szeretetszolgálat integrációs programjából.

A hovatartozás lemoshatatlan jele – Török menekülttáborban, athéni foglaltházban, kairói klinikán önkénteskedett – a menekülők mellett  találta meg az útját. Pszichológusként afgán és ukrán menekülteknek segít a Máltai Szeretetszolgálat integrációs programjában. Vörös Anna pszichológus portréja.

Az első segély a földrengés után – Hetekig a Máltai Szeretetszolgálat volt az egyetlen nemzetközi szervezet, mely segítséget nyújtott Szíria földrengés sújtotta területein. Aleppoban és Latakiaban mozgó orvosi rendelőket és mobil klinikát állított szolgálatba, Törökországban azonnali segélyt szállított és a helyreállítást segítő hosszú távú program tervezését kezdte meg a magyar szervezet.

Nemzetközi Máltai összefogás a törökországi és szíriai földrengés után – A Szuverén Máltai Lovagrend nemzetközi segélyszervezete, a Malteser International, valamint a környező országokban működő máltai szervezetek is bekapcsolódtak a törökországi és szíriai katasztrófa utáni segítségnyújtásba.

A sikátori törzsutas – Egy fogyatékos gyermeket nevelő családban óriási energiákat emészt fel a gyermek ellátásának és a szülők napi munkájának összehangolása. A sérült fiatallal nehezebb kimozdulni is, így a család életlehetőségei könnyen beszűkülnek. Bujtor Gabriella és a Máltai Szeretetszolgálat közös története azt tanúsítja, hogy ennek nem kell így lennie.

A karitatív diplomácia nagykövete – Heinz Hafnerrel, a Szuverén Máltai Lovagrend magyaroroszági nagykövetével a három Szentatyával történt találkozásáról, a három államfő mellett végzett munkájáról, és a Máltai Rend sajátos külszolgálatáról beszélgettünk.

Remény a szenvedésben – Hogyan találhatunk reményt, és hogyan adhatjuk azt másoknak, ebben a szenvedéssel teli világban? Elmélkedés a katasztrófák és emberi fájdalmak közben felmerülő kérdésekről és a szenvedésben rejlő reményről.

Várom a testem feltámadását – Elmélkedés Nagyböjt idején: „A kereszténység a megtestesülés vallása, Isten nem szégyelli a testünket. A krisztushit „röntgenképét” az Ige emberré válása és feltámadása (biblikusan fogalmazva az angyali üdvözlet és az üres sír) alkotja. Isten nem csak testben alkotott meg bennünket, de az üdvösségünket, örök életünket sem képzelte el test nélkül.”

Kettős látásvizsgálat – Év eleje óta két szűrőbusszal járja a legszegényebb településeket a Máltai Szeretetszolgálat gyermekszemészeti csoportja. Fotóriport az egyik első kettős bevetésről.

 

Megjelent a Máltai Hírek legfrissebb lapszáma 2022/4.

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2022-12-15 00:00:00

Megjelent a Máltai Hírek legfrissebb lapszáma 2022/4.

Megjelent a Máltai Hírek téli lapszáma.

A Máltai Hírek legfrissebb lapszáma innen letölthető: https://maltai.hu/assets/uploads/files/5dfa0-maltai_hirek_22_04_web.pdf

Megjelent a Máltai Hírek legfrissebb lapszáma 2022/3.

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2022-10-12 19:07:00

Megjelent a Máltai Hírek legfrissebb lapszáma 2022/3.

Megjelent a Máltai Hírek őszi lapszáma. Elérhető a máltai intézményekben vagy letölthető ide kattintva. A tartalomból:

Biztonságos lakás, munkahely, iskola a gyerekeknek, békesség a családnak. Hogyan keresi a helyét egy háború elől menekülő család Magyarországon a Máltai Szeretetszolgálat segítségével? Egy Dnyiproból érkezett, ma már miskolci család története a háborúból.

Elindult a munkásjárat Siklósnagyfaluból Pécsre a Máltai Szeretetszolgálat közreműködésével. Ott voltunk az első útján.

Miért hívja be az állam az egyházakat? Interjú Fülöp Attila államtitkárral.

A Máltai Lovagrend segélyszervezete: a Malteser International.

 

A Máltai Hírek legfrissebb lapszáma innen letölthető: https://maltai.hu/assets/uploads/files/032b0-mh_2022_03_web.pdf

Megjelent a Máltai Hírek legfrissebb lapszáma 2022/2.

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2022-07-18 11:45:47

Megjelent a Máltai Hírek legfrissebb lapszáma 2022/2.

A Máltai Hírek legfrissebb száma letölthető IDE KATTINTVA és elérhető a máltai intézményekben.

Kitartásról tanultak és a hangsúlyos „jó”-ra tanítanak kárpátaljai középiskolások. Az odaszánt idő is gyógyír a menekülés sebeire a Rimaszombati úti menekültszálló munkatársai szerint. A befogadás az igenmondással kezdődik, így válik krisztusi tetté – vallja Meskó Zsolt producer, író, rendező. Az ukrajnai máltai szervezetek változatos módokon segítik a háborútól szenvedő embereket odahaza. Tehetségeket találtak, útravalót adtak, örömöt arattak az első máltai tehetségkutatón. 26 felzárkózó településről érkezett gyerekek versenyeztek és nyaraltak az első Ötrégiós játékokon Zamárdiban. Először járultak szentáldozáshoz a gyulaji gyerekek, ami meghatározó élmény volt számukra és az egész közösségnek.  Máltai történetek, aktualitások, beszélgetések, elmélkedések 24 oldalon a legfrissebb Máltai Hírekben. Kattintson IDE és olvasson bele a lapba.