Máltai Szeretetszolgálat

Íratkozzon fel hírlevelünkre!

Kiadványaink

Megjelent a Máltai Hírek legfrisebb lapszáma (2021. június)

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2021-06-28 06:00:00

Megjelent a Máltai Hírek legfrisebb lapszáma (2021. június)

Riport a máltai műhelyiskola első évéről, portré Európa asszonyáról, a Máltai Szeretetszolgálat örökös tiszteletbeli elnökéről, történetek mesélő anyukákról, képriport az önkéntességből kibontakozó hajléktalanellátásról és tanítások az Eucharisztiáról. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat negyedéves magazinja ide kattintva letölthető.

A Máltai Hírek 2021. júniusi lapszámából ajánljuk:


Az esély iskolája - 20 tanuló tett sikeres vizsgát és szerzett részszakmai bizonyítványt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat műhelyiskolájában. A mester-tanítvány viszonyra alapozott gyakorlati képzésben a hagyományos oktatásból lemorzsolódott fiatalok kapnak második lehetőséget, hogy szakmát és önbizalmat szerezzenek.

Aki Magyarországra hozta a máltai keresztet - Nyolcvanadik születésnapján Csilla von Boeselager bárónőre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat örökös tiszteletbeli elnöke szolgálattal töltött életének meghatározó pillanataival emlékezünk. 

A meseolvasás csodákat tesz - A legnehezebb helyzetben lévő családokban is meséljenek és beszélgessenek, ezt igyekszik elérni a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Dél-Dunántúli régiójában működő Mesélő anyukák program.

Ne csak zsíroskenyér legyen - Képriport Békéscsabáról, ahol a máltai önkéntes szolgálatból először utcai gondozószolgálat alakult, és hamarosan nappali melegedőt nyitnak a hajléktalan emberek támogatására.

Apa ott van a szívedben - „Március közepén derült ki, hogy mindketten elkaptuk a koronavírust. Kérdeztem tőle, hogy mi lesz, ha mind a ketten elmegyünk, és itt marad a hat gyerek egyedül. Azt mondta, nem lesz semmi baj. Együtt fogjuk őket felnevelni.” Egy hatgyermekes család története, akik a koronavírus miatt veszítették el az édesapát.

Magyar segítség Szenegálban - Kozma Imre atya és munkatársai Szenegálba látogattak, hogy előkészítsék a Betegápoló Irgalmasrend thies-i kórházának energetikai fejlesztését a Hungary Helps Program támogatásával.

Az Eucharisztia tanítása - A szeptemberi Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve ’a hit védelme’ rovat összeállítása az Eucharisztiában valóságosan jelenlévő Krisztusról szóló tanításokat foglalja össze Szent Jánostól napjainkig. 

Hangot adunk – Történetek segítségről, emberségről, szolgálatról. A Nyolcágú kereszt című máltai rádióműsor készítői, vagyis arcok a hangok mögött.
 

Megjelent a Máltai Hírek és a nemzetközi máltai segélyprogramokról szóló melléklete

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2021-04-09 13:00:00

Megjelent a Máltai Hírek és a nemzetközi máltai segélyprogramokról szóló melléklete

Már megtalálható a máltai intézményekben a Máltai Hírek legfrissebb lapszáma, benne a Segítség határok nélkül című kivehető melléklettel, mely a Magyar Máltai Szeretetszolgálat nemzetközi segélyprogramjait mutatja be. A Máltai Hírek 2021/1. száma ide kattintva letölthető, a mellékletet pedig itt tudják online elolvasni

Ennek a rendelésnek nincs reklámja - A pécsi máltai rendelőben jellemzően nyugdíjas orvosok dolgoznak. A járvány alatt a városban működő szakrendelések többsége elérhetetlenné vált, de az idős orvosok folyamatosan fogadták a betegeket 2020 júliusától 2021 márciusáig, majd húsvét után ismét kinyitott a máltai rendelő. 

Harminc év máltai mentés - Harminc éve siet a bajba jutott emberek segítségére a Máltai Mentőszolgálat rohamkocsija. Arról, hogy hogyan fogadta az Országos Mentőszolgálat három évtizede a máltaiak kezdeményezését, és hogy mitől különleges a máltai mentőegység, Dr. Gőbl Gábor tudományos tanácsadóval, az OMSZ volt főiazgatójával beszélgettünk, az önkénes mentősök jelenét pedig Kovács Bence fotóriporter képriportja mutatja be. 

Egy pohár vízzel hajat mosni - Kongói missziója után csatlakozott a Máltai Szeretetszolgálat egészségügyi csoportjához, és magyar kistelepüléseken végez szűrővizsgálatokat Varga Katalin optometrista. 

Az Egyház és a gazdagság - Folytatódik szemelvénysorozatunk, melyben Legeza László Rágalom és valóság (Ecclesia, 2018) című könyvéből közlünk részleteket. A Katolikus Egyházat ért leggyakoribb vádak és az arra adott válaszok. 

A Máltai Hírek online is olvasható, illetve letölthető ide kattintva. 

SEGÍTSÉG HATÁROK NÉLKÜL (kivehtő melléklet) - 15 országban 23 saját programmal a helyi rászoruló közösség közreműködésével segít a természeti és humanitárius katasztrófáktól szenvedő embereknek a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A karitatív szervezet aktívan dolgozik a Kárpát-medence magyar lakta területein, valamint háborús és konfliktusövezetekben, elsősorban Közel-Keleten, Dél-Amerikában és Afrikában annak érdekében, hogy emberhez méltó körülményeket teremtsen az ott élő embereknek, első sorban egészségügyi szolgálatatásokkal és a biztonságos ivóvízellátást segítő fejlesztésekkel. 

 

Megjelent a Nyolcágú kereszt 2021/I. lapszáma

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2021-03-20 00:00:00

Megjelent a Nyolcágú kereszt 2021/I. lapszáma

A Nyolcágú kereszt 2021/I lapszáma letölthető a ide kattintva

Megjelent a Máltai Hírek karácsonyi száma 20 oldalas melléklettel

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2020-12-19 14:00:00

Megjelent a Máltai Hírek karácsonyi száma 20 oldalas melléklettel

Már online is olvasható a Magyar Máltai Szeretetszolgálat negyedévente megjelenő magazinja, a Máltai Hírek 2020. decemberi lapszáma. A lapban elolvashatjuk Kozma Imre atya karácsonyi üzenetét, megismerhetjük a húszéves Mesefal Programot, valamint a gödi Gondviselés Háza legújabb terápiás módszereit, és folytatódik hitvédelmi rovatunk, ezúttal a Katolikus Egyházat a keresztes háborúk miatt ért vádakra adott válaszokkal. Szeretettel ajánljuk. A magazin ezúttal egy 20 oldalas melléklettel egészül ki, melyben a Felzárkózó települések program részleteiről olvashatnak. Az újságot a korábban kialakult gyakorlat szerint postai úton küldjük el olvasóinknak, lapszámaink a legtöbb máltai intézményben is megtalálhatók, újságot igényelni a kommunikacio@maltai.hu címen lehet, de pdf-ben is letölthető innen, a melléklet elérhető itt.

Karácsony a Megváltó Szeretet ajándéka

Valóságosabb életet élhetnénk, ha komolyan vennénk, amit világosabb pillanatainkban megértünk, hogy a szeretet nélkülözhetetlenebb a jólétnél, a szabadság pedig annak elismerése, hogy az ember szeretetre született – írja mindannyiunknak címzett karácsonyi üzenetében Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke.

Húsz éve mesélnek a falak

A mesélő falak lekötik a gyerekeket, felvidítják a szülőket és segítik az orvosokat, a festésbe pedig a máltai önkéntesekhez csatlakoznak nővérek, betegszállítók, osztályvezető orvosok, anyukák és apukák, de sokszor a kis betegek is. Riport a Máltai Mesefal Program első húsz évéről Jakus Edina programvezető személyes visszaemlékezésével.

Az új irányt jelző fények

A gödi Gondviselés Házában a folyamatos fejlesztések révén újabb és újabb terápiás módszereket vezetnek be. Az otthon munkatársai szerint az emberhez méltó ellátás és képességfejlesztés nem eszköz, hanem szemléletmód kérdése.

A szolgáló szeretet elismerése

Magas állami kitüntetéssel és a Máltai Szeretetszolgálat szociális szakmai díjával tüntették ki a máltai szervezet munkatársait és önkénteseit szolgálatuk elismeréseként.

A Szeretetszolgálat naptára

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat intézményeiben dolgozó munkatársak portréival illusztrált naptárt ad ki 2021-re a karitatív szervezet, melyben az állami és egyházi ünnepek mellett a máltai közösség számára fontos események és évfordulók is helyet kaptak.

JELENLÉT | 20 oldalas kivehető melléklet

„A legmodernebb technológiára a Felzárkózó településeken van a legnagyobb szükség, az ott élőknek ugyanis jóval gyorsabban kell haladniuk, hogy utolérhessék a többieket” – vallja Vecsei Miklós, a Szeretetszolgálat alelnöke, a Felzárkózó településekért felelős miniszterelnöki biztos. A Kormány 2019 februárjában úgy döntött, hogy átfogó programot indít a 300 leghátrányosabb helyzetű település felzárkózása érdekében. A programban megépült az első szociális naperőmű Tiszabőn, helyi munkaerő bevonásával elkezdődött a lakóházak felújítása és könnyűszerkezetes mintaházak építése. Mindeközben megerősítik a védőnői hálózatot és a tanodákat, hogy a fogantatástól kísérhessék a szakemberek a legszegényebb településeken születő gyerekeket. A melléklet ide kattintva letölthető. 

Életünk értelme

Megjelent a Máltai Könyvek 2020-as kötete.

Búcsú Bolberitz Páltól

Fájó szívvel búcsúzunk Bolberitz Pál apostoli protonotáriustól, a Magyar Máltai Lovagok Szövetségének meghatározó egyéniségétől, nagykeresztes tiszteletbeli konventuális káplánjától.

 

Nyugodtabb vagyok, ha hegedülhetek

Egy tehetséges fiú története, aki tanítványból a Máltai Szimfónia tanára lett. Út a nyárikonyhából a miskolci konzervatóriumig.

Kitekintő

A Máltai Lovagrend magyarországi nagykövetségének tevékenységei.


A keresztes háborúk: erőszakos hódítások a kereszt jegyében?

Folytatódik sorozatunk Legeza László Rágalom és valóság című könyve alapján, melyben a Katolikus Egyházzal szemben megfogalmazott vádakra válaszol.

Szolgálat szeretettel

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat kültéri plakátkampánya a szociális ágazatban dolgozókra hívta fel a figyelmet Budapest forgalmas tömegközlekedési megállóiban.

A Máltai Hírek 2020. decemberi lapszáma ide kattintva letölthető

Megjelent a Nyolcágú kereszt 2020/III. száma

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2020-12-08 00:00:00