Máltai Szeretetszolgálat

Íratkozzon fel hírlevelünkre!

Kiadványaink

Megjelent a Máltai Hírek decemberi lapszáma

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2023-12-26 14:57:18

Megjelent a Máltai Hírek decemberi lapszáma

Megjelent a Máltai Hírek téli lapszáma. Évvégi magazinunkban olvashatnak a Máltai Szeretetszolgálat Naszlady Attila Egészségfejlesztési Program legújabb eredményiről, modellértékű fejlesztéseiről, bepillanthatnak a Bicskén épült laboratóriumba, és megismerhetik a telemedicinális rendelés egyik orvosát, dr. Nagypál Annát, aki a nappalijából gyógyítja a legszegényebb településeken élő betegeket. Mindemellett lelki olvasmányokat is kínálunk, munkatársunk személyes beszámolóján keresztül megismerhetik afrikai programjainkat, és felvillantunk néhány fejezetet a Szuverén Máltai Lovagrend történelméből. A Máltai Hírek legfrissebb lapszáma letölthető és online olvasható ide kattintva.

 

A Máltai Hírek innen letölthető: https://maltai.hu/assets/uploads/files/44bf9-maltai_hirek_23_04_web.pdf

A tartalomból

2. oldal Karácsony a Megváltottság „közérzete”

Kozma Imre atya karácsonyi üzenete.

4. oldal Magasrangú egyházi díjat kapott a Jelenlét Program – A szeretet elkötelezettjei

A Jelenlét elismerése és a máltai munkatársak kitüntetése – aktuális hírösszefoglaló a segítő szolgálatért kapott díjakról.

5-8. oldal Távolról sem lehetetlen

A legmodernebb eszközökkel, a mozgó egészségügyi központokban telemedicinális rendelésekkel, mobil szűrővizsgálatokkal, személyre szabott gyógyszerellátási központtal és saját laboratóriummal szolgálja a legszegényebb településeken élő emberek gyógyítását és egészségmegőrzését a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A modell szemléletváltást is hoz ez ellátásba, mivel éppen azokra a területekre viszi helybe az egészségügyi innovációt, ahol a legnagyobb hiány alakult ki. Összeállításunkban olvashatnak a Szeretetszolgálat egészségügyi fejlesztéseiről, bepillanthatnak a Bicskén épült laboratóriumba, és megismerhetik a telemedicinális rendelés egyik orvosát, dr. Nagypál Annát, aki a nappalijából gyógyítja a rászoruló betegeket.

9. oldal Állati terápiák

Terápiás kutyák segítik a gyerekeket a korábbi állatok miatt elszenvedett traumáik feldolgozásában, és a négylábúak támogatásával fejlesztik az idős emberek mozgását és tornáztatják memóriájukat. Riport az állatasszisztált terápiákról.

10. oldal Ünnepelni-valónk

Elmélkedés karácsony ünnepének értelméről, hogy ne fáradjon el a lelkünk a vidámság és elégedettség színlelésétől.

11. oldal „s mint falevelek, földre hulltunk”

A hajléktalan emberek lelki kísérése az ünnepek idején. Történetek a Miklós Utcai Integrált Hajléktalanellátó Központ lelki életéből.

12. oldal Ferenc pápa és kritikusai

Fr. Casey Cole amerikai ferences szerzetes előadásának kivonata a Ferenc pápát érő leggyakoribb kritikákról.

13. oldal A Szent János-Rend a késő középkori Magyarországon

A Szuverén Máltai Lovagrend történelmének 14-15. századi magyarországi epizódjait ismerhetik meg.

14. oldal „Ha fehér ember is van velük, akkor komoly a dolog”

Egy magyar máltai szakember élményei a Szeretetszolgálat Afrikában zajló programjairól.

15. oldal A Máltai Lovagrend Afrikában

Összefoglaló a Szuverén Máltai Lovagrend afrikai misszióiról Szenegáltól Ugandán át, Kongón és DélSzudánon keresztül Burkina Fasoig.

16. oldal A Magyar Máltai Szeretetszolgálat naptára

A Máltai Szeretetszolgálat igazi arcát a rászorulók szolgálatát végző munkatársak mutatják fel. A Máltai Naptárban az ő portréikat örökíti meg.

 

Megjelent a Máltai Hírek idei harmadik lapszáma (2023/3.)

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2023-10-15 00:00:00

Megjelent a Máltai Hírek idei harmadik lapszáma (2023/3.)

Ép és fogyatékossággal élő sportolók közös sportnapja a címlapon, Szandi-interjú, beszélgetés a Magyarországon első házaspárként máltai dámává-lovaggá avatott Czirják Mariannal és Czirják Lászlóval, riport egy pécsi születésű ukrajnai lány Pécsre meneküléséről. Megjelent a Máltai Hírek 2023. évi harmadik lapszáma - letölthető pdf formátumban és nyomtatásban is olvasható.

Gondolatébresztő mondatok a Máltai Hírek friss lapszámából

„Ne lássuk megoldhatatlannak a feladatainkat. Azt szeretném csak megerősíteni mindenkiben, hogy együtt még a lehetetlennek tűnő akadályokat is legyőzzük.” – Kozma Imre atya
Cikk: Házszentelés az új gödi lakóotthonban

„…kétezer fővel csökkent a tartós álláskeresők száma. A romos épületek elbontásával és az évtizedek óta műveletlen porták megtisztításával 100 hektárnyi kertben indult újra a termelés. A lakhatási körülmények javítására 2000 szociális bérlakás kialakítása kezdődött meg a programban, az épülő szociális naperőművek pedig 10 ezer család otthonának biztonságos fűtéséhez járulnak hozzá” – Pintér Sándor
Cikk: Négy év eredményei a felzárkózó településeken

„Nem a körülményeink határoznak meg minket, nem attól vagyunk értékesek, hogy milyen sporteredményt értünk el, az értéket az adja meg, hogy abból, amit kaptunk, ki tudjuk-e hozni a maximumot” – Kathi Béla
Cikk: Erődemonstráció – Testépítők akciója sérült emberekért

„Ha mindenki csak önmagával lenne elfoglalva, akkor akár mindenki élhetne egyedül is a világon (…) Attól szép az élet, hogy van kit szeretnünk” – Szandi
Cikk: A koncertre kilopták a nagymamát a kórházból

„1999-ben Sofiia Pécsett született meg, és néhány hónapos volt, mikor a család visszatért Ukrajnába. Huszonhárom évvel később kitört a háború, és a már felnőtt lány arra gondolt: Kijeven kívül még egy hely van a földön, ahová hazatérhet. Sofiia Pécsnek vette az irányt, ahol a Máltai Szeretetszolgálattal kölcsönösen segítik egymást” – Sofiia Skiteikina története
Cikk: Jólesik segíteni

„A művészet Isten ajándéka, a művész Isten egyfajta munkatársa” – Legeza László
Rovat: A hit védelme – Könyvajánló

„A Szimfónia zenei programban eltöltött idő leginkább a gyerekek számolási képességeira van hatással, illetve az önszabályozási képességüket is befolyásolja” – Logemann Molnár Zsófia és Vekety Boglárka kutatása
Rovat: Szolgálat


A teljes lapszám letölthető IDE KATTINTVA.

Megjelent a Máltai Hírek legfrissebb lapszáma (2023/2.)

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2023-06-26 17:23:22

Megjelent a Máltai Hírek legfrissebb lapszáma (2023/2.)

A Máltai Hírek legfrissebb számában olvashatnak a Ferenc pápával való találkozásokról, a Pátyon működő intézmények jubileumáról, Martos Levente Balázs püspök máltai szolgálatairól, a Szuverén Máltai Lovagrend olaszországi szervezeteiről, és a DocRoom egészségügyi programról. A Máltai Hírek már megtalálható a Szeretetszolgálat intézményeiben, de online is olvasható és letölthető ide kattintva.

A Máltai Hírek 2023/2. lapszáma ide kattintva letölthető

A tartalomból:

A másik emberért kell élni – 4. oldal

Megtartotta országos küldöttgyűlését a Máltai Szeretetszolgálat, elbúcsúztatták Kis Imre régióvezetőt, Dél-Dunántúlon új vezetőt választottak. Aktuális hírek összefoglalója.

 

A pápán keresztül az Istennel is találkoztam – 5-7.  oldal

Apostoli látogatása mindhárom napján találkozott a Máltai közösség tagjaival Ferenc pápa Budapesten. A hivatalos események mellett a világsajtót bejárta a kép, melyen a Szentatya kezet csókol a Szeretetszolgálat szegedi hajléktalanszállóján élő Kardos Mihály atyával. Összeállítás a pápalátogatásról.

 

A szeretet konkrét tetteket keres – 8-10. oldal

Nem a hibátlanság tesz alkalmassá arra, hogy embertársaink mellé álljunk – vallja Martos Levente Balázs esztergomi segédpüspök, aki a találékony szeretetről a Máltai Szeretetszolgálat győri fogyatékos napközijében és máltai káplánként is szerzett meghatározó élményeket. Interjú a tavasszal szentelt püspökkel.

 

„Bölcsességed, mint a tenger, mély” – 11. oldal

Mit tehet az ember, ha kedv nélkül kell tenni? Martos Levente Balázs püspök atya elmélkedése.

 

DocRoom: valós változás a hajléktalan emberek ellátásában –  12. oldal

Dr. Békási Sándor, a Szeretetszolgálat Batthyány téri Egészségügyi Centruma főorvosának jegyzete a hajléktalan emberek egészségi állapotának és az ellátórendszerhez való hozzáférésének tudományos alapokra épített javítását szolgáló DocRoom egészségügyi kutatási programról.

 

A befogadás jubileuma Pátyon –  13. oldal

Pátyon a hatalmas területen található máltai intézményrendszer a befogadás jelképévé vált. Negyed évszázada működik itt a gyermekjóléti szolgálat, és az öt családdal indult, azóta országossá növekedett máltai nevelőszülői hálózat. Két évtizede élnek speciális igényű fiatalok a lakóotthonokban, és tíz éve viseli a máltai keresztet a Kerámia Műhely.

 

A Máltai Rend Olaszországban –  14-15. oldal

A Szuverén Máltai Lovagrend olaszországi szervezeti egységeinek történetét és jelenlegi működését mutatja be Történelmi és Kitekintő rovatunk, felmutatva a Rend megszakítások nélküli elkötelezettségét, valamint egyedi, csak az itáliai máltaiakra jellemző szolgálatokat.

 

Megjelent a Máltai Hírek legfrissebb lapszáma 2023/1.

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2023-03-29 14:35:18

Érkezés után – Ukrajnai menekültek újrakezdése Magyarországon: történetek a Máltai Szeretetszolgálat integrációs programjából.

A hovatartozás lemoshatatlan jele – Török menekülttáborban, athéni foglaltházban, kairói klinikán önkénteskedett – a menekülők mellett  találta meg az útját. Pszichológusként afgán és ukrán menekülteknek segít a Máltai Szeretetszolgálat integrációs programjában. Vörös Anna pszichológus portréja.

Az első segély a földrengés után – Hetekig a Máltai Szeretetszolgálat volt az egyetlen nemzetközi szervezet, mely segítséget nyújtott Szíria földrengés sújtotta területein. Aleppoban és Latakiaban mozgó orvosi rendelőket és mobil klinikát állított szolgálatba, Törökországban azonnali segélyt szállított és a helyreállítást segítő hosszú távú program tervezését kezdte meg a magyar szervezet.

Nemzetközi Máltai összefogás a törökországi és szíriai földrengés után – A Szuverén Máltai Lovagrend nemzetközi segélyszervezete, a Malteser International, valamint a környező országokban működő máltai szervezetek is bekapcsolódtak a törökországi és szíriai katasztrófa utáni segítségnyújtásba.

A sikátori törzsutas – Egy fogyatékos gyermeket nevelő családban óriási energiákat emészt fel a gyermek ellátásának és a szülők napi munkájának összehangolása. A sérült fiatallal nehezebb kimozdulni is, így a család életlehetőségei könnyen beszűkülnek. Bujtor Gabriella és a Máltai Szeretetszolgálat közös története azt tanúsítja, hogy ennek nem kell így lennie.

A karitatív diplomácia nagykövete – Heinz Hafnerrel, a Szuverén Máltai Lovagrend magyaroroszági nagykövetével a három Szentatyával történt találkozásáról, a három államfő mellett végzett munkájáról, és a Máltai Rend sajátos külszolgálatáról beszélgettünk.

Remény a szenvedésben – Hogyan találhatunk reményt, és hogyan adhatjuk azt másoknak, ebben a szenvedéssel teli világban? Elmélkedés a katasztrófák és emberi fájdalmak közben felmerülő kérdésekről és a szenvedésben rejlő reményről.

Várom a testem feltámadását – Elmélkedés Nagyböjt idején: „A kereszténység a megtestesülés vallása, Isten nem szégyelli a testünket. A krisztushit „röntgenképét” az Ige emberré válása és feltámadása (biblikusan fogalmazva az angyali üdvözlet és az üres sír) alkotja. Isten nem csak testben alkotott meg bennünket, de az üdvösségünket, örök életünket sem képzelte el test nélkül.”

Kettős látásvizsgálat – Év eleje óta két szűrőbusszal járja a legszegényebb településeket a Máltai Szeretetszolgálat gyermekszemészeti csoportja. Fotóriport az egyik első kettős bevetésről.

 

Megjelent a Máltai Hírek legfrissebb lapszáma 2022/4.

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2022-12-15 00:00:00

Megjelent a Máltai Hírek legfrissebb lapszáma 2022/4.

Megjelent a Máltai Hírek téli lapszáma.

A Máltai Hírek legfrissebb lapszáma innen letölthető: https://maltai.hu/assets/uploads/files/5dfa0-maltai_hirek_22_04_web.pdf