A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 1995 óta van jelen Pécs keleti városrészében. A Boeselager Csilla báróné emlékét viselő Csilla Gondviselés Háza jelenleg több intézménynek ad otthont: a fogyatékkal élő fiatalok nappali intézményének, szociális konyhának, támogató szolgálatnak, tanyagondnoki szolgálatnak, fejlesztő iskolának. Az intézményi ellátások mellett azonban mindig is jelen voltak itt a máltai önkéntesek: a kezdetektől tartottak gyermekfoglalkozásokat, korrepetálást, hittant, az utóbbi években pedig a pécsi szociális városrehabilitációs projektek központja is itt volt.

A Csilla Ház melletti telken található Menő Jövő Gyermekközpont megvalósításával egy korábban félbeszakadt beruházást, a szociális hotelnek tervezett épületet sikerült megépíteni, befejezni. Egy olyan közösségi teret tudnak majd itt működtetni a máltaiak, mely lehetőséget ad a találkozásokra, együttlétre, barátkozásra. Lehetőség lesz mindarra, amire sok gyermeknek - ilyen vagy olyan okból - szüksége lenne, de lehetősége viszont nincs. Nincs, mert nincs hol... vagy nincs, aki segítsen.

A tervek szerint a gyerekeknek tartanak majd szakköröket, korrepetálást, zenepedagógiai foglalkozásokat, mesélést, rajzolást, kézműveskedést és különféle művészeti tevékenységeket, ünnepségeket, „bulikat”. A ház alkalmas lesz a jövőben arra is, hogy szállást biztosítson rövidebb-hosszabb ideig azon fiataloknak, akiknek átmenetileg van szükségük fedélre a fejük fölé, vagy mozgáskorlátozottságuk miatt speciális/akadálymentes igényeik vannak.

A beruházás hátterében egy nemzetközi összefogás áll, melyben a Sixt Alapítvány, a Lafarge Cement Magyarország Kft és a Global Fund for Forgotten People segítette adományokkal az építkezést és az épület felszerelését. Hálásan köszönjük segítségüket a gyermekek nevében!
Ifj. Csonka Pál
régióvezető
Dél-Dunántúli Régió

Fotók: Redothy Photo - Egry Dóra

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat új intézményének megnyitóján, október 14-én jelen volt Kozma Imre atya, a Szeretetszolgálat elnöke, Vecsei Miklós alelnök, Ugron Imre, a Szuverén Máltai Lovagrend magyarországi nagykövete, valamint dr. Franz Salm Reifferscheidt, a Lovagrend roma ügyekkel megbízott nagykövete és a rend számos képviselője, továbbá Szabadhegÿ Kristóf a Magyar Máltai Lovagok Szövetségének elnöke. A megnyitón a Szimfónia Programban zenét tanuló gyerekek adtak koncertet.