Máltai Szeretetszolgálat

Íratkozzon fel hírlevelünkre!

6. Ifjúsági Mozgássérült Tábor

Máltai Szeretetszolgálat 6. Ifjúsági Mozgássérült Tábor

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2019. augusztus 12-17. között, idén is megrendezte a kárpát-medencei mozgássérült fiatalok nyári táborát Balatonfenyvesen, amelyen 100 mozgássérült fiatal és kísérőik vehettek részt.

A Máltai Szeretetszolgálat táborának sajátossága, hogy az egyhetes vakációra a mozgássérült fiatalok családtagjaik és állandó kísérőik nélkül érkeznek, a tábor ideje alatt a feladatra előzetesen felkészített kortárs önkéntesek segítik őket. Együtt vesznek részt a programokon, miközben kölcsönösen megismerik, így jobban meg is értik egymást. A mozgássérült emberek megerősítést és önbizalmat nyerhetnek, kísérőik pedig családjuk és ismerőseik körében is leszámolhatnak a sérült emberekkel kapcsolatos tévhitekkel, előítéletekkel. A táborban így két oldalról is bontják a sajnálat és a tudatlanság emelte láthatatlan falakat.

Idén is akadálymentesített Balaton part és a kifejezetten erre a hétre kialakított biztonságos stég várta a táborozókat, valamint több alkalommal vitorlás hajókirándulás, versenyek, testi és lelki feltöltődést kínáló foglalkozások, és az esti diszkó is része volt a heti programnak.

A máltai mozgáskorlátozott táborokban az elmúlt években igazi barátságok szövődtek, sokan kaptak bátorítást, hogy éljenek aktívabb életet, legyenek nyitottabbak az őket körülvevő világra. Voltak, akik a tábor hatására jelentkeztek egyetemre, és volt, aki tizennyolc év kerekesszék használat után az esti diszkóban táncolt először.

Köszönjük minden önkéntesünk és támogatónk hozzájárulását, akik nélkül ez a tábor nem valósulhatott volna meg!

A 2019-es táborunk összefoglaló videója:Szállás: Balatonfenyvesi Református Gyermek- és Ifjúsági Üdülő (8646 Balatonfenyves, Mária u. 54.)
10 fő elszállásolására alkalmas, 2 szobás, fürdőszobás, előteres házakban. A házak bejáratához ideiglenesen kihelyezett rámpa vezet. A szobákban emeletes ágyak és egy szekrény található. Az emeletes ágyak alsó részén szokott a mozgáskorlátozott táborozó megszállni, az emeleti ágyon pedig a segítője. Fiúk-lányok külön történő elhelyezését nem tudjuk garantálni. A fürdőszobákban WC, mosdó és zuhanyzó található. Az előtérben egy kisméretű hűtő áll rendelkezésre. Az ágyneműt és ágyneműhuzatot biztosítjuk, viszont törölközőt és tisztálkodási szereket hozni kell. A tábor területén plusz mozgássérült mosdó és zuhanyzó konténer kerül elhelyezésre.


Máltai Szeretetszolgálat 6. Ifjúsági Mozgássérült Tábor
Máltai Szeretetszolgálat 6. Ifjúsági Mozgássérült Tábor
Máltai Szeretetszolgálat 6. Ifjúsági Mozgássérült Tábor
Máltai Szeretetszolgálat 6. Ifjúsági Mozgássérült Tábor

A tábor után megkérdeztük a résztvevőktől, hogy mi tetszett nekik a legjobban ebben a táborban:

Mozgássérült vendégeink mondták:


A hozzáállásotok, a szeretet, energia, fantázia és humor, ami belőletek áradt egy egész héten át.

Egy hétig teljesen egyenrangú ember lehettem és ha bármi problémám volt segítséget kérhetem, és kaptam is.

Első gondolatom, ha visszagondolok, hogy mindenki, aki a vendégekért volt ott, kedves segítőkész. Igazán embernek érezhettem magam :)

A programok, az autókázás, disco, vetélkedők, és a segítők áldozatos munkája, ennyi szeretetet kevés helyen kapunk ❤

Közvetlenség, barátok szerzése, elfogadás.

Cabrio, dj., régiós vacsora, de legfőképpen a máltás dolgozók hozzáállása. Szeretlek benneteket!

A közösség érzete, a hangulat.

A kísérőmmel a rendkívül jó kapcsolatom. Bulik, disco, szabadság, szerelem ;)

Helyszín, hogy a Balatonhoz közel vagyunk.

Az autózás a Mazdákkal! Szeretem a száguldást.

A szabadság.

Konkrétan minden!

Hogy már sok mindenkit ismerek és így sok emberrel tudok beszélgetni. Meg igazából bárkihez oda mehetek segítséget, infót kérni. Azokhoz meg tényleg bátran oda mentem akiket már jobban ismerek az előző táborokból.

Önkéntes segítőink mondták:


Motivációt szereztem, sok új emberrel köthettem barátságot, és a régieket is ápolni tudtam. Egyszerre volt számomra szórakozás, ugyanakkor felelősségem is volt, szerintem nem csak egy társunkkal kapcsolatban. Olyan segítő emberekkel találkozhattam, akikkel hasonló a gondolkodásunk, és ez óriási megerősítés volt számomra.

Hogy újra megkaptam az "útravalót" ;-)

Nagyon szeretem a hangulatát, a szeretetteljes segítő családias légkört. Itt tényleg otthon vagyok.

Az egész tábor megszervezése, a sok önfeledt öröm, azok a boldog mosolygó arcok. Természetesen az a sok-sok finomság, amivel a konyhán készültek. Külön köszönet mindenkinek, hogy még a rossz idő esetén is mindent beleadtak.

A hangulat, a szervezők szeretetteljes hozzáállása, a vendégek kedves, tiszta jelleme.

Az hogy nem sajnálatról szólt, hanem egy nagy buliról.

A felhőtlen szabadság, amit érezhettek a vendégek és a segítők is.

Igazából minden, nagyon jól éreztem magam, várakozáson felüli volt, egy kicsit sem bántam meg, hogy elmentem. :)

Megtapasztalni ezt a rengeteg önzetlen segítséget, az önkéntesek jó szándékát. Új embereket megismerni pedig mindig csodálatos.

A sok-sok jóérzésű ember :-)

A családias hangulat és a jó programok.

Az a sok mosoly.

Részvételi feltételek mozgássérült fiatal esetében:

  • 18 és 40 év közötti életkor
  • tartós, lehetőség szerint igazolt mozgásszervi betegség
  • háziorvosod vagy kezelőorvosod jóváhagyása (részvétel esetén augusztus 8-ig kell beküldeni)

Nem számít feltételnek, de előnyben részesítjük azon jelentkezőket, akik tudnak hozni magukkal segítő kísérőt (nem lehet szülő). Amennyiben nem tudsz hozni kísérőt és marad még szabad hely a táborban, megpróbálunk melléd kísérőt delegálni, de ezt nem tudjuk garantálni. Továbbá előnyben részesítjük azon jelentkezőket, akik még nem vettek részt általunk szervezett mozgássérült táborban.


Részvételi feltételek önkéntes segítő esetében:

  • 18 és 40 év közötti életkor
  • Felelősséggel vállalod, hogy egy mozgássérült táborozót a tábor teljes ideje alatt kísérsz, és segítesz neki mindenben, amire szüksége lehet.

Természetesen nem hagyunk magadra ezzel a feladattal, az önkéntes társak mindig kisegítik egymást, illetve az egészségügyi feladatokat ellátó csapatunk is elérhető. Amennyiben részletesebb információkra lenne szükséged a felmerülő teendőkkel kapcsolatban, fordulj hozzánk bizalommal az alábbi elérhetőségen: banlaki.szabolcs@maltai.hu.

Nem számít feltételnek, de előnyben részesítjük azon jelentkezőket, akik már részt vettek önkéntes tevékenységben és/vagy ajánlólevelet tudnak csatolni.

MOZGÁSSÉRÜLT TÁBOROZÓ jelentkezési adatlap

Máltai Szeretetszolgálat 6. Ifjúsági Mozgássérült Tábor

ÖNKÉNTES SEGÍTŐ jelentkezési adatlap

Máltai Szeretetszolgálat 6. Ifjúsági Mozgássérült Tábor

A tábor költségeit pályázati forrásokból és adományokból finanszírozzuk.

Amennyiben szívesen hozzájárulnál ahhoz, hogy minél változatosabb és tartalmasabb programokat tudjunk biztosítani a résztvevőknek, azt itt megteheted: