„Kaptunk egy iskolatáskát és két-három váltás szép ruhát a gyerekeknek. Ez több mint harmincezer forintot jelent a családunknak. Emellett nagyon élvezték a sok játékot, és nekem is nagyon jól esett, hogy kikapcsolódhattam a fodrászok keze alatt. Évente talán egyszer-kétszer van lehetőségem eljutni fodrászhoz.” – foglalja össze a szépségnap élményeit egy három gyermekes anyuka. Az egész napos rendhagyó adományozásra a családok Pécs négy olyan városrészéből érkeztek, ahol a Magyar Máltai Szeretetszolgálat működteti szociális programját, a Jelenlét Programot. A Hősök terei integrációs programból, Pécs-Somogyból, Györgytelepről és Pécsbányáról jöttek gyerekek, felnőttek, de érkezett vidékről - Kistótfaluról - is egy édesanya a lányával, hogy az iskolakezdés előtt egy nap csak róluk szóljon a máltai gyermekközpontban.

„Tavasszal rendeztük az első ilyen szépségnapunkat, akkor még egy helyiségben voltak a ruhák és a cipők, de mára muszáj volt egy kicsit kitágítani a teret, így most itt az udvaron vannak a cipők, táskák, kiegészítők.” – mondja ifjabb Csonka Pál régióvezető, aki szerint a rendezvény azért működik sikeresen, mert a közösségről szól. „Ez egy olyan máltai létesítmény, ahol a telepes programok munkatársai, szociális munkások, közösségfejlesztők, gyógypedagógusok és a máltai önkéntesek – mint jómagam - fogadják a vendégeket, akiket jól ismernek. Nemcsak azért, mert ők a szociális programok résztvevői, de van közöttük, aki mára önkéntesként vagy közfoglalkoztatottként máltai kolléga lett. Már a szervezés is közös munka volt, hónapokkal ezelőtt elkezdtük a családok kiválasztását, a ruhák előkészítését, adományok gyűjtését, és felkértük a külsős segítőket, például a fodrász csapatot.” A szépségnapon a Szeretetszolgálathoz adományként érkező ruhák közül válogathatnak a résztvevők. Márkás nadrágok, blúzok, pólók várják új tulajdonosukat, de vannak alsóneműk és kiegészítők is. Egy osztrák ruházati áruház rendszeresen ad nagy mennyiségű, kiváló minőségű ruhát a Szeretetszolgálat Dél-Dunántúli Régiójának. „Ezeket a ruhákat egy a Jelenlét programban is részt vevő férfi, becenevén Jónás alakítja, és szükség esetén javítja a Hősök terei Jelenlét Házban működő „Két öltés” varróműhelyünkben.” – részletezi az egyik máltai főszervező, Világos Linda. Ezt az adományt egészítik ki a máltai raktárba érkezett ruhákkal és a kifejezetten erre a napra szánt adományokkal: iskolatáskákkal, tolltartókkal, tanszerekkel és játékokkal. A szépségnap célja, hogy a családoknak legalább egy váltás elegáns ruhát és egy hétköznapi viseletet összeállítsanak, amelyben megjelenhetnek az évnyitón vagy szülői értekezleten, illetve, amiben a gyerekek iskolába járhatnak. Világos Linda azt is hangsúlyozza, hogy régóta ismerik a programra érkező családokat. „Pont azt tudjuk nekik adni, amire szükségük van, mert tudjuk, milyen helyzetben vannak. Emellett pedig a szokásostól eltérő módon lehetnek együtt. Tanácsokat kaphatnak akár az öltözködésükhöz, akár a hajviseletükhöz, de sokan kérnek javaslatokat ahhoz is, hogy például egy állásinterjúra hogyan készüljenek fel.”

Egy szép ruha többet jelent a piaci áránál, mondják a résztvevők. „Magabiztosabbnak érzem magam, ha jól áll a hajam, ha ápolt a körmöm és egy szép ruhában indulok el ügyet intézni vagy munkát keresni.” – nyomatékosítja egy anyuka. Miközben a körmét ápolja egy máltai munkatárs, kislányát éppen a fodrászok veszik körül, és derékig érő haját igazgatják. „Furcsa, hogy most kislányok haját is vágjuk, mert mi férfifodrászok vagyunk. De nagy örömmel jöttünk, mert tudjuk, hogy milyen sokat jelent mind a hölgyeknek, mind a férfiaknak, ha jól áll a hajuk. A szalonban is sokszor látjuk, hogy hogy meg tud változni egy ember tartása vagy éppen az öltözködése, ha új fazont vágunk neki. Itt is így van. Vágunk, szárítunk és a kolléganő göndöríti a lányok haját, akik ezt nagyon élvezik. Ezért volt érdemes eljönnünk. ” – meséli a Pécs Barber Shop egyik fodrásza. A borbély üzlet teljes személyzettel érkezett a Menő Jövő Gyermekközpontba, hogy megszépítsék a résztvevőket. Csorbics Benjámin, a fodrász szalon tulajdonosa azt mondja, nem is gondolkodtak rajta, hogy elvállalják-e a felkérést, hiszen mindannyian szeretnének segíteni a rászoruló embereken, de a számukra megfelelő formát még nem találták meg. „Sosem volt még olyan lehetőség, ahol szívesen önkénteskedtem volna, pénzt pedig ritkán adok, mert nem tudom, hogy oda jut-e, ahova szánom, de ez a mostani helyzet nagyon jó. Eljövünk, megcsináljuk, és látjuk a mosolyt az arcokon, látjuk, hogy mennyit jelent az embereknek a segítségünk. Mára bezártuk a szalont és mind itt vagyunk. Ha azt a pénzt, amit ma megkerestünk volna bent, odaadtuk volna, lehet, hogy nem okoztunk volna akkora örömöt, mint ezzel, hogy szép frizurákat vágunk. És persze nekem is jó élmény és jobban alszom éjszaka attól, hogy ma segíthettem.”

A képre kattintva megtekinthetik a szépségnapon készült galériánkat:

Ifjabb Csonka Pál szerint ez is fontos küldetése a Máltai Szeretetszolgálatnak. Lehetőséget teremtenek azok számára, akik segíteni szeretnének.  „Feladatunk, hogy megszólítsuk őket, és olyan programokat szervezzünk, amelyekbe bekapcsolódhatnak és a vágyuk, hogy segítsenek, teljesüljön. Ez a feladat a Szeretetszolgálat alapításáig nyúlik vissza, amikor a szervezet még nem intézmények és projektek köré szerveződött, hanem önkéntes csoportok köré, és szinte mozgalommá vált a máltai önkéntesség.” Önkéntesként érkeztek a szépségnapra a lábbelik közt profin eligazodó hölgyek, Szabadhegÿ Judit és Szabadhegÿ Gabriella is, akik a Szuverén Máltai Lovagrend tagjai. Mint mondják, mindenki megtalálja a helyét a máltai munkában, ők most éppen divattanácsadóként. „A baráti körünkben és a máltai dámák között rendeztünk gyűjtést, és azokat a ruhákat, cipőket is elhoztuk.” – részletezi Szabadhegÿ Judit, és hozzáteszi, a máltai munka legfontosabb része, hogy reményt lehet hozni a reménytelenségbe. „Nemrég körbejártuk az egyik pécsi telepet, és láttam, mekkora csodát teremtettek a jelenlétükkel a máltai segítők. Megmutatták az itt élő embereknek, hogy másképp is lehet élni, és most itt mosolygó arcokat látunk, olyan gyerekeket, akiknek a jövője talán másképp alakul, mint a szüleiké.” A Magyar Máltai Lovagok Szövetsége elnökének felesége és sógornője, a Lovagrendet képviselve vesz részt a szépségnapon, hogy bekapcsolódhassanak a konkrét segítségnyújtásba. „Nagyon fontos a Szövetség számára, hogy máltaiként ne csak elméletben legyünk jelen, hanem személyesen is találkozzunk azokkal az emberekkel, akiknek segítünk, és a pécsi máltai csapattal az ilyen a programokon ezt meg tudjuk tenni. Az épület átadásakor is itt voltunk, és nagyon örülünk, hogy most azt láthatjuk, ahogy él ez a ház.” – részletezi Szabadhegÿ Judit.

„A hölgyek megdicsértek, hogy jó lett a hajam, úgyhogy már csak ezért is jó, hogy van ez a program.” – viccelődik egy apuka, aki várandós feleségével és három lányával érkezett. „Van két iskolás és egy óvodás gyerekünk, és nem mindegy a pénztárcánknak, hogy most mindegyik kapott két garnitúra ruhát. Örvendeznek az új frizurának is, kifestették a körmüket, úgyhogy nagy élmény ez nekik.”

Farkas Laura festette ki a kislányok körmét, aki egy átlagos hétköznapon munkaerő-piaci koordinátorként dolgozik a Szeretetszolgálatnál. Most körmöt reszel, vág és fest. Az asztalon sorakozó körömlakkok közt válogatva gyakran ad munkakeresési tanácsokat, de van, hogy egyszerűen csak arra tesz javaslatot, hogy melyik szín és forma áll jól a vendég kezéhez. „Kapcsolatban állok azokkal a cégekkel, ahova például a mai vendégeinket kiközvetítjük, és igyekszem olyan tanácsokat adni, amiket megfogadva a munkaadó nem csak azt fogja látni, hogy ápolt a keze, hanem, hogy oda tud figyelni a részletekre is. De persze a lényeg itt az asztalnál, hogy kikapcsolódjanak, hiszen ők a mindennapokban nem ülnek le öt percre kilakkozni a körmüket, szalonban pedig szerintem még senki nem volt.”

Eleinte visszafogottan válogatnak a ruhák között a családok, de néhány perc elteltével lelkesen próbálják a nadrágokat és blúzokat, melyeket a segítők ajánlanak számukra. „A legtöbb édesapa nem tud itt lenni, hiszen dolgoznak, de azoknak, akik itt vannak, találtunk megfelelő ruhát. Nagyon csinosak a kislányok is. Van olyan, akinek a cipője már annyira rossz állapotban volt, hogy egyből le is cserélte az itt kapott új szandálra.” – meséli Fehér Angéla. A pécsi Jelenlét Program vezetőjeként dolgozó máltai munkatárs szerint a családok kiválasztása nagy feladat volt, hiszen amellett, hogy figyelembe vették a rászorultságot, azt is szem előtt kellett tartaniuk, hogy a fodrászok hány embert tudnak megszépíteni néhány óra alatt. A szépségnapon közel nyolcvan ember, többségében cigány családok vettek részt. Többen meglepődtek, mikor az egyik fodrász lovári nyelven kérdezte tőlük, milyen hajat szeretnének. „Félig én is roma vagyok, úgyhogy nemcsak beszélni tudtok a nyelvükön, de érzem is őket, és ezért annak ellenére, hogy én negyven éves vagyok, az itteni vendégeim pedig kisgyerekek, néhány perc alatt egymásra tudunk hangolódni. Volt olyan kisfiú, aki megijedt tőlünk, mert még soha nem volt fodrásznál, pedig már nem óvodás.” A fodrász nem üres kézzel érkezett a szépségnapra, ikerlányai ruháiból és cipőiből két nagy zsákkal hozott ajándékba a gyerekeknek, amit kiegészített két cipős doboznyi színes ceruzával. „A legnagyobb sikert a kopogós cipők aratták. Tök jó érzés adakozni, segíteni. Ide jönni és velük együtt lenni pedig még nagyobb élmény.” A rendhagyó adományozást a jövőben is évente kétszer, tavasszal és ősszel rendezi meg Pécsett a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Dél-Dunántúli Régióközpontja.