Máltai Szeretetszolgálat

Íratkozzon fel hírlevelünkre!

Máltai napló

Nyíregyházi közgyűlés 2021.

Szerző: Nyíregyházi Csoport 2021-08-29 00:00:00

 2021.március 25.-én tartottuk meg.az éves kozgyűlésünket. Számot adtunk az elmúlt év tevékenységünkről, e mellett az idei év ,tisztújító közgyülés is volt  csoportunknál. Tóth Andrásné két évtizede vezetője volt a  nyíregyházi csoportnak,már nem kíván újraindulni a választáson. Elmondásai szerint a jövőben, mig egészsége is megengedi, visszavonulva, háttérmunkás szerepet kíván betölteni a csoport munkájában.

Megválasztott tisztségek:        Csoportvezető: Laczják Jánosné,

                                         Csop.vez .helyettes: Szabó Lajosné,

                                                       Lelkivezető: Komiszár Dénes

Motiváció, döntés, cselekvés - a vállalkozói lét alapjai beszélgetés egy frissen vállalkozóvá vált pályakezdővel

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2020-11-12 00:00:00

Motiváció, döntés, cselekvés - a vállalkozói lét alapjai 			beszélgetés egy frissen vállalkozóvá vált pályakezdővel

A vírusidőszakot követően egy pályakezdő fiatal hölgy azzal kereste meg a bajai mentorirodát, hogy kozmetikusként szeretne vállalkozást nyitni, és ehhez szeretné a szeretetszolgálat mentori segítségét igénybe venni. A helyi foglalkoztatási program keretében tájékoztatást nyújtottunk a lehetőségeiről, segítettük az ügyintézést a Kormányhivatal Foglalkoztatási Osztályán.

2020. június 1-vel vette igénybe a vállalkozóvá válás támogatását, most az első három hónap tapasztalatiról beszélgettünk vele.

 

 

Mikor döntötte el, hogy kozmetikus szeretne lenni?

Már középiskolában tudtam, hogy ezen a pályán szeretnék elhelyezkedni, mindig is foglalkoztatott a kozmetika, a szépségipar világa. Rendszeresen jártam kozmetikába, és kezelés közben mindig figyeltem a kozmetikus munkáját, érdeklődtem az egyes munkafolyamatok után. Az érettségi megszerzését követően pedig esti tagozaton tanulhattam meg a szakmához tartozó különböző technikákat.

 

Gyakorlati helye is volt?

Igen, nagyon tetszett a gyakorlati helyem, az oktatóm és a vendégek kedvesek és segítőkészek voltak. Sőt, saját vendégeket is vihettem, így több gyakorlási lehetőségre tehettem szert, ami a későbbiekben vált hasznomra.

 

Miért döntött úgy, hogy saját vállalkozásba kezd?

Az a típusú ember vagyok, aki szereti beosztani a saját idejét, így mindenképpen egy önálló vállalkozásban gondolkodtam, ahol a magam főnöke lehetek. Példa is volt előttem, édesapám őstermelőként dolgozik.

 

Tudott a vállalkozóvá válás támogatásának lehetőségéről?

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Bajai irodájában jártam, ahol mentor volt segítségemre. Részletes tájékoztatást kaptam, majd pedig időpontot egyeztettünk a Kormányhivatal Foglalkoztatási Osztályának ügyintézőjéhez is az ügyintézés kapcsán.

 

A Foglalkoztatási Osztályon intézték tovább az ügyét?

Kissé izgultam, de felesleges volt. Az osztályvezető és az ügyintéző is teljes körű információval szolgáltak, igaz, több dokumentumot is ki kellett töltenem, de ebben is segítségemre voltak.

 

Mi kellett ahhoz, hogy igénybe vehesse a támogatást?

Először is felkerestem egy könyvelő irodát, ahol minden fontos információt elmondtak számomra. Saját bélyegzőt készíttettem, nyugtatömböt vásároltam. A Bács – Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara irodáját is fel kellett keresnem.

 

Hol indította el vállalkozást és miért ezt választotta?

Eredetileg Nagybaracskán éltem, azonban ott nem láttam nagy lehetőséget vállalkozásom elindítására, hiszen egy 2000 fő alatti településről van szó. Ezért esett a választáson Bajára, hiszen nagyobb lélekszámú város és már a gyakorlati helyemnek köszönhetően sokan megismerték a munkámat.

 

Most milyennek látja vállalkozását, vendégkörét?

El tudom mondani, hogy minden kezdet nehéz, azonban kitartással és önképzéssel sokat változott a vállalkozásom a kezdetekhez képest. Ebben segítségemre volt a Szeretetszolgálat mentora is, aki a kezdeti nehézségekben is mellettem állt és bíztatott.

 

Sok visszajáró vendégem van, sokan ajánlanak is, s így alakulnak ki az újak, akiket szeretettel fogadok. Nagyon divatossá vált az utóbbi időben a műszempilla használata, így azt szinte mindennap készítek. Vendégeim mosolyogva hagyják el a szalont, ami boldoggá tesz, hiszen ez egy pozitív visszacsatolás számomra, hogy jó úton haladok.

Figyelek mire van nagyobb igény a vendégek részéről. Közösségi oldalakon hirdetem vállalkozásomat, a hirdetéseket is magam készítem.

 

Jelenleg több munkatárssal. olyan szalonban dolgozom, amit több személy bérel. Később szeretnék egy külön szalonban  önállóan dolgozni .A távolabbi cél egy teljesen önálló szalon megnyitása.

Összegezve milyen tapasztalatai lettek az elmúlt 3 hónapban?

Sokkal türelmesebb lettem, hiszen nagyon nehéz emberekkel dolgozni.  Egyre nagyobbak az igényeik, extrémebb szolgáltatásokat is kérnek a vendégek. Szeretnék menni még több tanfolyamra, hogy még több szolgáltatást tudjak nyújtani, hiszen most még az alapokat csinálom.

Ez a szakma engem is formál, a kommunikációmat éreztem eleinte nehezebbnek, de napról napra bátrabb vagyok.

 

Büszke vagyok magamra, hogy ilyen fiatalon elindíthattam vállalkozásomat, s ezáltal egyik álmom válhatott valóra.

Köszönöm szüleim és mentorom segítségét, tanácsait, biztatásait.

 

 

Radics Katalin mentor

Csovcsity Claudia mentor

 

 

A Sugovica Tánckör másodjára támogatta a Bajai Csoportot

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2020-10-09 00:00:00

A Sugovica Tánckör másodjára támogatta a Bajai Csoportot

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Bajai Csoportja második alkalommal részesülhetett a Sugovica Tánckör tartós élelmiszeradományából.

A 2019 decemberében több mint 100.000 Ft értékű adománnyal segítette az egyesületet a Sugovica Tánckör, akik az évzáró bál bevételét fordították jótékonykodásra, hogy minél több, a csoport gondozásában lévő személy részesülhessen támogatásban. 

A tánckör az idei évben a járványhelyzet miatt az áprilisra tervezett születésnapi bált nem tudták megtartani, azonban a szeptemberi hónapban kisebb létszámmal, de teljesült a program. A rendezvényen résztvevők adományából került megvásárlásra mintegy 60.000 forintnyi értékű tartós élelmiszer, mint például, bab, lencse, rizs, valamint konzerv.

Keglevichné Siska Judit, az egyesület elnöke, valamint az egyesület néhány tagja juttatta el a  Bajai csoport irodájába a megvásárolt élelmiszert, melyet nagy örömmel és megtiszteltetéssel vehettek át.

Maros Beáta csoportvezető elmondta, hogy a járványhelyzet alatt több mint 200 db tartós élelmiszer csomag került kiosztásra a bajai járásban, így a készlet igencsak megcsappant, azonban ezzel a nagylelkű felajánlással hozzásegítettek bennünket, hogy minél több nehéz körülmények között élő családnak segítségére lehessünk az elkövetkezendő időszakban.

 

Csovcsity Claudia munkatárs

 

Adományjegyek az Eötvös Cirkusz jóvoltából

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2020-10-09 00:00:00

Adományjegyek az Eötvös Cirkusz jóvoltából

Városunkat hagyományon évente meglátogatja az Eötvös cirkusz, melynek a helyi és környékbeli családok is örülnek.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Bajai Csoportját az idei évben Eötvös Lóránd, a cirkusz vezetője 50 db tiszteletjegy felajánlásával lepte meg. A résztvevő családokat és gyerekeiket a szervezetünknél gondozásban állók körül választottuk ki, tudva azt, hogy sokan közülük még élőben nem vettek részt ilyen eseményen.

 

Az adományjegyeket a helyi irodában vehették át a kedvezményezett családok és választhattak a 4 napos rendezvénysorozat melyikén szeretnének részt venni. Örömmel hallottuk, hogy az egyik nehéz körülmények között élő család gyermeke a napokban ünnepeli születésnapját, így a családtagok ezzel a nagyszerű meglepetéssel köszönthették kislányukat.

A szülők és gyermekeik visszajelzése alapján nagyon színvonalas előadást láttak, a műsorban szerepeltek hatalmas elefántok, ügyes artisták és sok izgalmas esemény volt, mely széles mosolyt csalt a résztvevők arcára.

Ezúton szeretnénk megköszönni a nagyvonalú felajánlást az Eötvös cirkusz vezetőjének és a felejthetetlen élményt a gyerekek nevében.

Csovcsity Claudia munkatárs

 

Kirándulás a nagygéci emlékparkba

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2020-07-20 17:00:00

Kirándulás a nagygéci emlékparkba

A fehérgyarmati szenvedélybetegek nappali intémzényben harminc embert látnak el, akik számára a terápiás beszélgetések és önsegítő csoportok mellett közösségi programokat is szerveznek. Az intézmény vezetője, Karácsony Zsoltné írt beszámolót a koronavírus járvány utáni első kirándulásukról.   

A járvány miatti korlátozó intézkedések enyhülése lehetőséget adott a közösségi programok szervezésére. Intézményünkben 30 fő szenvedélybeteg embert látunk el, akiknek a közösségi kapcsolatai nagyon beszűkültek, ezért helyezünk nagy hangsúlyt a közösségi programokra, a közösség fejlesztésre. A kirándulások során olyan helyekre juthatnak el, amelyek számukra, a szociális, anyagi helyzetük miatt gyakran elérhetetlen. Nagygéc azért emblematikus hely a környéken élők számára, mert az 1970-es árvíz után az ott élőknek megtiltották a visszaköltözést, el kellett hagyniuk a szülői házat, a megművelt kerteket és az emlékeiket. Makovecz Imre tervei alapján, megépült az emlékpark, amely magában foglalja a Magyarság házát, a felújított Árpádkori templomot, a Megmaradás templomát, a 20 méter magas kilátót, valamint az itt élőkre emlékezve egy emlékművet, amelyen mindenkit felsorolnak, aki itt élt a faluban az árvízi katasztrófáig.