Máltai Szeretetszolgálat

Íratkozzon fel hírlevelünkre!

Máltai napló

Frizura és figyelmesség ajándékba

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2018-12-08 11:00:00

Frizura és figyelmesség ajándékba

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat helyi csoportjai számos együttműködő partnerrel szolgálják a rászoruló embereket. Egerben egy szépségszalon tett felajánlást advent első hetében. Demjén Klára önkéntes írta le a megható történetet. 

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egri Máltai Csoportja kapott egy rendhagyó felajánlást a Kleopátra Szépségszalonok egri üzletének dolgozóitól: adventben elkészítik egy idős hölgy frizuráját. December 5-én a 88 éves Urvölgyi Zoltánné Marika nénit elvittük a szalonba. Marika néni az egri csoport megalakulása óta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat önkéntes munkatársa. Mosolyogva, de kissé kétkedve lépett be az üzletbe, ahol az ő elmondása szerint egy tündérországban találta magát. Az üzlet dolgozói nagy szeretettel és figyelemmel vették körül. A frizura elkészült, de a meglepetések még nem értek véget. A dolgozók a fa alá rejtett, adománynak szánt játékokat átadták Kékesi Györgynének, az egri csoport vezetőjének.
Marika nénitől a nap folyamán sokan kérdezték meg, hogy mi a titka a töretlen derűjének, amire miden alkalommal így válaszolt: elsősorban a hitem, másodsorban az, hogy nem kell úgy viselkedni, mint egy 88 éves.

Az átalakulás:

November a Komáromi Fogyatékkal Élők Napközi Otthonában

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2018-12-05 00:00:00

Előadás sorozat a Komáromi Fogyatékkal Élők Napközi Otthonában

A Komáromi Fogyatékkal Élők Napközi Otthonában mozgalmasan telnek a hónapok.
Fiataljaink részt vettek egészségnapon, kézműves foglalkozáson, mézeskalácsot sütöttek és meglátogatták az Idősek Napközi Otthonát. A szülők sem maradtak program nélkül, dr. István Gabriella tartott előadást.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Fogyatékosok Nappali Intézménye a novembert is mozgalmasan töltötte!


Az egészséghónap keretében zenés, pom-pomos tornát tartottak gondozóink fiataljainknak.

-11.09-én meglátogattuk az Idősek Napközi Otthonát, ahol mindkét intézmény műsort adott elő a Márton napja alkalmából. A produkciók után jól esett a zsíros kenyér és a meleg tea.

Balogh Vinczéné és Balogh Ildikó mézeskalácsot készítettek a fiataljainkkal. Közösen szaggatták ki a tésztát, melyeket sütés után saját ízlésüknek megfelelően díszítettek is.
- 11.22. Kézműves napot tartottunk intézményünkben. Jankáné Terike, önkéntesünk irányításával kopogtató ajtódíszt készítettek fiataljaink. A koszorúalapot,- melyet Teri néni készített el gondozottjaink számára szőlővesszőből - festett dióval, csuhé masnival, szárított citromkarikákkal, virágokkal és a Kreatív Kuckó által felajánlott fa termékekkel díszítettük.

Mindenki boldogan vihette haza a saját keze által készített szebbnél szebb alkotásait. Köszönjük Terike néni a vidám hangulatban telt napot!

-11.26.Egy városi EFOP pályázat keretén belül szülőknek indítottunk 7 alkalmas előadás sorozatot. Az első előadónk dr. István Gabriella volt, aki a Pszichiátriai betegségek, s azok kezeléséről tartott előadást Intézményünkben.

A képre kattintva megtekintheti képgalériánkat:

{galeria}

 


 

Októberi programok a Komáromi Fogyatékkal Élők Nappali Intézményében

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2018-11-22 00:00:00

A Fogyatékosok Nappali Intézetének fiataljai nagy lelkesedéssel vettek részt a sportnapon.

A Komáromi Fogyatékosok Nappali Intézményében nagyon mozgalmasan telt az október:

Megemlékezés, öröméneklés, lovaglás, sport verseny és fenyőfaültetés is volt!

Október 6-i megemlékezést tartottunk a kopjafánál
Városi öröméneklést szervezett a Szent Imre Katolikus Általános Iskola a Zene Világnapja alkalmából.
Az Állatok Világnapja alkalmából fiataljainkkal ellátogattunk a Szőnyi Lovas Sportegyesület lovasfarmjára, ahol játékos vetélkedőt szervezett nekünk Kovács Renáta gondozónő. A hatalmas ló hátán megszabadulunk saját korlátainktól. A terápiás lovasiskola a mozgásukban korlátozott emberek esetében csodákra képes. Saját félelmüket legyőzve szálltak nyeregbe úgy, hogy az állattal való együttlét idejére elfeledtek mindent. Köszönjük a lehetőséget!
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület október 18-án rendezte meg hagyományos Esély sportnapját a Győri Olimpiai Sportparkban. A versenyre - Dunántúlról, Pest sőt Somogy megyéből is - közel 400 résztvevő érkezett ,- fogyatékkal élő versenyzők, segítőik és önkéntesek. A díjátadón a Győri Audi KC kézilabdás lányai is jelen voltak! A megmérettetés 6 sportágban zajlott, Benkó Katalin bocciában arany érmet, Saliga Szilvia kapura dobásban ezüst érmet szerzett. Gratulálunk nekik!
Október 23 –i megemlékezésen jártunk a Petőfi Sándor Művelődési Házban. ahol a Bozsik József Általános Iskolások adtak emlékműsort.
Érdekes és élményekben gazdag hónap volt Október!

A képre kattintva megtekintheti képgalériánkat. {galeria}

 

 

 

Jövőd a tét pályaválasztási kiállítás Baján

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2018-11-15 00:00:00

Jövőd a tét pályaválasztási kiállítás Baján

A pályaválasztáshoz adott információkat a Máltai Szeretetszolgálat Bajai Csoportja a Kormányhivatal által szervezett pályaválasztási kiállításon. Az eseményről és a máltai programokról Fuszkó Attila mentor küldött beszámolót. 

November 8-án Baja városa adott otthont a tizennyolcadik megyei Bács-Kiskun megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya által szervezett Pályaválasztási kiállításnak. A rendezvényen 40-nél több kiállító vett részt. Nem csak középiskolák, hanem munkáltatók és a rendvédelmi szervek képviselői is bemutatták tevékenységeiket. A kiállítás egyik színvonalas eseménye a népszerű robotikai bemutató, valamint a „Az én szakmám, az én jövőm” rajzpályázat értékelése volt. Az eseményen második alkalommal kapott lehetőséget a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Bajai Csoportja arra, hogy bemutassa a kínált szolgáltatásait az érdeklők, látogatók számára. Mivel a szolgálat megyei és járási foglalkoztatási program partnere, így ez az alkalom is lehetőséget adott arra, hogy személyes kapcsolat alakulhasson ki a pályaválasztási rendezvényen résztvevők között.

A máltai munkatársak a TOP-5.1.1. „Együttműködés a helyben foglalkoztatásért”, valamint a TOP-5.1.2. „Helyi foglalkoztatási együttműködés a Bajai járásban programról” adtak információt a kísérők, szülők és pedagógusok részére. A Szeretetszolgálat szociális szolgáltatásait mutatták be a máltai szakemberek, valamint az önkéntes munka lehetőségeiről kaptak tájékoztatást a diákok. A pályaválasztók örömmel fogadták a hírt, hogy továbbtanuláskor az 50 órás közösségi szolgálatot a máltai szervezeteknél, Baján, Jánoshalmán és Bácsalmáson is teljesíthetik. A kiállítás ideje alatt helyi kulturális műsorokkal és óránként tombola sorsolással színesítették a programot, melyhez értékes ajándékokat ajánlott fel a Szeretetszolgálat. Hasznos és tartalmas napot tudhatunk magunk mögött, tele élménnyel és átadott hasznos információkkal.

Munkavállalás támogatása a Terézvárosi Nappali Melegedőben

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2018-09-06 00:00:00

Munkavállalás támogatása a Terézvárosi Nappali Melegedőben

2018 áprilistól megújult a Terézvárosi Nappali Melegedő. Berendeztük, megnyitottuk vendégeink számára a korábban raktárnak használt 33nm-es helyiségünket. Itt vendégeink nyugodt körülmények között pihenhetnek, étkezhetnek, olvashatnak és számítógépeket használhatnak. Ez a már régóta szükséges átalakítás tette lehetővé, hogy a Terézvárosi Önkormányzat pályázati támogatásával elindítsuk munkaerő-piaci programunkat.

Nappali melegedőnk vendégkörének jelentős része rendszeres jövedelem nélkül él, segélyekből tartja el magát, vagy családját, bizonytalan alkalmi munkákból, gyűjtögetésből szerez némi jövedelmet. Esetükben az életüket meghatározó kulcskérdés a biztonságot adó rendszeres, kiszámítható jövedelemmel járó munkavégzés. Vendégeinkkel beszélgetve azt tapasztaltuk, hogy nagyon kevés ismerettel rendelkeznek a jelenlegi munkaerő-piac működéséről, a munkáltatók elvárásairól, valamint az álláskeresési technikákról, munkával kapcsolatos elvárásaik, elképzeléseik sokszor nem a realitás talaján állnak, nincsenek tisztában saját értékeikkel, képességeikkel, a munkavállalást gátló tényezőkkel.

A program megvalósításának időszakában már meglévő alapszolgáltatásainkon túl új szolgáltatásokat biztosítottuk ügyfeleink részére:

• Álláskeresési- és munkatanácsadás,
• Munkalehetőségek felkutatása (friss álláslisták) az álláskeresők számára,
• Számítógép és telefonhasználat,
• Készétel konzerv az álláskereséssel összefüggő tevékenységek, ügyintézések idejére,
• Támogató élelmiszer és tisztasági csomag az első fizetésig,
• Munkába járáshoz egyszeri BKK bérlettámogatás,
• Interjúra, munkába járáshoz ruházat biztosítása.

A Terézvárosi Önkormányzat pályázati támogatásából vásároltunk egy számítógépet, a konzerveket, tartósélelmiszereket és a BKK bérleteket.

Összességében megállapíthatjuk, hogy előzetes feltevésünk, igényfelmérésünk beigazolódott a program során. Mindenképpen szükség van ügyfeleink számára a munkavállalást segítő szolgáltatásokra. Ügyfeleink nagyon örültek az új szolgáltatásoknak és egyre nagyobb számban éltek a felkínált lehetőségekkel. A munkába állás főként a nálunk megforduló többnyire képzetlen, tartósan munkanélküli emberek esetében hosszú folyamat. Mostani programunk ennek a folyamatnak az egyik első állomása volt, épp ezért a folytatásra mindenképpen szükség van, így újonnan bevezetett szolgáltatásainkat a pályázat lezárását követően is folytatjuk, egyes elemeit beépítjük rendes napi működésünkbe, alapszolgáltatásaink körébe.

Álláskereső ügyfeleink a hét minden napján nyolc órától délután kettő óráig vehették igénybe szolgáltatásainkat.