Máltai Szeretetszolgálat

Íratkozzon fel hírlevelünkre!

Máltai napló

ÉLMÉNY NAPOK

Szerző: Moravcsik Tamás 2019-01-24 00:00:00

ÉLMÉNY NAPOK

Élmény Napok a Terézvárosi Nappali Melegedő szervezésében

A Terézvárosi Önkormányzathoz benyújtott „Élménynapok” pályázati programunk elsődleges célja volt, hogy segítsünk intézményünk hajléktalan és lakossági vendégeinknek, hogy mindennapi életük elviselhetőbb, színesebb, értékes élményekkel gazdagabb legyen, beszűkült közegükből kimozdulva ők is részesei legyenek az élet előlük sokszor elzárt szépségeinek, örömeinek.

Az elnyert 235. 000 forint pályázati támogatásnak köszönhetően állatkertbe, füvészkertbe és két alkalommal színházba tudtunk menni vendégeinkkel, valamint karácsonyi szeretetvendégségre hívtuk meg őket. A támogatásból fedeztük az utazási költségeket is, valamint a programok alkalmával szendvicsekkel, édességgel és üdítővel láttuk vendégül a résztvevőket.

Az állatkert és a füvészkert látogatás is nem mindennapos élménnyel ajándékozta meg ügyfeleinket, akik közül sokan csak gyermekkorukban, vagy még soha nem jártak ezeken a helyeken. A színház különös, mindennapi életterüktől nagyon különböző légköre érezhetően jó hatással volt ügyfeleinkre, akik így kiszakadhattak megszokott környezetükből és egy teljesen más világba csöppenhettek egy pár óra erejéig.

A karácsonyi szeretetvendégségen egy igazán meghitt, nagyon jó közösségi együttlétben és ünneplésben volt részünk és vendégeink öröme, meghatódottsága, hálája igazolta, milyen nagy szükség van a bensőséges, közösségi együttlétekre, ünneplésekre.

Az „Élmény napok” tapasztalatai azt igazolták, hogy igény van ilyen programokra. A résztvevő emberek számára valóban olyan maradandó élményt nyújtanak, amiről még hónapok elteltével is örömmel beszélgetnek, élik át újra és újra azt a világot, amely mindennapjaik során olyan távol van tőlük. Meggyőződésünk, hogy ezeknek az élményeknek az átélése révén, ha életük gyökeresen nem is változik meg, de életminőségük mindenképpen javulhat és ezek a sokszor régi életüket is visszaidéző, megszokott napi rutinjukon túl mutató programok segítik, motiválják vendégeinket, erőt adnak számukra, még ha apró dolgokban is, ahhoz, hogy változtassanak jelenlegi helyzetükön.

Karácsony a veszprémi Befogadás Házában

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2018-12-21 00:00:00

Karácsony a veszprémi Befogadás Házában

Az ünnepek alkalmával a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet fogvatartottjai karácsonyi műsorral készültek a veszprémi Befogadás Háza hajléktalan szálló lakói számára. Az előadást követően Németh Éva bv. ezredes a fogvatartottak által készített ajándékokat adott át az intézmény lakóinak.

 

 

A hagyományokhoz híven az ünnepi asztalra vadhúsból készült étel, valamint bejgli került.  Az intézmény idén is ajándékcsomagokkal készült a hajléktalanok számára. 

Garán is bemutatkozott a Bajai Csoport

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2018-12-19 13:00:00

Garán is bemutatkozott a Bajai Csoport

Garán ismertette a foglalkoztatási projektjeit a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Bajai Csoportja. A rendezvényről Fuszkó Attila mentor, a csoport önkéntese számolt be. 

A helyi BETESZDA Alapítvány által szervezett rendezvényen vehettünk részt a 2018. december 07-én Garán a Művelődési házban. Amíg a gyermekek a színesés tartalmas kulturális programon önfeledten  a Mikulást várták, addig a  résztvevő szülők, kísérők számára a Bajai Máltai Szeretetszolgálat Önkéntesei ruhabörzét tartottak. A rendezvény ideje alatt lehetőség nyílt a bajai máltai iroda munkatársai számára  a megyei TOP.5.1.1.és a járási TOP 5.1.2  foglalkoztatási paktumokkal kapcsolatos fontos információk nyújtására és toborzásra, valamint az EFOP-1.2.9-17/1 Nő a családban projekt ismertetésére és az ahhoz való csatlakozásra. A rendezvény remek lehetőséget kínált, hogy átadhassunk a halmozottan hátrányos helyzetű családok számára hasznos és fontos információkat, kapcsolatteremtésre, továbbá a jövőbeni foglalkoztatási, képzési lehetőségeink ismertetésére.

Frizura és figyelmesség ajándékba

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2018-12-08 11:00:00

Frizura és figyelmesség ajándékba

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat helyi csoportjai számos együttműködő partnerrel szolgálják a rászoruló embereket. Egerben egy szépségszalon tett felajánlást advent első hetében. Demjén Klára önkéntes írta le a megható történetet. 

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egri Máltai Csoportja kapott egy rendhagyó felajánlást a Kleopátra Szépségszalonok egri üzletének dolgozóitól: adventben elkészítik egy idős hölgy frizuráját. December 5-én a 88 éves Urvölgyi Zoltánné Marika nénit elvittük a szalonba. Marika néni az egri csoport megalakulása óta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat önkéntes munkatársa. Mosolyogva, de kissé kétkedve lépett be az üzletbe, ahol az ő elmondása szerint egy tündérországban találta magát. Az üzlet dolgozói nagy szeretettel és figyelemmel vették körül. A frizura elkészült, de a meglepetések még nem értek véget. A dolgozók a fa alá rejtett, adománynak szánt játékokat átadták Kékesi Györgynének, az egri csoport vezetőjének.
Marika nénitől a nap folyamán sokan kérdezték meg, hogy mi a titka a töretlen derűjének, amire miden alkalommal így válaszolt: elsősorban a hitem, másodsorban az, hogy nem kell úgy viselkedni, mint egy 88 éves.

Az átalakulás:

November a Komáromi Fogyatékkal Élők Napközi Otthonában

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2018-12-05 00:00:00

Előadás sorozat a Komáromi Fogyatékkal Élők Napközi Otthonában

A Komáromi Fogyatékkal Élők Napközi Otthonában mozgalmasan telnek a hónapok.
Fiataljaink részt vettek egészségnapon, kézműves foglalkozáson, mézeskalácsot sütöttek és meglátogatták az Idősek Napközi Otthonát. A szülők sem maradtak program nélkül, dr. István Gabriella tartott előadást.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Fogyatékosok Nappali Intézménye a novembert is mozgalmasan töltötte!


Az egészséghónap keretében zenés, pom-pomos tornát tartottak gondozóink fiataljainknak.

-11.09-én meglátogattuk az Idősek Napközi Otthonát, ahol mindkét intézmény műsort adott elő a Márton napja alkalmából. A produkciók után jól esett a zsíros kenyér és a meleg tea.

Balogh Vinczéné és Balogh Ildikó mézeskalácsot készítettek a fiataljainkkal. Közösen szaggatták ki a tésztát, melyeket sütés után saját ízlésüknek megfelelően díszítettek is.
- 11.22. Kézműves napot tartottunk intézményünkben. Jankáné Terike, önkéntesünk irányításával kopogtató ajtódíszt készítettek fiataljaink. A koszorúalapot,- melyet Teri néni készített el gondozottjaink számára szőlővesszőből - festett dióval, csuhé masnival, szárított citromkarikákkal, virágokkal és a Kreatív Kuckó által felajánlott fa termékekkel díszítettük.

Mindenki boldogan vihette haza a saját keze által készített szebbnél szebb alkotásait. Köszönjük Terike néni a vidám hangulatban telt napot!

-11.26.Egy városi EFOP pályázat keretén belül szülőknek indítottunk 7 alkalmas előadás sorozatot. Az első előadónk dr. István Gabriella volt, aki a Pszichiátriai betegségek, s azok kezeléséről tartott előadást Intézményünkben.

A képre kattintva megtekintheti képgalériánkat:

{galeria}