Máltai Szeretetszolgálat

Íratkozzon fel hírlevelünkre!

Máltai napló

Nőnapi köszöntő

Szerző: Nyíregyházi Csoport 2020-03-15 00:00:00

 Különös és egyedi módját választottuk az idén is  az 1%-ok gyűjtésére.Március 8.-án 16 órától Nyíregyházán a Spár, Inter-Spár áruházakban a dolgozó és vásárló hölgyeket köszöntöttük nőnap alkalmából. A Nyíregyházi  Eötvös Gimnázium diákjai segítségével, 700 szál virággal kedveskedtünk a hölgyeknek.
 

Nyírségi disznótoros fesztivál.

Szerző: Nyíregyházi Csoport 2020-03-15 00:00:00

Az idén második éve, hogy a civilek is részt vehetnek a XIX. Nemzetközi böllérversenyen. Nem titkolt szándékkal  neveztünk be a második napi "disznótoros fesztiválra" hisz az itt elkészített ételt , kóstolójegyért értékesíthettük, tettük,  a haszon reményében. Nehezen indult a nap , ( az idő nem nagyon kedvezett nekünk), de annál nagyobb sikerrel zárult . Hagymásvért készítettünk, nagy meglepetésünkre, a zsűri  úgy ítélte meg, hogy elhozhattuk az előételek harmadik helyezettjét .A képen a következők lehetnek: belső térA képen a következők lehetnek: egy vagy több ember, fa, égbolt és túra/szabadtériA képen a következők lehetnek: 1 személy, állás és étel

Ibolya néni horgoldája

Szerző: Nyíregyházi Csoport 2020-03-15 00:00:00

“Ibolya néni horgoldája” címmel , újabb programmal bővült a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Nyíregyházi Csoport tevékenysége. Ügyes kezű önkéntesünk által , betekintést nyerhet minden érdeklődő a horgolás rejtelmeiben. Sok sikert a közös munkához.

A képen a következők lehetnek: 1 személy, evés, ülés, asztal, étel és belső tér

Élmény napok a Terzévárosi Nappali Melegedőben

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2020-01-28 00:00:00

A terézvárosi kirándulók a Tropicariumban

Élmény napokkal segíti a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Terézvárosi Nappali Melegedője a hajléktalan embereket és az intézményhez forduló rászorulókat. A kulturális programok szervezésével a karitatív szervezet hozzájárul, hogy a nélkülöző emberek eljuthassanak színházba, kiállításra, moziba, ami segíti beilleszkedésüket, értéket és élmények ad számukra.   

A Terézvárosi melegedőbe járó hajléktalan emberek és az intézménytől segítséget kérő kerületben élő rászorulók számára szervezett kulturális programokat a Máltai Szeretetszolgálat a Terézvárosi Önkormányzat pályázati támogatásának köszönhetően. A programok célja, hogy kulturális és szabadidős programokon szerzett élmények és találkozások segítsék a hajléktalan emberek lelki és mentális fejlődését, hozzájáruljanak a beilleszkedésükhöz. A résztvevők utcán vagy szállón élő hajléktalan emberek, akik a programoknak köszönhetően beszűkült mindennapjaikból kimozdulhatnak és olyan helyekre juthatnak el, melyek évek, esetenként évtizedek óta nem részeik az életüknek. Színházba, moziba mehetnek, kiállítást látogathatnak és kirándulni mehetnek.

A terézvárosi kirándulók a csömöri Csokoládémúzeumban

Az elnyert pályázati támogatásnak (297 400 Ft) köszönhetően, 4 programot és egy karácsonyi szeretetvendégséget szervezett az intézmény. A támogatásból finanszírozták a programok útiköltségét, valamint az alkalmakra az ellátást is.

2019 decemberében az Átriumban megtekintették Rainer Werner Fassbinder: A félelem megeszi a lelket című darabját, moziban megnézték a Joker című filmet, látogatást tettek Tropicariumban, de vitathatatlanul a legnagyobb sikere a csömöri Csokoládémúzeumba vezető  kirándulásnak volt.

Fényképezkedés a Tropicarium cápájával

2019-ben is önkormányzati támogatás segítségével szerveztük meg a 26 hajléktalan embert vendégül látó Eötvös utcai karácsonyt, melyen meghitt, elcsendesülős hangulatban ünnepelhettek a fedél nélkül élő emberek az intézmény munkatársaival. Versekkel, közös énekléssel és egy kórus fellépésével vált ünnepivé a karácsonyuk.
Az „Élmény napok” alkalmával szerzett tapasztalatok azt igazolták, hogy a hajléktalan embereknek nagy igényük van a kulturális programokra. A Terézvárosi Nappali Melegedő munkatársai megerősítették: meggyőződésük, hogy az élményeknek révén, ha a hajléktalan emberek élete gyökeresen nem is változik meg, de életminőségük mindenképpen javulhat és ezek a sokszor régi életüket is visszaidéző, megszokott napi rutinjukon túlmutató programok segíthetik, motiválhatják is őket a továbblépésre.
 

Tüdőszűrés a Bajai Csoport szervezésében

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2019-11-25 00:00:00

Tüdőszűrés a Bajai Csoport szervezésében
A Magyar Máltai szeretetszolgálat Bajai Csoportja több napos szűrővizsgálatot szervezett a környező falvakban élők számára.
A november 6-9. között zajló szűrésen Dávod, Nagybaracska, Gara, Csátalja, Madaras, Tataháza, Mátételke és Katymár településeken nyílt lehetőség a lakosok egészségügyi állapotfelmérésére.
 
 
    

A vizsgálatok keretein belül rendelkezésre állt a tüdőszűrésre alkalmas, korszerű műszerekkel felszerelt busz.
Az érdeklődők részt vehettek vérnyomás –és vércukorszint, haskörfogat és testzsír valamint testtömeg index(BMI) mérésen is rálátásuk lehetett a Bajai és Bácsalmási Egészségfejlesztési Irodai dolgozói jóvoltából.
A Lipo Optika munkatársai látásellenőrzést végeztek az érdeklődőkön. A hasznos tanácsokon kívül lehetőség nyílt – több méretű, fazonú - szemüvegkeret választásra is. A megfelelő keret kiválasztásában is segítséggel szolgáltak az optikusok.
A Szeretetszolgálat együttműködő partnereként a  Bácskaiak Egymásért Közhasznú Egyesület tagjai végezték a vitaminszükséglet mérését, EKG és ultrahangos érvizsgálat, valamint légzés kapacitás elemzését.

A szűrővizsgálatokon közel 400 fő jelent meg.
A Bajai Csoport köszönetét fejezi ki a települési önkormányzatok vezetőinek, a szervezésben részt vett személyeknek, valamint az együttműködő partnereinknek a komplex szűrővizsgálat lebonyolításáért.

Czifra Klaudia
Mentor