Máltai Szeretetszolgálat

Íratkozzon fel hírlevelünkre!

Máltai napló

A Sugovica Tánckör másodjára támogatta a Bajai Csoportot

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2020-10-09 00:00:00

A Sugovica Tánckör másodjára támogatta a Bajai Csoportot

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Bajai Csoportja második alkalommal részesülhetett a Sugovica Tánckör tartós élelmiszeradományából.

A 2019 decemberében több mint 100.000 Ft értékű adománnyal segítette az egyesületet a Sugovica Tánckör, akik az évzáró bál bevételét fordították jótékonykodásra, hogy minél több, a csoport gondozásában lévő személy részesülhessen támogatásban. 

A tánckör az idei évben a járványhelyzet miatt az áprilisra tervezett születésnapi bált nem tudták megtartani, azonban a szeptemberi hónapban kisebb létszámmal, de teljesült a program. A rendezvényen résztvevők adományából került megvásárlásra mintegy 60.000 forintnyi értékű tartós élelmiszer, mint például, bab, lencse, rizs, valamint konzerv.

Keglevichné Siska Judit, az egyesület elnöke, valamint az egyesület néhány tagja juttatta el a  Bajai csoport irodájába a megvásárolt élelmiszert, melyet nagy örömmel és megtiszteltetéssel vehettek át.

Maros Beáta csoportvezető elmondta, hogy a járványhelyzet alatt több mint 200 db tartós élelmiszer csomag került kiosztásra a bajai járásban, így a készlet igencsak megcsappant, azonban ezzel a nagylelkű felajánlással hozzásegítettek bennünket, hogy minél több nehéz körülmények között élő családnak segítségére lehessünk az elkövetkezendő időszakban.

 

Csovcsity Claudia munkatárs

 

Adományjegyek az Eötvös Cirkusz jóvoltából

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2020-10-09 00:00:00

Adományjegyek az Eötvös Cirkusz jóvoltából

Városunkat hagyományon évente meglátogatja az Eötvös cirkusz, melynek a helyi és környékbeli családok is örülnek.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Bajai Csoportját az idei évben Eötvös Lóránd, a cirkusz vezetője 50 db tiszteletjegy felajánlásával lepte meg. A résztvevő családokat és gyerekeiket a szervezetünknél gondozásban állók körül választottuk ki, tudva azt, hogy sokan közülük még élőben nem vettek részt ilyen eseményen.

 

Az adományjegyeket a helyi irodában vehették át a kedvezményezett családok és választhattak a 4 napos rendezvénysorozat melyikén szeretnének részt venni. Örömmel hallottuk, hogy az egyik nehéz körülmények között élő család gyermeke a napokban ünnepeli születésnapját, így a családtagok ezzel a nagyszerű meglepetéssel köszönthették kislányukat.

A szülők és gyermekeik visszajelzése alapján nagyon színvonalas előadást láttak, a műsorban szerepeltek hatalmas elefántok, ügyes artisták és sok izgalmas esemény volt, mely széles mosolyt csalt a résztvevők arcára.

Ezúton szeretnénk megköszönni a nagyvonalú felajánlást az Eötvös cirkusz vezetőjének és a felejthetetlen élményt a gyerekek nevében.

Csovcsity Claudia munkatárs

 

Kirándulás a nagygéci emlékparkba

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2020-07-20 17:00:00

Kirándulás a nagygéci emlékparkba

A fehérgyarmati szenvedélybetegek nappali intémzényben harminc embert látnak el, akik számára a terápiás beszélgetések és önsegítő csoportok mellett közösségi programokat is szerveznek. Az intézmény vezetője, Karácsony Zsoltné írt beszámolót a koronavírus járvány utáni első kirándulásukról.   

A járvány miatti korlátozó intézkedések enyhülése lehetőséget adott a közösségi programok szervezésére. Intézményünkben 30 fő szenvedélybeteg embert látunk el, akiknek a közösségi kapcsolatai nagyon beszűkültek, ezért helyezünk nagy hangsúlyt a közösségi programokra, a közösség fejlesztésre. A kirándulások során olyan helyekre juthatnak el, amelyek számukra, a szociális, anyagi helyzetük miatt gyakran elérhetetlen. Nagygéc azért emblematikus hely a környéken élők számára, mert az 1970-es árvíz után az ott élőknek megtiltották a visszaköltözést, el kellett hagyniuk a szülői házat, a megművelt kerteket és az emlékeiket. Makovecz Imre tervei alapján, megépült az emlékpark, amely magában foglalja a Magyarság házát, a felújított Árpádkori templomot, a Megmaradás templomát, a 20 méter magas kilátót, valamint az itt élőkre emlékezve egy emlékművet, amelyen mindenkit felsorolnak, aki itt élt a faluban az árvízi katasztrófáig. 

 

#Nemluxustáska akció a Bajai Járásban

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2020-07-10 00:00:00

#Nemluxustáska akció a Bajai Járásban

Két fiatal, budapesti vállalkozó, Cserta Alexandra és Huszka Ágnes a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal együttműködésben az idei évben is útjára indította a #nemluxustáska jótékonysági kampányt, ami 2019-ben is nagy sikert aratott.

 

Biztosan sok olyan hölgy van, akinek szekrényében lapul olyan táska, amit nem feltétlen használ, azonban szívesen felajánlana olyan nehéz életkörülmények között élő hölgy számára, aki örömmel használatba venné. Azonban nem csak a táskának, hanem a benne lévő tartalomnak van igazán jelentős szerepe, értéke. A kezdeményezést elindító két vállalkozó hölgy arra kérte az adományozókat, hogy a táskát töltsék meg olyan higiéniai és tisztálkodási szerekkel, melyeket ők is szívesen használnak.

Néhány összekészített „nemluxustáska” igazán személyesre sikerült, hiszen volt, hogy néhány pozitív sort írtak az adományban részesülő nehéz életkörülmények között élő hölgyek számára. Néhány gondolat ezekből a levelekből:

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Bajai Csoportja 2020-ban bekapcsolódott a kampányba és hivatalos gyűjtőpontként fogadta az adományokat. A kampányidőszak alatt több mint 200 darab táska érkezett, munkahelyi közösségek és egyéni felajánlók is csatlakoztak a kezdeményezéshez.

A járványhelyzet miatt a tervezett márciusi időpontokat át kellett átütemeznünk. A nyár folyamán a Bajai Csoport megkezdte ezen adományok kiosztását a járás településein, így Csátalján, Dunafalván, Bácsbokodon, Baján és közeljövőben kerül sor Felsőszentivánon, Hercegszántón.

A programon résztvevők hálás szívvel gondoltak a táskákat készítő ismeretlen nő társaikra, akik szolidaritást vállaltak velük, élethelyzetükkel.

Köszönjük valamennyi felajánló nagyvonalú támogatását, mellyel hozzájárultak egy nemes cél megvalósulásához.

Csovcsit Claudia munkatárs

Maros Beáta csoportvezető


 

Újra nyitva a bajai szociális ruharaktár

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2020-07-03 00:00:00

Újra nyitva a bajai szociális ruharaktár

A járványhelyzetet követően 2020. június elejétől újra kinyitotta szociális ruharaktárát a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Bajai Csoportja a higiéniás szabályok betartása mellett.

Korlátoztuk az egyazon időben zárt helyiségben tartózkodható személyek számát, egyszerre két főt engedünk be válogatásra a raktárba, valamint a szájmaszk és kesztyű használata kötelező volt mind az ügyfelek, mind a kiszolgáló máltai önkéntesek és dolgozók számára is.

 

Érdeklődtünk a rászoruló családoktól, hogyan élték meg ezt a nehéz és bizonytalan időszakot. Válaszként elmondták: nagyon nehéz volt több gyermekkel otthon maradni, lekötni őket, s főként az otthoni oktatással voltak nehézségeik, gondjaik. Sok volt a feszültség ebben az időszakban, viszont próbálták kihozni belőle a maximumot és a pozitív oldalát nézni. Örültek, hogy több időt tölthetnek gyermekeikkel, több közös programot csinálhattak még ha csak a saját otthonaikban is volt erre lehetőség.

Az idős, nyugdíjas, egyedül élő személyek számára a járványhelyzeti bezártság, valamint az egyedüllét okozta a legnagyobb nehézséget. Örültek volna, ha legalább raktárunk nyitva tartott volna, hiszen a máltai önkéntesekkel és dolgozókkal is szoros bizalmi kapcsolat alakult ki az évek alatt, s így egy kis beszélgetés a ruhák válogatása közben nagyon jól esett volna számukra.

Sokan várták már, hogy újra eljöhessenek a szociális ruharaktárba, hiszen a családok részére már szükség volt a tavaszi nyári ruhadarabokra, főként a gyerekesek esetében.

Szépkorú önkénteseink is közben visszatértek segíteni és a helyi közösségi élet a nehéz időszakot követően újult erővel és lendülettel folytatódott.

 

Csovcsity Claudia munkatárs

Maros Beáta csoportvezető