Máltai Szeretetszolgálat

Íratkozzon fel hírlevelünkre!

Máltai napló

Tüdőszűrő busz és egészségnap a Bajai és Bácsalmási Járásban

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2017-12-20 00:00:00

Bajai Csoport

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Bajai Csoportja 2017 év tavaszán és őszén 11 településen szervezett komplex egészségügyi szűrővizsgálatot. 

Budapestről érkezett a Szeretetszolgálat mobil tüdőszűrő állomása (busz), melyet a Bajai Kórház Egészségfejlesztési irodája és a Bácskaiak Egymásért Közhasznú Egyesület munkatársai által végzett 19 különböző vizsgálattal egészítettek ki.

A vizsgálatok közül az ultrahangos érdoppler és EKG volt a legnépszerűbb, valamint a vércukorszint-, koleszterin-, vérnyomásmérés, illetve a testtömeg index számítása, a testzsír százalék és izomszázalék mérése. Különböző tanácsadások keretében vizsgálták továbbá a légzéskapacitást, a véroxigén szintet és végeztek testanalízist. Az életmódból adódó rizikó tényezőket kérdőíves állapotfelméréssel mérték fel.A tüdőszűrő programot Katymárban, Madarason, Garán, Csátalján, Sükösdön, Érsekhalmán, Nagybaracskán, Dávodon, Felsőszentivánon, Tataházán és Mátételken vehették igénybe a árszoruló emberek.


A 11 településen közel 900 főt szólított meg a Szeretetszolgálat 5 alkalommal.
A szűrővizsgálatok mellett a Homoki Varázskert Szociális Szövetkezet termékeit ismerhették meg az érdeklődők.

A jelenlévők tájékoztatást kaptak továbbá az Együttműködés a helyben foglalkoztatásért TOP-5.1.1-es programról, és az érdeklődőkkel a további személyes beszélgetésre a bajai paktumirodában került sor a programot követően.

A Máltai Szeretetszolgálat Bajai Csoportja köszönetét fejezte ki a települések polgármestereinek, az Önkormányzatok képviselő-testületeinek, hogy támogatták kezdeményezést és ezzel elősegítették a preventív szűrővizsgálat megvalósulását.

Fogvatartottak ajándékoztak meg hajléktalan embereket Veszprémben

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2017-12-20 00:00:00

veol.hu

“Legyetek jók, ha tudtok!” – Ezt a mottót választották a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet fogvatartottjai karácsonyi jóvátételi programjukhoz. A többéves hagyományt folytatva az intézet öt elítéltje karácsonyi műsorral készült, ezúttal a Magyar Máltai Szeretetszolgálat veszprémi Befogadás Háza hajléktalan szállójának lakói számára. Saját készítésű ajándékokkal és a börtönben összegyűjtött adományokkal is készültek, melyeket a hajléktalan embereknek és a Házgyári úti rehabilitációs átmeneti szálláson élőknek adtak át.

„Legyetek jók, ha tudtok” ez a mottója a Veszprém Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet jóvátételi programjának, amelynek keretében öt elítélt pásztorjátékot adott elő a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Befogadás Háza és Hajléktalanok Otthona lakóinak.

Németh Éva bv. ezredes elmondta, hogy a jóvátételi programnak nagyon pozitív a fogadtatása. Ez az a fajta kezdeményezés, amelyből mindenki, a fogvatartottak, az intézet és a társadalom is csak nyer.


Az előadást követően a parancsnok adományokat és ajándékokat adott át, amelyeket a börtön személyi állománya gyűjtött, illetve a fogvatartottak készítettek. Az adományokat egyrészt az otthon lakóinak, másrészt a Házgyári út 1. szám alatti rehabilitációs átmeneti szállón élő családoknak szánták. Az ajándéktárgyakat többek között a női szabó képzésen résztvevő fogvatartottak készítették.
Szaller Péter a Befogadás Háza intézményvezetője köszönte az elitélteknek, hogy eljöttek és a legjobban rászorulóknak készültek egy ilyen előadással, amelyen látszott, hogy benne volt a szívük, a lelkük.

Az intézményvezető szólt arról is, hogy a karácsonyi ünnepek közeledtével az a sok ember, aki bent van a szállón, jobban odafigyel egymásra, kevesebb ilyenkor a konfliktus, segítik, támogatják egymást a lakók és ebből is látszik, hogy az ünnep az emberek szívében van és nem tárgyi dolgokban.

Fogyatékkal élőknek és iskolásoknak tartott karácsonyi ünnepséget a Pápai Csoport

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2017-12-20 00:00:00

papa-ma.hu

Közel száz karácsonyi csomagot adott át Pápán a Máltai Szeretetszolgálat helyi csoportja a katolikus iskolában tartott adventi ünnepségén. 

Az egész évben a Szeretetszolgálat intézményeibe járó és ott gondozott fogyatékkal élő embereket és a Szent István Római Katolikus Általános Iskola negyven diákját hívta adventi ünnepségre a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Pápai Támogató Szolgálata december 19-én. A katolikus iskola Fő téri épületének aulájában megtartott ünnepségen az iskola diákjai adtak műsort. A Schrei Balázs által rendezett jelenet a az újszülött Megváltó előtt tisztelgő pásztorok történetét mondta el, ráirányítva a figyelmet arra, milyen jó egy közösséghez tartozni, és milyen nagy öröm az, ha valakinek önzetlenül, szeretettel adunk valamit.
Megyesi Ferenc atya, a Szeretetszolgálat Pápai Csoportjának lelki vezetője szintén a közösséghez tartozás öröméről beszélt karácsonyra hangoló köszöntőjében.
Az ünnepi gondolatokat követően a Szeretetszolgálat munkatársai átadták karácsonyi ajándékukat a meghívott gyermekeknek és az intézmény ellátottainak. Az ajándék jelentős részét az Adni Öröm! adománnygyűjtő akció során gyűjtötték a Szeretetszolgálat látókörében lévő családoknak.

 

Szeretetdoboz akció Baján - Ajándék a határon túlra

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2017-12-19 00:00:00

Szeretetdoboz akció Baján - Ajándék a határon túlra

2017 késő őszén meghirdette a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Dél-Alföldi Régiója, azon belül a Bajai Csoport a szeretetdoboz-akciót. A gyűjtésről és a csoport tagjai küldtek beszámolót.

A gyűjtést általános iskolás - 6-12 éves – gyermekek számára hirdették meg, akik szívesen leveleznének hasonló korú gyerekekkel, és ajándékoznának egy cipősdoboznyi kis „szeretetet” Székelyföldre és Kárpátaljára. Eme ajándékok elkészítésekor a személyességen volt a hangsúly.


A dobozba kerülhetett: édesség, mesekönyv, színező, játék, füzet, ceruza, zsírkréta, gyurma, használható apróbb ruhanemű (sál, sapka, kesztyű), emellett egy fotó az ajándékot küldő gyerekről, hogy ezáltal is közelebb kerüljenek egymáshoz. Az akció célja: a fiatalok és a családok között barátság alakuljon ki levelezés útján.
A bajai intézmények közül a Szent László ÁMK diákjai 170 dobozt készítettek, s az átadásra a Magyar Katolikus Kulturális Napok Szent Mártontól Szent Cecíliáig rendezvénysorozat keretében történt Árpádházi Szent Erzsébet ünnepéhez kapcsolódva.

A bajai szentistváni iskola közel 80 cipősdobozt, az Eötvös József Főiskola Hallgatói Önkormányzata 20, a katymári könyvtár dolgozói 10 dobozt adtak át a Szeretetszolgálat Bajai Csoportjának.
Az erdélyi és székelyföldi gyerekek mellett azon bajai családok is részesültek a doboznyi szeretetből, akiknek nehézséget jelent az ünnepek közeledtével az ajándék megvásárlása gyermekei részére.

Akciónkat a DM drogériahálózat bajai üzletének dolgozói felajánlása is bővítette. Az ajándékcsomagok kozmetikumokat, higiéniai készítményeket és eszközöket  tartalmazott, melyet a bolt dolgozói saját készítésű ajándékokkal, karácsonyfa díszekkel egészítettek ki.
Csoportunk köszönetet mond minden felajánlónak nagylelkű adományáért.

Máltai Mikulás járt Bácsalmáson

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2017-12-11 00:00:00

Máltai Mikulás járt Bácsalmáson

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Bácsalmási Csoportja 2017. december 6-án Mikulás napra elhozta Bácsalmásra a Mikulást. A vidám délutánról a csoportvezető képes beszámolóját közöljük. 

11:30 és 15:00 között az óvodák és iskolák környékén találkozhattak a gyermekek és felnőttek a mikulás hintójával rajta mikulással és két kedves krampuszával. Jó volt látni a sok mosolygó arcot és azt az örömöt, amit a mikulás jelenléte okozott nem csak a gyermekek, de a felnőttek számára is. Nem egyszer be is hívták az ovisok a télapót, hogy kedves versel, énekkel köszönthessék őt. A mikulás örömmel látogatta meg őket és szaloncukorral, mandarinnal, almával ajándékozta meg kedves vendéglátóit.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Bácsalmási Csoportja egy régi hagyományt elevenített meg újra, melyet minden évben megkíván ismételni. Minden évben elhozza a mikulást a gyermekek és a felnőttek számára.