Máltai Szeretetszolgálat

Íratkozzon fel hírlevelünkre!

Máltai napló

Élmény napok a Terzévárosi Nappali Melegedőben

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2020-01-28 00:00:00

A terézvárosi kirándulók a Tropicariumban

Élmény napokkal segíti a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Terézvárosi Nappali Melegedője a hajléktalan embereket és az intézményhez forduló rászorulókat. A kulturális programok szervezésével a karitatív szervezet hozzájárul, hogy a nélkülöző emberek eljuthassanak színházba, kiállításra, moziba, ami segíti beilleszkedésüket, értéket és élmények ad számukra.   

A Terézvárosi melegedőbe járó hajléktalan emberek és az intézménytől segítséget kérő kerületben élő rászorulók számára szervezett kulturális programokat a Máltai Szeretetszolgálat a Terézvárosi Önkormányzat pályázati támogatásának köszönhetően. A programok célja, hogy kulturális és szabadidős programokon szerzett élmények és találkozások segítsék a hajléktalan emberek lelki és mentális fejlődését, hozzájáruljanak a beilleszkedésükhöz. A résztvevők utcán vagy szállón élő hajléktalan emberek, akik a programoknak köszönhetően beszűkült mindennapjaikból kimozdulhatnak és olyan helyekre juthatnak el, melyek évek, esetenként évtizedek óta nem részeik az életüknek. Színházba, moziba mehetnek, kiállítást látogathatnak és kirándulni mehetnek.

A terézvárosi kirándulók a csömöri Csokoládémúzeumban

Az elnyert pályázati támogatásnak (297 400 Ft) köszönhetően, 4 programot és egy karácsonyi szeretetvendégséget szervezett az intézmény. A támogatásból finanszírozták a programok útiköltségét, valamint az alkalmakra az ellátást is.

2019 decemberében az Átriumban megtekintették Rainer Werner Fassbinder: A félelem megeszi a lelket című darabját, moziban megnézték a Joker című filmet, látogatást tettek Tropicariumban, de vitathatatlanul a legnagyobb sikere a csömöri Csokoládémúzeumba vezető  kirándulásnak volt.

Fényképezkedés a Tropicarium cápájával

2019-ben is önkormányzati támogatás segítségével szerveztük meg a 26 hajléktalan embert vendégül látó Eötvös utcai karácsonyt, melyen meghitt, elcsendesülős hangulatban ünnepelhettek a fedél nélkül élő emberek az intézmény munkatársaival. Versekkel, közös énekléssel és egy kórus fellépésével vált ünnepivé a karácsonyuk.
Az „Élmény napok” alkalmával szerzett tapasztalatok azt igazolták, hogy a hajléktalan embereknek nagy igényük van a kulturális programokra. A Terézvárosi Nappali Melegedő munkatársai megerősítették: meggyőződésük, hogy az élményeknek révén, ha a hajléktalan emberek élete gyökeresen nem is változik meg, de életminőségük mindenképpen javulhat és ezek a sokszor régi életüket is visszaidéző, megszokott napi rutinjukon túlmutató programok segíthetik, motiválhatják is őket a továbblépésre.
 

Tüdőszűrés a Bajai Csoport szervezésében

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2019-11-25 00:00:00

Tüdőszűrés a Bajai Csoport szervezésében
A Magyar Máltai szeretetszolgálat Bajai Csoportja több napos szűrővizsgálatot szervezett a környező falvakban élők számára.
A november 6-9. között zajló szűrésen Dávod, Nagybaracska, Gara, Csátalja, Madaras, Tataháza, Mátételke és Katymár településeken nyílt lehetőség a lakosok egészségügyi állapotfelmérésére.
 
 
    

A vizsgálatok keretein belül rendelkezésre állt a tüdőszűrésre alkalmas, korszerű műszerekkel felszerelt busz.
Az érdeklődők részt vehettek vérnyomás –és vércukorszint, haskörfogat és testzsír valamint testtömeg index(BMI) mérésen is rálátásuk lehetett a Bajai és Bácsalmási Egészségfejlesztési Irodai dolgozói jóvoltából.
A Lipo Optika munkatársai látásellenőrzést végeztek az érdeklődőkön. A hasznos tanácsokon kívül lehetőség nyílt – több méretű, fazonú - szemüvegkeret választásra is. A megfelelő keret kiválasztásában is segítséggel szolgáltak az optikusok.
A Szeretetszolgálat együttműködő partnereként a  Bácskaiak Egymásért Közhasznú Egyesület tagjai végezték a vitaminszükséglet mérését, EKG és ultrahangos érvizsgálat, valamint légzés kapacitás elemzését.

A szűrővizsgálatokon közel 400 fő jelent meg.
A Bajai Csoport köszönetét fejezi ki a települési önkormányzatok vezetőinek, a szervezésben részt vett személyeknek, valamint az együttműködő partnereinknek a komplex szűrővizsgálat lebonyolításáért.

Czifra Klaudia
Mentor

 

 

Barátaink a szentek című előadás a Bajai Csoport önkéntesei és tagjai részére

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2019-11-15 00:00:00

Barátaink a szentek című előadás a Bajai Csoport önkéntesei és tagjai részére
2019. október 29-én Fekete Szabolcs lelki vezető előadást tartott a Bajai Csoport tagjainak és önkénteseinek, a máltai irodában.
 Az előadás témája: Barátaink, a szentek, mely aktuális volt mindenszentek ünnepe alkalmából.
Esperes úr kitért a szent, mint fogalom tisztázására és rávilágított, hogy az egyes korokban mit jelentett ez a minőség. Az előadás során megismerhettük olyan szenteknek az életét is, akik példát mutattak, és valamilyen módon köthetőek az őszi hónapokhoz.

 

A szent kifejezés ószövetségi értelemben maga az Isten, hiszen a Teremtő más, mint a világ, magasztosabb és tisztább.

Jézus, születésével isteni jelenlétét hozott a mi világunkba, melyet az emberek felismerve, együttműködve továbbadtak embertársaiknak. Ők lettek a mai értelemben vett szentek.
„Szent az, aki Istent úgy tudta megélni magában, hogy erkölcsileg tökéletes lett és az is maradt." - fogalmazta meg az esperes úr.

Fekete Szabolcs atya képekkel is színesítette mondandóját, mely még inkább ráhangolódást biztosított a közelgő ünnepekre. A fotókon látható  ábrázolások mind szimbólumok - hangsúlyozta.
A templomi ablakon átsüt a  nap. Ezek a sugarak ragyogtatják fel a színeket és formákat, úgy, ahogy Isten segítsége által törekedhetünk a tökéletességre.

Kiemelte Szűz Mária, Jézus anyjának szerepét is, hiszen rajta keresztül jött létre a világban az isteni jelenlét. Ő az a szent, aki közben jár értünk Istennél.

 

 

A történelmi hátteret vizsgálva a szentek első generációi a vértanúk voltak. Ők még az életüket adták a hitért, mely a Krisztus utáni  300-as évekig volt jellemző.
A középkorban – bár tudjuk voltak keresztes hadjáratok-, de előtérbe került a tudomány, higiénia, művészet, a szegények gondozása és a technikai vívmányok nagy úttörője is ez a korszak.
Ebben az időben született meg a Máltai Lovagrend is.

Ezen véres korszak után a jócselekedetekkel lehetett kivívni a szent jelzőt.
A teljesség igénye nélkül hallhattunk Szent Lukácsról, Assisi Szent Ferencről, John Henry Newmanról.

Szó esett a magyar szentek életéről, akik emberi példájukkal jártak sorstársaik előtt.
És végezetül a kortárs szentek életére is rálátást kaptunk, így például Teréz anya életéről is hallhattunk.

Fekete Szabolcs esperes gondolataival zárnám a sort. „Lehet úgy élni, hogy rajtunk keresztül nyilvánul meg Isten törvénye és jósága. A szentek élete minket is alakít, ösztönöz, ezért kérjük bátran a közbenjárásukat.”

Czifra Klaudia
munkatárs

Máltai mise Baján

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2019-10-28 00:00:00

Máltai mise Baján 2019.10.14.

 2019. 10. 14-én  a Máltai Szeretetszolgálat Bajai Csoportjának tagjai és önkéntesei ismételten részt vehettek a csoport lelki vezetője által tartott   szentmisén.
 A Fekete Szabolcs esperes által celebrált mise központi témája látszólag nem köthető a mai ember világnézetéhez, hiszen manapság a bűnbánat, a hit és a házasság kérdéséről szabadon gondolkodhatunk

Október 14-e I. Callixtus pápa vértanúhalálának napja. A 3. században tevékenykedő lelkipásztor munkásságának oroszlánrészét a fentebb említett hit- és erkölcsi normák átgondolása, átértékelése, valamint azok megreformálása töltötte ki.
Megbocsájtható-e az eretnekség, vagy az, ha valaki valamilyen formában megtagadja a hitét? Elfogadható-e, ha szabad ember rabszolgával köt házasságot?

Ezek voltak azok a központi kérdések, amik foglalkoztatták az akkor élőket.
A pápa az átlagemberek nézőpontja mellé ált. Ezzel a döntésével azonban ellenségeket szerzett magának.

 

 

A folyamatosan erősödő keresztény üldözések elől katakombákba – föld alatti bányajáratokba, gyülekező, temetkező és istentiszteleti helyre – menekültek..
Callixtus pápa semmilyen nyomás hatására nem volt hajlandó megtagadni a hitét, így vértanúhalált halt, melynek részleteiről nem maradt fent információ.

A szabad gondolkodás és véleménynyilvánítás a mai kor emberének természetes, azonban még most is meg kell küzdenünk ítélkezések, rosszallások tömkelegével.
Fekete Szabolcs esperes az igehirdetés végén azért imádkozott, hogy minden nehézség ellenére kitartsunk és megerősödjünk hitünkben, csak úgy, mint I. Callixtus pápa.

 

Czifra Klaudia munkatárs

 

Mindszenty József teljesítmény- és emléktúrán járt a Szeretetszolgálat váci csoportja

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2019-10-26 00:00:00

Mindszenty József teljesítmény- és emléktúrán járt a Szeretetszolgálat váci csoportja

„De victus Vincit”, vagyis: Legyőzve győz. Mindszenty József papi jelmondata volt a mottója az október 23-án rendezett teljesítménytúrának. A Dunahang Programajánló és a Máltai Szeretetszolgálat váci csoportja által szervezett kirándulás helyszíne a Cserhát, egyik célállomása pedig Felsőpetény, a bíboros fogságának helyszíne volt.

Három távon is indulhattak az október 23-i emléktúra tésztvevői: kedvtől – és állóképességtől – függően 40, 15 és 5 kilométeres sétára várták az érdeklődőket. A Máltai Szeretetszolgálat váci csoportja hetekkel az esemény előtt népszerűsítette, a környék plébániáit, templomait felkeresve plakátokkal, szórólapokkal hirdette az eseményt.

Az emléktúra főbb állomáshelyei Kosd, Naszály, Ősagárd, Alsópetény, Keszeg és Kosd voltak, és természetesen Felsőpetény, ahol még arra is lehetőség nyílt, hogy a résztvevők megtekintsék az Almássy-kastélyt is. Ahhoz a templomi oltárhoz is ellátogattak a túrázók, ahol Mindszenty József misét mondott raboskodása idején.

Az ellenőrzőpontokon a lebonyolításban közreműködő húsz máltai munkatárs és önkéntes – az adminisztrációs teendők mellett – meleg teával, édességgel, szendvicsekkel, gyümölccsel fogadta a kirándulókat.„Az állomáshelyeken szolgálatot teljesítők úgy nyilatkoztak, hogy ennyi dicséretet, elismerést, ennyi jó szót még munkájuk során nem kaptak” – értékelt az egyik máltai önkéntes. Egy másik munkatárs pedig azt emelte ki, hogy az emlékezéssel egybekötött közösségi kirándulás milyen jó lehetőséget nyújtott a kapcsolatteremtésre, a találkozásra: „Alkalmunk volt fiatalokkal megismertetni a szolgálatunkat. Többen érdeklődtek annak lehetőségéről, hogy hogyan vehetnének részt a máltai munkában” – mondta.

Az emléktúra fővédnöki tisztségét dr. Marton Zsolt megyéspüspök viselte. A szervezők a túra bevételéből a 2020-ban megrendezésre kerülő Völgyfesztiválra látogató határon túli fiatalokat kívánják támogatni.

A Szeretetszolgálat váci csoportja legközelebb az „Advent a Cserhátban” jótékonysági túrán közreműködik szervezőként december 15-én.