Máltai Szeretetszolgálat

Íratkozzon fel hírlevelünkre!

Máltai napló

A Jövőd a tét - A Bajai Csoport is részt vett a pályaválasztási kiállításon

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2017-11-20 00:00:00

A Bajai Csoport ismertető anyagokkal és önkéntes lehetőségekkel várta a fiatalokat

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Bajai Csoportja is részt vett a 17.  városi pályaválasztási kiállításon. A tapasztalatokat Maros Beáta csoportvezető foglalta össze. 

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal 17. alkalommal rendezte meg Baján pályaválasztási kiállítását „Jövőd a tét” címmel, melyen a Máltai Szeretetszolgálat Bajai Csoportja is részt vett.

Dr. Szenoradszki Endre, a kormányhivatal bajai járási hivatalának vezetője elmondta, hogy 17 évvel ezelőtt még nagy volt a munkanélküliség, most pedig mindenhol azt halljuk, hogy munkaerőhiánnyal küszködnek. Aki ma akar Magyarországon, az jórészt tud dolgozni. A pályaválasztás életünk egyik meghatározó döntése, nagy kihívás szülőnek-gyereknek egyaránt.

A rendezvényen 47 kiállító - helyi és vidéki oktatási intézmények (szakközépiskolák, gimnáziumok, főiskola, egyetem) mellett több munkáltató is készült tájékoztatóval a szakmák börzéjére.

Már a nyitásnál nagy volt az érdeklődés, a környező településekről is szép számmal érkeztek a 7-8 osztályos diákok és pedagógusok. Fontos, hogy minél tágabb képet kapjanak a lehetőségekről. Jelen voltak szakiskolák, gépipari és egyéb cégek, a rendfenntartó erők is bemutatkoztak és szakmabemutatókat tekinthettek meg a jelenlévők.

Színpadi műsor színesítette a kiállítást, ahol „Szakma Sztár Fesztivál” filmvetítést láthattak az érdeklődők, továbbá népi együtteseket hallhattak. Érdekességként emelném ki a Türrös diákok látványos robot bemutatóját, melyet nagy érdeklődéssel álltak körbe a tanulók.

A szervezők minden évben meghirdetnek egy rajzpályázatot „Az én szakmám, az én jövöm” címmel, melyen értékes nyeremények találtak gazdára.

Egy-egy ilyen kiállítás nagy segítséget nyújthat mind a döntés előtt álló diákok, mind pedig a szülők számára, így nem véletlen a hatalmas érdeklődés. A fiatalok nem csak részt vesznek a kiállításon, hanem aktívan érdeklődnek is.

Tombola nyereményre is volt lehetőség, melyhez a Szeretetszolgálat ajándéktárgyakkal járult hozzá.

Csoportunk munkatársai a TOP-5.1.1. „Együttműködés a helyben foglalkoztatásért” programot, a Szeretetszolgálat szociális szolgáltatásait, valamint az önkéntes munka lehetőségeit népszerűsítették a diákok körében. Sokan örömmel konstatálták, hogy továbbtanuláskor az 50 órás közösségi szolgálatot a máltánál is teljesíthetik.

Késő délutánig folyamatosan érkeztek az újabb és újabb csoportok és a szülők, pedagógusok közül is többen érdeklődtek: milyen felajánlásokat fogadunk, és hogyan lehet önkéntesnek jelentkezni egy karitatív szervezethez.

Nagyon hasznos volt számunkra a kiállításon való megjelenés lehetősége és sok tapasztalattal gazdagodtunk.

Egészségnap Monoron

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2017-11-13 00:00:00

Egészségnap Monoron

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Afrikai Társaság, a Monor Városi Rendőrkapitányság és a Roma Nemzetiségi Önkormányzat együttműködésével rendeztek Monoron komplex egészségügyi napot. A szűrések mellett bűnmegelőzési előadások, kézműves játékok és afrikai zenés program várta az érdeklődőket. A rendezvényről a monori Jelenlét Program vezetője írt beszámolót. 

Felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt élmény volt november 11-én az egészségügyi nap. A különféle állomásokból álló szűrővizsgálatok magukba foglaltak többek között vércukor- és vérnyomásmérést, EKG-t, valamint légúti és szájüregi vizsgálatot.

A rendőrség prevenciós programjának része volt a közúti közlekedési ismeretek gyakorlati elsajátítása, majd a feladatot sikeresen teljesítők hasznos jutalmakkal gazdagodtak. Az ajándékba kapott fényvisszaverő eszközökkel a biciklis közlekedést is biztonságossá tehetik. Emellett az internet veszélyeire is felhívták a figyelmet játékos formában. A kisebbek rendőrsapkát és rendőrautót készíthettek.

A kézműves asztalnál afrikai témájú figurákat, például elefántot és afrikai karkötőt lehetett készíteni. Ezt követően a zene sem maradhatott el, így a gyerekek is afrikai dobosokká válhattak egy kis időre.

A program alatt megéhezett vendégek számára a Roma Nemzetiségi Önkormányzat csapata gondoskodott a laktató ebédről.

Ideggyógyász előadása Fehérvárcsurgón

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2017-11-10 00:00:00

Ideggyógyász előadása Fehérvárcsurgón

Fehérvárcsurgón szervezett előadást a Művelődési Házban a Magyar Máltai Szeretetszolgálat helyi csoportja. A rendezvényről a szervezők küldtek rövid beszámolót.

 

2017. november 10-én 17 kezdődött kulturális programunk első része a Magyar Máltai Szeretetszolgálat fehérvárcsurgói csoportjának szervezésében a helyi Művelődési Házban. Az előadást  dr. Guseo András ideggyógyász főorvos tartotta, A stressz korunk lopakodó ellensége címmel. Közel 50 fő vett részt az eseményen, akik elmondásuk szerint nagyon élvezték a doktor úr előadását, melyet színesen, közérthetően, sok példával illusztrálva tartott.

Az előadás után a közönségnek lehetősége volt kérdéseket feltenni a főorvosnak. Az este szerény agapéval ért véget, ahol kötetlen hangulatban nyílt lehetőség a résztvevőknek egy kis beszélgetésre. A rendezvény költségeit a csoport belső pályázati forrásból finanszírozta.