Máltai Szeretetszolgálat

Íratkozzon fel hírlevelünkre!

Máltai napló

Box Klub a Terézvárosi Nappali Melegedőbe

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2017-11-23 15:00:00

Box Klub a Terézvárosi Nappali Melegedőbe

Tornateteremmé alakították a Terézvárosi Nappali Melegedő központi helyiségét, hogy elindulhasson a várva várt box klub. A melegedő eddig is hangsúlyt fektetett arra, hogy a fedél nélkül élő emberek többet kapjanak az alapszükségleteknél. Az intézmény beszámolóját közöljük. 

Ma elkezdtük a várva várt torna és boksz klubot. A melegedő központi helységét tornateremmé alakítottuk, a tornamatracokat kitettük a székeket pedig összeraktuk. A helyiség egy szempillantás alatt átváltozott, az üldögélő és mélázó emberek helyett lelkesen nevető tornázókkal lett tele. Hirtelen egy impozáns tornateremben találták magukat az ügyfelek. Eddig csak az alapszükségleteik kielégítésével foglalkoztak most azonban egész más helyzet alakult ki a melegedőben. Az ügyfelek, hirtelen testtudatos- egészségtudatos, összességében véve öntudatosabb emberekké váltak.
A bokszolás után egy kis erősítési versenyt rendeztünk, alkartámasz megtartását gyakorolták a fiúk. Volt, aki ezt bírta jobban volt, aki a fekvőtámaszokban remekelt. Ez volt a levezető erősítés ez alkalommal is mindenkinek volt egy-egy jó ötlete, mindenki ismert különleges erősítési formákat, melyet megosztott a többiekkel. Kifáradtak az ügyfelek, mindenki lelkes volt, jól érezte magát.
A tornázáshoz és a bokszedzéshez a sporteszközöket a Terézvárosi Önkormányzat által kiírt és nyert innovatív közösség szervezés program keretében sikerült megvalósítanunk.

A Jövőd a tét - A Bajai Csoport is részt vett a pályaválasztási kiállításon

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2017-11-20 00:00:00

A Bajai Csoport ismertető anyagokkal és önkéntes lehetőségekkel várta a fiatalokat

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Bajai Csoportja is részt vett a 17.  városi pályaválasztási kiállításon. A tapasztalatokat Maros Beáta csoportvezető foglalta össze. 

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal 17. alkalommal rendezte meg Baján pályaválasztási kiállítását „Jövőd a tét” címmel, melyen a Máltai Szeretetszolgálat Bajai Csoportja is részt vett.

Dr. Szenoradszki Endre, a kormányhivatal bajai járási hivatalának vezetője elmondta, hogy 17 évvel ezelőtt még nagy volt a munkanélküliség, most pedig mindenhol azt halljuk, hogy munkaerőhiánnyal küszködnek. Aki ma akar Magyarországon, az jórészt tud dolgozni. A pályaválasztás életünk egyik meghatározó döntése, nagy kihívás szülőnek-gyereknek egyaránt.

A rendezvényen 47 kiállító - helyi és vidéki oktatási intézmények (szakközépiskolák, gimnáziumok, főiskola, egyetem) mellett több munkáltató is készült tájékoztatóval a szakmák börzéjére.

Már a nyitásnál nagy volt az érdeklődés, a környező településekről is szép számmal érkeztek a 7-8 osztályos diákok és pedagógusok. Fontos, hogy minél tágabb képet kapjanak a lehetőségekről. Jelen voltak szakiskolák, gépipari és egyéb cégek, a rendfenntartó erők is bemutatkoztak és szakmabemutatókat tekinthettek meg a jelenlévők.

Színpadi műsor színesítette a kiállítást, ahol „Szakma Sztár Fesztivál” filmvetítést láthattak az érdeklődők, továbbá népi együtteseket hallhattak. Érdekességként emelném ki a Türrös diákok látványos robot bemutatóját, melyet nagy érdeklődéssel álltak körbe a tanulók.

A szervezők minden évben meghirdetnek egy rajzpályázatot „Az én szakmám, az én jövöm” címmel, melyen értékes nyeremények találtak gazdára.

Egy-egy ilyen kiállítás nagy segítséget nyújthat mind a döntés előtt álló diákok, mind pedig a szülők számára, így nem véletlen a hatalmas érdeklődés. A fiatalok nem csak részt vesznek a kiállításon, hanem aktívan érdeklődnek is.

Tombola nyereményre is volt lehetőség, melyhez a Szeretetszolgálat ajándéktárgyakkal járult hozzá.

Csoportunk munkatársai a TOP-5.1.1. „Együttműködés a helyben foglalkoztatásért” programot, a Szeretetszolgálat szociális szolgáltatásait, valamint az önkéntes munka lehetőségeit népszerűsítették a diákok körében. Sokan örömmel konstatálták, hogy továbbtanuláskor az 50 órás közösségi szolgálatot a máltánál is teljesíthetik.

Késő délutánig folyamatosan érkeztek az újabb és újabb csoportok és a szülők, pedagógusok közül is többen érdeklődtek: milyen felajánlásokat fogadunk, és hogyan lehet önkéntesnek jelentkezni egy karitatív szervezethez.

Nagyon hasznos volt számunkra a kiállításon való megjelenés lehetősége és sok tapasztalattal gazdagodtunk.

Egészségnap Monoron

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2017-11-13 00:00:00

Egészségnap Monoron

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Afrikai Társaság, a Monor Városi Rendőrkapitányság és a Roma Nemzetiségi Önkormányzat együttműködésével rendeztek Monoron komplex egészségügyi napot. A szűrések mellett bűnmegelőzési előadások, kézműves játékok és afrikai zenés program várta az érdeklődőket. A rendezvényről a monori Jelenlét Program vezetője írt beszámolót. 

Felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt élmény volt november 11-én az egészségügyi nap. A különféle állomásokból álló szűrővizsgálatok magukba foglaltak többek között vércukor- és vérnyomásmérést, EKG-t, valamint légúti és szájüregi vizsgálatot.

A rendőrség prevenciós programjának része volt a közúti közlekedési ismeretek gyakorlati elsajátítása, majd a feladatot sikeresen teljesítők hasznos jutalmakkal gazdagodtak. Az ajándékba kapott fényvisszaverő eszközökkel a biciklis közlekedést is biztonságossá tehetik. Emellett az internet veszélyeire is felhívták a figyelmet játékos formában. A kisebbek rendőrsapkát és rendőrautót készíthettek.

A kézműves asztalnál afrikai témájú figurákat, például elefántot és afrikai karkötőt lehetett készíteni. Ezt követően a zene sem maradhatott el, így a gyerekek is afrikai dobosokká válhattak egy kis időre.

A program alatt megéhezett vendégek számára a Roma Nemzetiségi Önkormányzat csapata gondoskodott a laktató ebédről.

Ideggyógyász előadása Fehérvárcsurgón

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2017-11-10 00:00:00

Ideggyógyász előadása Fehérvárcsurgón

Fehérvárcsurgón szervezett előadást a Művelődési Házban a Magyar Máltai Szeretetszolgálat helyi csoportja. A rendezvényről a szervezők küldtek rövid beszámolót.

 

2017. november 10-én 17 kezdődött kulturális programunk első része a Magyar Máltai Szeretetszolgálat fehérvárcsurgói csoportjának szervezésében a helyi Művelődési Házban. Az előadást  dr. Guseo András ideggyógyász főorvos tartotta, A stressz korunk lopakodó ellensége címmel. Közel 50 fő vett részt az eseményen, akik elmondásuk szerint nagyon élvezték a doktor úr előadását, melyet színesen, közérthetően, sok példával illusztrálva tartott.

Az előadás után a közönségnek lehetősége volt kérdéseket feltenni a főorvosnak. Az este szerény agapéval ért véget, ahol kötetlen hangulatban nyílt lehetőség a résztvevőknek egy kis beszélgetésre. A rendezvény költségeit a csoport belső pályázati forrásból finanszírozta.