Máltai Szeretetszolgálat

Íratkozzon fel hírlevelünkre!

Máltai napló

Foglalkoztatási program Baján

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2019-12-20 00:00:00

Foglalkoztatási program Baján

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a Helyi foglalkoztatási együttműködések a Bajai járásban TOP-5.1.2-16-BK1-2017-0005 projekt keretein belül a 2019-es évben a következő feladatokat végezte:

 

A helyi ügyfélfogadás a városban két helyszínen valósul meg: a mentorirodában és a Fáy utcai szociális ruharaktárban.

Kihelyezett ügyfélszolgálatot havi rendszerességgel tartunk a vidéki településeken. Ebben az esetben a helyi önkormányzatok intézményegységeivel együttműködve dolgozunk, így: a családsegítő szolgálat munkatársaival, védőnőkkel, hivatali szociális ügyintézőkkel.

A helyszínen tájékoztatást adunk az ügyfeleknek a foglalkoztatási programról, a képzési lehetőségekről, munkaerő-piaci, szociális és jogi kérdésekről, valamint információt nyújtunk a máltai szociális szolgáltatásokról, ide tartozik a tartós élelmiszer, ruhanemű, bútor- és tanszer adomány.

A programba került ügyfelekkel megkezdjük a közös munkát, s a mentorálás során igyekszünk a bizalmi kapcsolat kialakítására, a motiváció fenntartására, hiszen cél az elsődleges munkaerő-piacon való elhelyezkedés.

Az évente megrendezésre kerülő pályaválasztási kiállításon a tanárok és szülők körében végeztünk toborzást és tájékoztatást és felhívtuk a diákok figyelmét az önkéntességre és a közösségi szolgálat lehetőségére.

Részt veszünk a Foglalkoztatási Osztály által, az álláskereső klubban tartott tájékoztatókon, ahol lehetőséget kapunk információnyújtásra a foglalkoztatási programról.

Az ősz folyamán komplex egészségügyi szűrővizsgálatot szerveztünk a járás több településén. Célunk kettős volt: egyrészt helybe vinni olyan szolgáltatást, mely a lakosság állapotfelmérésében nyújt segítséget, másrészt pedig a paktumról információt szolgáltatni és toborozni a megjelentek körében. A nyugdíjas korosztály számára is hasznosnak tartjuk a tájékoztatást, hiszen családjukban, ismeretségi körükben is lehet olyan személy, akinek segítséget nyújthatunk e program keretein belül.

Máltai kísérőrendezvényeken, így: városi gyermeknapokon, könyves vasárnapon (kézműves foglakozások), ruhabörzén is alkalom nyílik megszólítani az aktív korú, álláskereső réteget.

A médiamegjelenések is toborzó jelleggel bírnak, melyhez a Baja TV és rádió, a településeken a helyi újságok biztosítanak lehetőséget. Mindezen túl információs anyag megjelentetésével, szórólapok, plakátok kihelyezésével is tájékoztatást nyújtunk programjainkról, ügyfélfogadásainkról, szolgáltatásainkról. A helyi boltok, orvosi rendelők, intézmények, buszmegállók, gyógyszertárak plébániai hirdetések, facebook oldalunk mind-mind eredményes munkánkat segíti.

 

Csovcsity Claudia mentor

 

Spar gyűjtés

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2019-12-12 00:00:00

Spar gyűjtés

Az országos „Adni öröm” akcióba minden évben a város két áruházában gyűjtünk önkénteseinkkel és munkatársainkkal. 

Hálás szívvel gondolunk vissza azokra a nagylelkű fiatal, aktív korú és nyugdíjas személyekre, akik cukor, liszt, tészta, édesség, konzerv stb. felajánlásaikkal támogatják akciónkat. A vásárlók már tudják, hogy minden évben az ünnepek előtt találkoznak önkénteseinkkel és jó hallani: „már vártuk magukat”.

Az idei évben is csomagokat állítottunk össze a befolyt adományból, figyelembe véve a családok létszámát, és igyekeztünk sok kisnyugdíjasnak is örömet szerezni.

Csovcsity Claudia munkatárs