Máltai Szeretetszolgálat

Íratkozzon fel hírlevelünkre!

Máltai napló

Máltai mise Baján

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2019-10-28 00:00:00

Máltai mise Baján 2019.10.14.

 2019. 10. 14-én  a Máltai Szeretetszolgálat Bajai Csoportjának tagjai és önkéntesei ismételten részt vehettek a csoport lelki vezetője által tartott   szentmisén.
 A Fekete Szabolcs esperes által celebrált mise központi témája látszólag nem köthető a mai ember világnézetéhez, hiszen manapság a bűnbánat, a hit és a házasság kérdéséről szabadon gondolkodhatunk

Október 14-e I. Callixtus pápa vértanúhalálának napja. A 3. században tevékenykedő lelkipásztor munkásságának oroszlánrészét a fentebb említett hit- és erkölcsi normák átgondolása, átértékelése, valamint azok megreformálása töltötte ki.
Megbocsájtható-e az eretnekség, vagy az, ha valaki valamilyen formában megtagadja a hitét? Elfogadható-e, ha szabad ember rabszolgával köt házasságot?

Ezek voltak azok a központi kérdések, amik foglalkoztatták az akkor élőket.
A pápa az átlagemberek nézőpontja mellé ált. Ezzel a döntésével azonban ellenségeket szerzett magának.

 

 

A folyamatosan erősödő keresztény üldözések elől katakombákba – föld alatti bányajáratokba, gyülekező, temetkező és istentiszteleti helyre – menekültek..
Callixtus pápa semmilyen nyomás hatására nem volt hajlandó megtagadni a hitét, így vértanúhalált halt, melynek részleteiről nem maradt fent információ.

A szabad gondolkodás és véleménynyilvánítás a mai kor emberének természetes, azonban még most is meg kell küzdenünk ítélkezések, rosszallások tömkelegével.
Fekete Szabolcs esperes az igehirdetés végén azért imádkozott, hogy minden nehézség ellenére kitartsunk és megerősödjünk hitünkben, csak úgy, mint I. Callixtus pápa.

 

Czifra Klaudia munkatárs

 

Mindszenty József teljesítmény- és emléktúrán járt a Szeretetszolgálat váci csoportja

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2019-10-26 00:00:00

Mindszenty József teljesítmény- és emléktúrán járt a Szeretetszolgálat váci csoportja

„De victus Vincit”, vagyis: Legyőzve győz. Mindszenty József papi jelmondata volt a mottója az október 23-án rendezett teljesítménytúrának. A Dunahang Programajánló és a Máltai Szeretetszolgálat váci csoportja által szervezett kirándulás helyszíne a Cserhát, egyik célállomása pedig Felsőpetény, a bíboros fogságának helyszíne volt.

Három távon is indulhattak az október 23-i emléktúra tésztvevői: kedvtől – és állóképességtől – függően 40, 15 és 5 kilométeres sétára várták az érdeklődőket. A Máltai Szeretetszolgálat váci csoportja hetekkel az esemény előtt népszerűsítette, a környék plébániáit, templomait felkeresve plakátokkal, szórólapokkal hirdette az eseményt.

Az emléktúra főbb állomáshelyei Kosd, Naszály, Ősagárd, Alsópetény, Keszeg és Kosd voltak, és természetesen Felsőpetény, ahol még arra is lehetőség nyílt, hogy a résztvevők megtekintsék az Almássy-kastélyt is. Ahhoz a templomi oltárhoz is ellátogattak a túrázók, ahol Mindszenty József misét mondott raboskodása idején.

Az ellenőrzőpontokon a lebonyolításban közreműködő húsz máltai munkatárs és önkéntes – az adminisztrációs teendők mellett – meleg teával, édességgel, szendvicsekkel, gyümölccsel fogadta a kirándulókat.



„Az állomáshelyeken szolgálatot teljesítők úgy nyilatkoztak, hogy ennyi dicséretet, elismerést, ennyi jó szót még munkájuk során nem kaptak” – értékelt az egyik máltai önkéntes. Egy másik munkatárs pedig azt emelte ki, hogy az emlékezéssel egybekötött közösségi kirándulás milyen jó lehetőséget nyújtott a kapcsolatteremtésre, a találkozásra: „Alkalmunk volt fiatalokkal megismertetni a szolgálatunkat. Többen érdeklődtek annak lehetőségéről, hogy hogyan vehetnének részt a máltai munkában” – mondta.

Az emléktúra fővédnöki tisztségét dr. Marton Zsolt megyéspüspök viselte. A szervezők a túra bevételéből a 2020-ban megrendezésre kerülő Völgyfesztiválra látogató határon túli fiatalokat kívánják támogatni.

A Szeretetszolgálat váci csoportja legközelebb az „Advent a Cserhátban” jótékonysági túrán közreműködik szervezőként december 15-én. 

Ifjúsági tábor Gyulán

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2019-10-18 00:00:00

Gyulai Ifjúsági tábor
2019. augusztus 12-16. között került megrendezésre a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szervezésében egy nyári ifjúsági tábor Gyulán. A részt vevő diákok 14-25 év közötti fiatalok voltak, akik a régió több területéről érkeztek.

A gyermekek különféle programokon vehettek részt, így például csapatépítő feladatok és ügyességi játékok, de jutott idő a strandolásra is. A résztvevő családok térítésmentesen kapták meg a táborban való részvétel lehetőségét. Bajáról 7 diák utazott Gyulára, akik élményekben gazdagon tértek haza.

 

A táborozási lehetőségnek mindenki nagyon örült és szívesen vágtak bele az új kalandokba és a számukra új területek feltárására. Bár a társaság nagy része ismerte egymást és összeszokott volt, de az újonnan érkezőkkel kapcsolatban is nagyon befogadóak voltak. Szoros barátságokat alakítottak ki a tábor végére. A csapatépítő feladatok sokak számára hasznos volt, és pozitív élményekkel gondolnak vissza erre az örömteli egy hétre.

 

Csovcsity Claudia munkatárs

 
 
 
A képre kattintva megtekinthetik a képgalériánkat.
 
{galeria}

"Tirpák fesztivál" 2019.

Szerző: Nyíregyházi csoport 2019-10-14 00:00:00

"Tirpák fesztivál" a Kossuth téren!

Mi is ott voltunk!

Az idén is részesei voltunk, a szeptember 21- 22.-én megrendezésre kerülő "Tirpák fesztivál" Kossuth téri rendezvényének. Mi a második nap voltunk, ahol a civil szervezetek által készített finomságokat kóstolhatták meg, az érdeklődők. Mindenkit szeretettel fogadtunk: MMSz. önkéntesei

A képen a következők lehetnek: szöveg és étel