Máltai Szeretetszolgálat

Íratkozzon fel hírlevelünkre!

Máltai napló

Szociális munka ünnepe

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2019-11-30 00:00:00

Szociális munka ünnepe

Csoportunk tagjai minden évben részt vesznek a Dél-alföldi Régió által, az intézményi dolgozók és önkéntesek részére szervezett szociális munka ünnepén.

Hagyományosan ezen ünnepség keretében adják át az Év önkéntese díjat, melyre az adott csoport közössége tesz javaslatot.

Így volt ez az idei alkalommal is, amikor a Bajai Csoport önkéntesei - akik közel 30-an vannak - eldönthették kit tartanak erre a legméltóbbnak. A választás Marusa Jánosnéra esett, akinek ezúton gratulálunk és köszönjük szépen évek óta tartó töretlen munkáját, aktivitását.

Csovcsity Claudia munkatárs

Tüdőszűrés a Bajai Csoport szervezésében

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2019-11-25 00:00:00

Tüdőszűrés a Bajai Csoport szervezésében
A Magyar Máltai szeretetszolgálat Bajai Csoportja több napos szűrővizsgálatot szervezett a környező falvakban élők számára.
A november 6-9. között zajló szűrésen Dávod, Nagybaracska, Gara, Csátalja, Madaras, Tataháza, Mátételke és Katymár településeken nyílt lehetőség a lakosok egészségügyi állapotfelmérésére.
 
 
    

A vizsgálatok keretein belül rendelkezésre állt a tüdőszűrésre alkalmas, korszerű műszerekkel felszerelt busz.
Az érdeklődők részt vehettek vérnyomás –és vércukorszint, haskörfogat és testzsír valamint testtömeg index(BMI) mérésen is rálátásuk lehetett a Bajai és Bácsalmási Egészségfejlesztési Irodai dolgozói jóvoltából.
A Lipo Optika munkatársai látásellenőrzést végeztek az érdeklődőkön. A hasznos tanácsokon kívül lehetőség nyílt – több méretű, fazonú - szemüvegkeret választásra is. A megfelelő keret kiválasztásában is segítséggel szolgáltak az optikusok.
A Szeretetszolgálat együttműködő partnereként a  Bácskaiak Egymásért Közhasznú Egyesület tagjai végezték a vitaminszükséglet mérését, EKG és ultrahangos érvizsgálat, valamint légzés kapacitás elemzését.

A szűrővizsgálatokon közel 400 fő jelent meg.
A Bajai Csoport köszönetét fejezi ki a települési önkormányzatok vezetőinek, a szervezésben részt vett személyeknek, valamint az együttműködő partnereinknek a komplex szűrővizsgálat lebonyolításáért.

Czifra Klaudia
Mentor

 

 

Barátaink a szentek című előadás a Bajai Csoport önkéntesei és tagjai részére

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2019-11-15 00:00:00

Barátaink a szentek című előadás a Bajai Csoport önkéntesei és tagjai részére
2019. október 29-én Fekete Szabolcs lelki vezető előadást tartott a Bajai Csoport tagjainak és önkénteseinek, a máltai irodában.
 Az előadás témája: Barátaink, a szentek, mely aktuális volt mindenszentek ünnepe alkalmából.
Esperes úr kitért a szent, mint fogalom tisztázására és rávilágított, hogy az egyes korokban mit jelentett ez a minőség. Az előadás során megismerhettük olyan szenteknek az életét is, akik példát mutattak, és valamilyen módon köthetőek az őszi hónapokhoz.

 

A szent kifejezés ószövetségi értelemben maga az Isten, hiszen a Teremtő más, mint a világ, magasztosabb és tisztább.

Jézus, születésével isteni jelenlétét hozott a mi világunkba, melyet az emberek felismerve, együttműködve továbbadtak embertársaiknak. Ők lettek a mai értelemben vett szentek.
„Szent az, aki Istent úgy tudta megélni magában, hogy erkölcsileg tökéletes lett és az is maradt." - fogalmazta meg az esperes úr.

Fekete Szabolcs atya képekkel is színesítette mondandóját, mely még inkább ráhangolódást biztosított a közelgő ünnepekre. A fotókon látható  ábrázolások mind szimbólumok - hangsúlyozta.
A templomi ablakon átsüt a  nap. Ezek a sugarak ragyogtatják fel a színeket és formákat, úgy, ahogy Isten segítsége által törekedhetünk a tökéletességre.

Kiemelte Szűz Mária, Jézus anyjának szerepét is, hiszen rajta keresztül jött létre a világban az isteni jelenlét. Ő az a szent, aki közben jár értünk Istennél.

 

 

A történelmi hátteret vizsgálva a szentek első generációi a vértanúk voltak. Ők még az életüket adták a hitért, mely a Krisztus utáni  300-as évekig volt jellemző.
A középkorban – bár tudjuk voltak keresztes hadjáratok-, de előtérbe került a tudomány, higiénia, művészet, a szegények gondozása és a technikai vívmányok nagy úttörője is ez a korszak.
Ebben az időben született meg a Máltai Lovagrend is.

Ezen véres korszak után a jócselekedetekkel lehetett kivívni a szent jelzőt.
A teljesség igénye nélkül hallhattunk Szent Lukácsról, Assisi Szent Ferencről, John Henry Newmanról.

Szó esett a magyar szentek életéről, akik emberi példájukkal jártak sorstársaik előtt.
És végezetül a kortárs szentek életére is rálátást kaptunk, így például Teréz anya életéről is hallhattunk.

Fekete Szabolcs esperes gondolataival zárnám a sort. „Lehet úgy élni, hogy rajtunk keresztül nyilvánul meg Isten törvénye és jósága. A szentek élete minket is alakít, ösztönöz, ezért kérjük bátran a közbenjárásukat.”

Czifra Klaudia
munkatárs

RÉV tanácsadó szolgáltatás a csátaljai tüdőszűrésen

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2019-11-06 00:00:00

RÉV tanácsadó szolgáltatás a csátaljai tüdőszűrésen

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Bajai Csoportja több napos egészségügyi szűrővizsgálatot szervezett a Bajai és Bácsalmási Járás egyes településeink élők számára.

 

A november 6-9. között zajló szűrésen Dávod, Nagybaracska, Gara, Csátalja, Madaras, Tataháza, Mátételke és Katymár településeken nyílt lehetősége a lakosoknak ingyenes egészségügyi állapotfelmérésére.

A vizsgálatok keretein belül rendelkezésre állt a tüdőszűrésre alkalmas, korszerű műszerekkel és szakszemélyzettel felszerelt busz.

A megjelentek 15 féle vizsgálaton vehettek részt, így: vérnyomás, vércukorszint, testzsír és testtömeg index(BMI) stb., melyet a Bajai és Bácsalmási Egészségfejlesztési Irodai szakemberei végeztek.

A Lipo Optika munkatársai látásellenőrzést és tanácsadást folytattak a megjelentek körében. Együttműködő partnerünk volt a komplex vizsgálatokon a  Bácskaiak Egymásért Közhasznú Egyesület munkatársai, akik vitaminszükséglet mérést, EKG és ultrahangos érvizsgálatot és légzéskapacitás elemzést végeztek.

Az egészségnapon a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat képviseletében Darida Zsófia szakember tartott tájékoztatót az érdeklődőknek. A kihelyezett szolgáltatás és szűrés célja: a település lakosságához eljuttatni az EFOP-1.2.9-17-2017-00044 „NŐ AZ ESÉLY, NŐ A TÉT, NŐ A MUNKA - NŐ-KÖZ-PONT kialakítása és működtetése Bács-Kiskun megyében” c. projekt szolgáltatásainak széles körét.

Az eseményen személyes konzultációra is lehetőség nyílt, s a konkrét tanácsokat követően információs kiadványok kerültek átadásra. Aki motivációt érzett a rendszeresebb konzultáció igénybevételére, annak a szükséges információt a szakember rendelkezésére bocsátotta.

A programon részt vett személyek elégedettek voltak, örültek annak, hogy néhány óra leforgása alatt térítésmentesen ilyen sok vizsgálat elvégzésre nyílt lehetőségük és mindezt helyben tehették meg.

 

Maros Beáta mentor