Máltai Szeretetszolgálat

Íratkozzon fel hírlevelünkre!

Máltai napló

Máltai mise egy őszi délutánon

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2017-10-26 00:00:00

Máltai mise egy őszi délutánon

A Bajai Csoport 2017. október 26-án tartotta a Szent László ÁMK kápolnájában soron következő máltai miséjét. Az eseményről Tot Loretta, a Bajai Csoport munkatársa írt beszámolót. 

Fekete Szabolcs esperes, a csoport lelki vezetője celebrálta az alkalmat, s halottak napjának közeledtével az elhunyt Máltaisokért ajánlotta fel a szentmisét.

Beszélt a bűnről és annak következményeiről, a halálról, s az örök életről is, ami Krisztusban teljesedik ki.
A példabeszédet az elkövetkezendő hét piros betűs napjaival kezdte, hiszen október 1-én van mindenszentek, és 2-án halottak napja.
Először is a templomban ünnepeljük 1-én az összes szentet; több mint 1500 esztendőt ölel fel eme ünnep életkora. Nem csak a közismert szenteket ünnepeljük, hanem a névteleneket is, akik csodálatos hősiességről, életszentségről tettek tanúbizonyságot. Sok Máltaist is ünneplünk 1-én, akik úgymond név nélküliek, azaz nem közismertek, de az ő munkásságuk is példaértékű. Ez nem egy egyszerű megemlékezés, mert a szentek tisztelete kétféle értelemben hitvallás: egyrészt Krisztus követése: szentül, istennek tetsző életet élni a világban, hisz lehetséges a keresztény életmód, a tanítás szerinti élet, ezt bizonyítják a szentek is.

Számunkra is lehetőség van az előrehaladásra, erényeinkkel kell éljünk bűneinket eltörölve. A szenteknek sikerült ez a bűnbánó, bűnmentes élet, hogy eltöröljék a gyarlóságot, tehát nekünk egyszerű embereknek sem lehetetlen feladat. Legkönnyebben úgy vezethetjük magunkat egy ilyen szemléletű istennek kedvező életre, hogyha példaképet keresünk és állítunk magunknak a szentek közül, az ő életéhez viszonyítva a miénket. A mennyország benépesíthető, vár minden embert, aki Krisztusi útra tér, hisz a szentek eljutottak a mennyországba, ez is bizonyítja létezését. Isten rangtól függetlenül befogadja gyermekeit, hisz minden ember végcélja, beteljesedése a mennybe való bejutás. Minden azzal indult, hogy van élet a halál után, s akik ezt elhitték azok maguk a keresztények. Ezt mind ünnepeljük 1-én a templomban. Halottak napja előestéjén az emberek a temetőkbe mennek, imádkoznak elhunyt szeretteikért, rendbe teszik sírjaikat, virágokat raknak rá, gyertyát gyújtanak.

November 2-án is imádkozunk, mert az imádságunk segít oda jutni az elhunytaknak, ahová az előtte nap ünnepeltjei érkeztek. Imáinkat isten hallja, azok által és erényeik alapján elhunyt szeretteinket feljebb emelheti.

Szabolcs atya elmondta, hogy az embernek van útja a halál utáni életbe, s ha a földön úgy élünk, mint ahogyan a szentek is tették, akkor mi is kiérdemeljük isten szeretetét, irgalmát. Saját életünkből kilépve, nem csak a körülöttünk lévőknek kell segítsünk, hanem idegeneknek, távolabbi rétegeknek, mint ahogyan ezt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat csoportjai is teszik minden egyes rászorulóval. Tegyünk jót másokkal, hisz mindenkinek van helye odaát, s ezzel az isteni szolgálat teljesítésével el tudjuk juttatni egymást az örök életbe. Az atya kihangsúlyozta, hogy a Máltai Szeretetszolgálathoz hasonlóan igyekezzünk mindannyian saját életünk terén, hiszen tevékenységük és megannyi jótételük példamutató értékű. Példát állíthatunk még magunk elé megannyi jótékonykodó szentjeink közül, mint pl.: Assisi Szent Ferenc, Szent Hedvig, Árpád-házi Boldog Jolán, Kalkuttai Szent Teréz stb.


Ezzel a lelkülettel legyünk jelen életünkben, családunk és mások életében. A Máltai Szeretetszolgálat Csoportjai is ezt követik, szolgálatuk, munkájuk során bennük van a büszkeség, ez a szent tudat, s a megerősítés gyakorlása másokban.


A családias légkörben megtartott szentmisét követően minden máltai tag és önkéntes lélekben feltöltődve és felüdülve folytatta mindennapjait.

Húszéves a Pápai Csoport

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2017-10-23 00:00:00

A csoport lelki vezetőjének is megköszönték a szolgálatát

Húszéves fennállását ünnepelte október 21-én a Pápai Csoport. A két évtizedes szolgálatról a csoport vezetője Pintér-Papp Eszter beszélt, majd a hálaadó szentmisét követően okleveleket adták át támogatóiknak, segítőiknek. 

20 évvel ezelőtt lelkes önkéntesek egy csoportja úgy döntött, Pápa város és környéke hátrányos helyzetű családjainak megsegítésére létrehozzák a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Pápai Csoportját. „S azt, hogy munkájukra, szolgálatukra milyen nagy szükség volt és van mai is, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a csoport ma már két évtizede tevékenykedik a rászorulók érdekében.” – írja a csoport média támogatója, a papa-ma.hu

A pápai Ferences templomban ünnepi szentmisével adtak háláta a csoport tagjai, önkéntesei és támogatói az elmúlt húsz év munkájáért. A szentmisét Megyesi Ferenc atya, a csoport lelki vezetője celebrálta. 

Az ünnepségen Pintér-Papp Eszter, a pápai csoport vezetője mondott beszédet, aki felidézte, hogy 11 éve tevékeny részese a máltai munkának, korábban csak külső segítőként, tudósításai által próbálta segíteni a csoport karitatív tevékenységét.

-Nagy élmény volt az első találkozás, ott, a Jókai utcai pincehelyiségben. Akkor Szita Tamásné Anikó, és Papp Dénesné Vali beszéltek nekem lelkesen a tervekről, a sok adakozó kedvű emberről, az addig elvégzett munkáról. Aztán hónapról hónapra találkoztunk, volt, hogy a nehézségek miatt szomorú hangulatban beszélgettünk, de a lényeg mindig az volt: segíteni másokon. Emlékszem, milyen nehézségek voltak azzal a pincehelyiséggel kapcsolatban, aztán mekkora öröm volt az új, tágas, Anna téri raktár, majd a mai, Árok utcai helyiség. Hatalmas lépés volt a csoport életében a Belügyminisztérium támogatásával létrehozott Ifjúsági Centrum, mely kezdetben a Széchenyi utcai épületben működött, majd az önkormányzat segítségével a mai helyére, az Eötvös utcába költözhetett. Hány és hány gyermek ismerkedett nálunk a számítógépekkel, töltötte el csavargás nélkül szabadidejét és táborozott a csoport gyermekmegőrző szünidei táboraiban. Szintén nagy lépés volt 11 évvel ezelőtt a fogyatékkal élőket ellátó intézményünk, a Támogató Szolgálat létrejötte. Nagy kihívás volt, de örömmel csatlakoztunk az egyik legnagyobb máltai adománygyűjtő akcióhoz, az Adni Öröm!-höz, melynek köszönhetően évről évre nagy mennyiségű tartós élelmiszert van lehetőségünk eljuttatni rászoruló családokhoz – emelte ki a csoport vezetője. Majd hozzáfűzte, az elmúlt két évtized egyik legnagyobb feladatát a vörösiszap katasztrófa adta nekik, ahol szinte egy emberként mozdult meg az ország, és ők is rengeteg adományt kaptak, melyeket igyekeztek a lehető legrövidebb idő alatt eljuttatni Devecserbe.

-Aztán jöttek a változások, Anikó úgy döntött, nem folytatja tovább a máltai munkát, és átadta a stafétabotot Szincsák Erikának. Erikával a csoport folytatta az Anikó által megkezdett utat, az adományok gyűjtését és osztását, iskolás gyermekek számára tartottak foglalkozásokat az Ifjúsági Centrumban és folytatódtak a nyári táborok is. A tagok Erika lemondását követően szavaztak bizalmat nekem- fűzte hozzá Pintér-Papp Eszter.

A csoport az elmúlt néhány évben útjára indította a havonta jelentkező gyermek-egészségügyi előadássorozatot, az Ifjúsági Centrumban megnyitották a Kultúr-Kuckót, ahol havonta legalább egy rendezvényt tartanak, és könyvcsere programot működtetnek, tematikus táborokat rendeznek és természetesen folytatják az adománygyűjtést és osztást is.

Az ünnepélyen szó esett két olyan csoporttagjukról is, akik már nem lehetnek velük, Molnár Zsigmond atyáról, a csoport korábbi lelki vezetőjéről és Jelencsik Sándornéról, aki éveken át vezette a csoport gyermekprogramjait.

Pintér-Papp Eszter beszédét egy Anne Frank idézettel zárta, mi szerint „Az adományokat nem lehet csak úgy odavetni az embereknek, mindenkinek joga van egy kis kedvességre. Miért is lennénk barátságosabbak egy gazdag hölggyel, mint egy szegénnyel? Valaki talán ismeri kettejük jellembeli különbségeit?”

Az ünnepségen Pataki Gergely regionális ügyvezető köszönetét fejezte ki a pápai csoport munkájáért, amelynek tevékenységét regionális szinten is példaértékűnek nevezte.

Végül Pintér-Papp Eszter és Pataki Gergely emléklapok átadásával köszönte meg segítőik, támogatóik és rendszeresen tevékenykedő önkénteseik fáradhatatlan munkáját és odaadását.


 

A máltai önkéntes csoport színesítette a városi rendezvényeket Baján

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2017-10-19 00:00:00

A Homoki Varázskert termékeit  kínálták a máltai önkéntesek

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Bajai Csoportja október első hétvégéjén felkérést kapott, hogy vegyen részt a városi Hajómalom Ünnepen a Türr kilátónál a Halászati Mini Skanzenben, valamint a Könyves Vasárnapon is foglalkozásokat tartott a csoport a városi könyvtárban.

A Bajai Csoport kézműves foglalkozással és ugrálóvárral várta a látogatókat. Volt színezés, gipszfestés, só-gyurmázás, papírgurigából fa és kisautó készítése. A gyermekek körében a máltai ugrálóvár volt a legkedveltebb játék.

A foglalkozások mellett a Homoki Varázskert Szociális Szövetkezet termékeivel ismerkedhettek meg a rendezvény résztvevői. A szervezők megannyi programmal készültek, a helyi Rotary Clubbal közösen haleresztéssel segítették a Duna halállományának fenntartását, átadták a turisztikai tájolót, majd műsort adott a Császártöltési Német Nemzetiségi Kulturális Egyesület és a Bajai Fiatalok Színháza.

Ugyanezen a hétvégén az Ady Endre Városi Könyvtárban a Könyves Vasárnapon várták a szervezők az olvasni vágyó felnőtteket és gyerekeket. A Bajai Csoportunk kreatív foglalkozást tartott: kézműves foglalkozásokra nyílt lehetőség, valamint kipróbálhatták bőrtárgyak készítését, és ajándékokért megforgathatták a máltai szerencsekereket a gyerekek. Egy székely mesemondó és a Tankamara együttes lépett fel a rendezvényen.
 

72 óra Kompromisszumok nélkül Tatabányán

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2017-10-17 00:00:00

72 óra Kompromisszumok nélkül Tatabányán

A tatabányai máltai játszóterek negyedik alkalommal vettek részt a "72 óra kompromisszumok nélkül" országos önkéntes  akcióban. A résztvevők beszámolóját közöljük.

Október 14-én szombaton a Kertvárosi játszótéren szerveződött projekt keretén belül a játszótér környékét, és a lakótelepet igyekeztünk megtisztítani a szeméttől. 

Önkéntes csapataink először egy környezetvédelmi vetélkedőn vettek részt, majd zsák számra gyűjtötték az eldobált lakossági hulladékot a közterületről. 

Felajánlásoknak köszönhetően, mindenkinek jutott étel, ital és az akció végén sok értékes ajándékokat kioszthattunk a résztvevőknek!
A napot a Golgota együttes zárta, akik megtáncoltatták a jelen lévő közösséget. 

Ezúton szeretnénk megköszönni a szervezők, és a lakótelepi gyerekekből és szülőkből álló csapataink önzetlen, lelkes munkáját!

Túrafesztiválon teljesített a budapesti máltai játszóterek közössége

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2017-10-13 00:00:00

Túrafesztiválon teljesített a budapesti máltai játszóterek közössége

Hamadik alkalommal vettek részt az Óbudai Terepfutó és Túrafesztiválon a budapesti játszóterek közössége. A gyerekek, családok és a játszóterek munkatársai együtt teljesítették a 7,7 kilométeres távot. A túráról Folmeg Balázs a Játszva megelőzni program vezetője küldött hangulatjelentést. 

Idén ősszel immár harmadik alkalommal vett részt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat "Játszva megelőzni" Programja az Óbuda Sport szervezésében megrendezett Óbudai Terepfutó és Túrafesztiválon. A hozzánk járó gyerekek, szüleik, illetve munkatársaink a családi távon indulnak minden alkalommal, ami most 7,7 km volt. Idén ősszel 36 fő vágott neki a távnak, melyet 2 óra 38 perc alatt teljesítettük, ami az eddigi legjobb eredményünk. A résztvevők között a legfiatalabb 5 éves, a legidősebb 49 éves volt, ám mindenki egyforma lelkesedéssel vette a kilométereket, a célban pedig jó ízűen fogyasztottuk el a forró levest, amit a szervezőktől kapott minden résztvevő. Már nagyon várjuk a tavaszi kihívást!