Maszkok 15 helyről

03. 25. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat elektronikus felületein elérhetővé tette a szájmaszkok előállításához szükséges információkat, a szabásmintát és a leírást bárki letöltheti, és felhasználhatja. A karitatív szervezet kisebb-nagyobb műhelyeiben összesen 15 helyszínen készítenek szájmaszkokat. Március 25-én a Szeretetszolgálat Pátyon működő, fogyatékkal élő embereket foglalkoztató üzemében dolgozók is elkészítették az első védőfelszereléseket. Ezeket a máltai szervezet egészségügyi szolgálata az előírásoknak megfelelően teszteli, majd, ha próbagyártás során készült darabok megfelelőek lesznek, elindulhat a termelés. A többi helyszínen kisebb két-három fővel működő műhelyekben varrnak maszkokat, és néhány magánszemély is bekapcsolódott, akik idejüket és tudásukat ajánlották fel a karitatív szervezetnek, és naponta akár 6-8 órán át is maszkokat készítenek. A védőeszközöket előállító műhelyek között ott találjuk a Máltai Szeretetszolgálat fogyatékkal élő embereket ellátó gödi és gacsályi otthonait is.

Bővebben: https://maltai.hu/cikk/hir/3689

 

Közös igazolvány és adományvonal

03.24. Közös munkatársi-önkéntes igazolványt készített a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanácsban együttműködő hat karitatív szervezet – a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Katolikus Karitász, a Református Szeretetszolgálat, a Baptista Szeretetszolgálat, az Ökumenikus Segélyszervezet és a Magyar Vöröskereszt – mellyel a segítő szakemberek és önkéntesek igazolhatják magukat munka közben, a kártyán található telefonszámon ellenőrizhető a személyazonosságuk. Az igazolvány célja, hogy csökkentse a visszaélés lehetőségét, ezzel is védve az idős embereket, és szükség esetén a hatóságok felé is igazolja a segítő jogosultságát. A karitatív szervezetk támogatására újra indult a 1357-es Nemzeti Összefogás Vonala, valamint az összefogás számlaszáma a 11711711-22222222.

Bővebben: https://maltai.hu/cikk/hir/3686

Segítség az otthoni tanulásban

03. 21. Távkorrepetálást indít a Máltai Szeretetszolgálat, a karitatív szervezet munkatársai a tanuláshoz segítséget kérő gyermekeket köti össze a segítségüket felajánló fiatalokkal. A jelentkezőket a közös tanulás idejére zárt videókapcsolaton kötik össze, jelentkezni a korrepetalas.maltai.hu oldalon lehet.

Bővebben: https://maltai.hu/cikk/hir/3683

03.20. A Máltai Szeretetszolgálat iskoláiban a helyi sajátosságokat is figyelembe vevő saját távoktatási rendszert vezettek be.

 

 

Plakátok otthonra

03. 19. A Máltai Szeretetszolgálat összeállította az önkéntes otthoni karantén szabályait, és bárki által kinyomtatható, az ajtókra kiragasztható plakátot készített, ami a lakó környezetét tájékoztatja a legfontosabb tudnivalókról. A plakát nemcsak az alapvető óvintézkedésekre hívja fel a figyelmet, hanem arra is lehetőséget ad, hogy az érintett személy a kapcsolattartáshoz megadja a telefonszámát. 

Bővebben: https://maltai.hu/cikk/hir/3680

03.18. Többször használható, mosható szájmaszkok próbagyártását kezdték meg a tiszaburai máltai varrodában. A hiánycikknek számító védőeszköz előállítására fokozatosan állnak át a Magyar Máltai Szeretetszolgálat foglalkoztatási programjának üzemei. Az előzetes számítások szerint a tiszaburai üzemben napi 1500 darab készül majd. Hasonló maszkokat készítettek már kisebb sorozatban a Szeretetszolgálat gödi bentlakásos intézményében működő varrodában is, az intézmény dolgozóinak saját használatára. Az új maszkokat a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ellátó intézményei használják fel.

03. 17. A Szeretetszolgálat a koronavírus járvány okozta nehéz helyzetben adódó karitatív feladataira gyűjtést hirdetett az adomanyozz.hu oldalon.

Távoktatás a máltai iskolákban

03. 16. A Szeretetszolgálat iskoláiban életbe lépett a tantermen kívüli, digitális oktatási munkarend. Magyar Máltai Szeretetszolgálat 12 oktatási intézményt tart fenn, ezekbe összesen 2000 gyermek jár, többségük rászoruló, hátrányos helyzetű családból érkezik. A szervezet pedagógusai külön ajánlásokat dolgoztak ki erre a helyzetre, hiszen a gyerekek nagy részének otthon nincsenek számítástechnikai eszközei. A Máltai Szeretetszolgálat mindenhol a körülményekhez alkalmazkodva folytatja a tanítást.

Az étkezést nyújtó iskolák és óvodák megszervezték a gyermekek élelmezését, a legtöbb helyen az önkormányzat emberei házhoz viszik az ételt.

A Máltai Szeretetszolgálat óvodái határozatlan időre bezártak, de különösen indokolt esetekben legfeljebb hatfős kiscsoportban ügyeletet tartanak a feladatot önként vállalt pedagógusok, akik távozás előtt minden nap fertőtlenítik az általuk használt csoportszobát.

 

03.11. A Máltai Szeretetszolgálat által használt épületekben ideiglenesen felfüggesztették az adományok fogadását és osztását. A karitatív tevékenység más formában folytatódik, a máltai szervezet az érintettek lakóhelyén juttatja célba többek között a szükséget szenvedő családoknak összeállított élelmiszercsomagokat.

Látogatási tilalom

03.08. Az országos tisztifőorvos látogatási tilalmat rendelt el a bentlakásos intézményekben. Az intézkedés a Magyar Máltai Szeretetszolgálat 30 intézményét érinti, ezekben összesen 1895 ember él. A Szeretetszolgálat felhívta a hozzátartozók figyelmét, hogy a rokonok, ismerősök telekommunikációs eszközökön tarthatják a kapcsolatot benti lakókkal, ehhez az intézmények munkatársai minden segítséget megadnak az idős vagy fogyatékkal élő embereknek. Az intézményekbe a Szeretetszolgálat dolgozói közül is csupán a szakmai feladatot ellátó munkatársak mehetnek be. Ők veszik át az élelmiszerszállítmányokat, a postát, és az egyéb küldeményeket is, a belépés előtt pedig az előírásoknak megfelelően fertőtlenítik magukat.

Bővebben: https://maltai.hu/cikk/hir/3668