Tartós élelmiszereket és fertőtlenítőszereket tartalmazó adománycsomagokat kézbesít több mint ötezer rászoruló ember lakóhelyére a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A mintegy tíz kilogramm súlyú egységcsomagokat a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanácstól kapott támogatás felhasználásával állították össze, a következő napokban kiszállított adományok összértéke húszmillió forint.

Az adománycsomagok kiosztását Kecskeméten kezdte el a Máltai Szeretetszolgálat. A csomagok összeállításában és kiszállításában Dr. Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége is részt vett. A Máltai Szeretetszolgálat jószolgálati nagykövete Herczegh Anita, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat jószolgálati nagykövete a szervezet dél-alföldi raktár és logisztikai központjában az adománycsomagok összeállítása után elmondta: a rászorulók segítése és támogatása mindig, de a koronavírus okozta válsághelyzetben különösen fontos. 

Hangsúlyozta: a magyarok nagyon össze tudnak fogni a bajban, ezért nincs okuk szégyenkezni. Az elmúlt hetekben tapasztalt felajánlások között a segítségnyújtás legkülönfélébb formái megjelennek - tette hozzá. A köztársasági elnök felesége szerint Magyarországon népszerű az önkéntesség, sok a segítőkész ember, sokan adakoznak. A Máltai Szeretetszolgálatnak pedig - több évtizedes tapasztalata és pontos helyismerete mellett - kiterjedt önkéntes hálózata van, így a segítség leghatékonyabb formáját tudják nyújtani azoknak, akik erre a leginkább rászorulnak. A szervezet munkatársai ismerik ugyanis a bajba jutottak körülményeit és látják, milyen nehézségekkel küzdenek a mindennapokban - tette hozzá Herczegh Anita.


A négyezer forint értékű, tízkilós egységcsomagokat a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanácstól kapott támogatás felhasználásával állították össze. Otthonukban adják át a rászoruló családoknak, egyedül élő időseknek, krónikus betegségben szenvedőknek, a járvány alatt nehéz helyzetbe került embereknek az adományt valamennyi régióban - hangzott el az eseményen.

Rigóné Kiss Éva, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Dél-Alföldi Régiójának ügyvezetője elmondta: Kecskeméten és térségében mintegy százhúsz, a régióban összesen hatszáz csomagot osztanak ki. Ezeket a régióban üdítővel és vitaminitallal, száraztésztával, levesporral, konzervvel, margarinnal, pástétommal, löncshússal és tejjel egészítik ki. A köztársasági elnök felesége ezeknek az adományoknak az összeállításában vett részt.

A Máltai Szeretetszolgálat épületeinek nagy része a járvány alatt átmenetileg zárva tart, a rászoruló emberek telefonon, e-mailben, vagy a közösségi felületeken lépnek kapcsolatba a karitatív szervezettel. A Szeretetszolgálat munkatársai számos kistelepülésen dolgoznak ezekben a hetekben is, az ott élő családok közvetlenül fordulhatnak hozzájuk. A karitatív tevékenység folyamatosan zajlik, a szükséghelyzetbe került emberek támogatást kapnak a Máltai Szeretetszolgálattól.

A koronavírus járvány alatt sokan veszítették el munkájukat, és a családok egy része nem rendelkezik tatalékokkal, de a korlátozások miatt nehéz helyzetbe kerültek az egyedül élő idősek, a krónikus betegséggel küzdő emberek is. A most segítséget kérők közül sokan már korábban is kapcsolatban álltak a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal, a szervezet munkatársai ismerik körülményeiket, látják, milyen nehézségekkel küzdenek a mindennapokban. A szociális segítők a legelesettebb helyzetű családoknak abban is segítenek, hogy minél több lehetőséggel élhessenek, és a máltai szervezettől kapott adomány mellett a településen elérhető állami, önkormányzati vagy más forrásból érkező támogatásokat is igénybe vehessék.

A tizenháromféle tartós élelmiszerből összeállított csomagok kiszállítását a Máltai Szeretetszolgálat regionális központjai szervezik. Az adományt a járvány miatt előírt óvintézkedéseket betartva, védőfelszerelésben, a személyes érintkezés mellőzésével adják át az érintetteknek.