A koronavírus járvány negyedik hulláma megkezdődött Magyarországon, az új fertőzöttek száma hétről-hétre növekszik. A jelenleg elérhető adatokból úgy tűnik, hogy a delta variáns fertőzőképessége erősebb a korábbi verziókhoz képest. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat védekezését elsősorban az oltás felvétele, a maszk használata és a zárt, zsúfolt helyek elkerülése határozza meg.

A Szeretetszolgálat intézményeibe koronavírus fertőzésre jellemző tüneteket mutató személy nem léphet (akkor sem, ha oltott). Az intézmények közös tereiben, bentlakásos intézményekben, ügyfélforgalmi helyeken az ott dolgozók és a látogatók számára kötelező a maszkviselés és a kézfertőtlenítés. Az irodákban elhagyható a szájat és orrot takaró maszk viselése. A szervezet azon munkatársainak, akik nem rendelkeznek covid védőoltással, kötelező a máltai épületekben (az irodában is) az FFP-2-es maszk viselése. A karitatív szervezet ismét lehetővé teszi az otthoni munkavégzést annak érdekében, hogy az irodákban egyszerre dolgozók létszámát csökkentsék.

A Máltai Szeretetszolgálat minden intézménye és program helyszíne a helyi igényeknek és körülményeknek megfelelően alakítja ki a védekezését. A szervezet 30 bentlakásos intézménye, melyekben összesen 1895 emberről gondoskodnak, saját hatáskörben dönthetnek a látogatási korlátozás és az intézmény elhagyási tilalom bevezetéséről, illetve a látogató helyiségek kialakításáról. A máltai intézmények közül több már októberben bevezette a látogatási és intézményelhagyási tilalmat.

A tilalom célja a megelőzés. Az intézmények lakóit leghatékonyabban azzal lehet védeni, ha minimálisra korlátozzák azokat az alkalmakat, amikor másokkal találkozva megfertőződhetnek. Ebben az esetben figyelembe kell venni azt a tényt is, hogy olyan emberek is lehetnek vírushordozók, akik felvették a védőoltást, illetve akik maguk nem betegedtek meg, és fogalmuk sincs arról, hogy maguk is a járvány potenciális terjesztői lehetnek. A koronavírus delta variánsának fertőzőképessége a korábbi variánsokénál erősebb, a közösségekben élő emberek különösen veszélyeztetettnek számítanak.

A Szeretetszolgálat érintett intézményeibe az intézkedés visszavonásáig csak az ott dolgozók léphetnek be, akik munkába állás előtt elvégzik a fertőtlenítés előírt lépéseit. A Máltai Szeretetszolgálat felhívta a hozzátartozók figyelmét, hogy az intézkedést az intézményben élő idős vagy beteg emberek védelme tette szükségessé. Amíg a tilalom érvényben van, a rokonok, ismerősök telefonon és más telekommunikációs eszközökön tarthatják a kapcsolatot benti lakókkal. Az eszközök használatában a Máltai Szeretetszolgálat munkatársai segítenek a bent lakó idős, beteg embereknek. Előfordulhatnak különösen méltányolandó esetek – mint például a végstádiumban lévő betegtől való elbúcsúzás – ilyenkor az intézmény vezetője egy-egy alkalomra engedélyezheti a hozzátartozó látogatását, a látogató azonban köteles az intézmény által rendelkezésre bocsátott védőfelszerelést viselni, és az előírásokat betartani.