A Róma közelében található Sacrofanóban tartott szimpóziumon mintegy százan vettek részt. Jelen voltak a Máltai Lovagrend nemzeti szervezeteinek ispotályosai, valamint a Rend segélyszervezeteinek és önkéntes csoportjainak tagjai több kontinensről, például Ausztráliából és az Egyesült Államokból is.

A konferencia első napja középpontjában az ukrajnai háború és azt kísérő humanitárius válság állt. A résztvevők áttekintették a Lovagrend nagyperjelségeinek, egyesületeinek és segélyszervezeteinek, illetve a Malteser International nemzetközi segélyszervezeteinek a háborúra reagáló intézkedéseit. A Malteser International és Lovagrend az ukrán lakosság megsegítésén dolgozó munkacsoportjainak képviselői a logisztika, a szállítás, a koordináció, a stresszkezelés, az információáramlás és a hosszú távú tervek kérdéseiben osztották meg tapasztalataikat egy külön találkozón. Az eseményre eljöttek a Lovagrend ukrajnai munkatársai is, akik megindító beszámolót tartottak az országukban kialakult helyzetről.

„A Rend ereje abban rejlik, hogy felismerjük az új szükségleteket, szolgálatunkat mindig a rászoruló emberekhez igazítjuk, s eközben szilárdan őrizzük identitásunkat és elveinket” – emlékeztetett Dominique de La Rochefoucauld-Montbel, a Rend Nagyispotályosa. Albrecht Boeselager, a Máltai Lovagrend Nagykancellárja a hitelvű intézményeknek megnövekedett szerepéről beszélt a diplomácia terén. „Az utóbbi években a vallási vezetők szerepe egyre elismertebbé vált a konfliktus- és válságövezetekben” – mondta Boeselager, aki ismertette a Rend diplomáciai hálózatának fókuszait, melyek a migrációs és menekültválságok, az embercsempészet, valamint a vallás szerepe a diplomáciában és a humanitárius területeken.



Az ispotályosok a járványnak és társadalomra gyakorolt hatásainak kérdéseit vitatták meg, kitérve az egyes nemzeti szövetségek különböző projektjeire, illetve a kihívásokra, amelyekkel szembesülnek. Szó esett a Rend globális hálózatépítési és információsmegosztási képességéről, amelyet például tanúsít a 2020 márciusában indított „Orvost az orvoshoz” projekt is, melynek célja a járvány lehető legalaposabb megismerése, megértése.

A Máltai Lovagrend elöljárója, Monsignor Jean Laffitte beszédében úgy fogalmazott: „A Máltai Lovagrendben minden cselekedetünk a betegek és szegények életének, valamint személyes méltóságuknak abszolút tiszteletben tartására irányul. A testi épség elleni bármilyen támadás személyes sértésnek minősül.” Jean Laffitte szavait megerősítette a Máltai Lovagrend egyik németországi orvosa, aki kórházi ellátásra szorult betegeket gyógyított, így a járvány elleni küzdelem frontvonalában teljesített szolgálatot.

A konferencia további napjain workshopokat tartottak olyan aktuális témákról, mint a fiatal önkéntesek toborzása, a munkavégzés spirituális dimenziói, az önkéntesek elkötelezettsége, vagy az adománygyűjtés.