Együttműködési megállapodást kötött a koronavírus-járvány miatt árván marad gyerekeket segítő Regőczi Alapítvány a Karitatív Tanács tagszervezeteivel. Az erről szóló dokumentumot Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége, az alapítvány kuratóriumának tagja, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Karitatív Tanács elnöke és a tagszervezetek vezetői írták alá június 24-én a Sándor-palotában. Áder János elmondta, amikor április 18-án bejelentették feleségével közös szándékukat, hogy alapítványt hoznak létre a koronavírus-járvány miatt árván vagy félárván maradt gyermekek megsegítésére, 600 érintett gyermekről és 400 családról tudtak. Mára 952-re nőtt az árván maradt gyerekek és 600-ra az érintett családok száma. Kitért arra: kezdeményezésüket sokan támogatták, civil szervezetek, önkormányzatok és magánszemélyek ajánlották fel segítségüket. Volt, aki ezer, volt aki több millió forintot ajánlott fel az alapítványnak - mondta az államfő, mindenkinek megköszönve a támogatást és a bátorítást.

Herczegh Anita kiemelte: az alapítványt úgy szeretnék működtetni, hogy ameddig lehet, ne kelljen a beérkezett adományokból az alapítvány működtetésére, az apparátusra költeniük. Ehhez szükségük van a segélyszervezetekre. Hozzátette: a rendszerváltás után megalakult segélyszervezeteknek mára az ország minden régiójában vannak tagszervezetei, kiépült infrastruktúrával, raktárakkal rendelkeznek, és mindenhol ismerik az embereket, akik bizalommal fordulnak hozzájuk. Herczegh Anita reményét fejezte ki, hogy a Karitatív Tanács szervezetei is hírét viszik az alapítványnak, valamint segítenek felvenni a kapcsolatot a segítségre szorulókkal.

Soltész Miklós államtitkár elmondta, az elmúlt években a tanács tagszervezetei sok jót tettek közösen. A Regőczi Alapítvány megkeresése is jelzi, hogy közös munkájuk érték, és szükség van rá.

Lázár Alpár, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető-helyettese elmondta: a szeretetszolgálat a járvány idején mindvégig jelen volt a legelesettebb családok életében. Egy szülőt lehetetlen pótolni, de amivel csak lehet, segíteni kell az árván maradt gyerekeket: adománnyal, egy-egy nyári táborral, mindenekelőtt pedig azzal, hogy jelen vannak az életükben - fogalmazott.

Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója elmondta, szívesen vesznek részt a közös munkában és nyitottak a feladatokra, legyen az adománygyűjtés, szállítás vagy raktározás. Hozzátette: ez az összefogás az anyagi segítség mellett lelki támaszt is adhat az árván maradt gyerekeknek.

Szilágyi Béla, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke szerint az alapítvány létrehozói nemcsak az árván maradt gyermekekért vállalnak felelősséget, hanem kifejezik a nemzet összetartozását is. Munkájukkal jelzik, hogy „újra lehet építeni a gyermekek összetört álmait”, vissza lehet nekik adni a jövőbe vetett reményt.

Gáncs Kristóf, az Ökumenikus Segélyszervezet kommunikációs igazgatója hangsúlyozta, hogy a segélyszervezetek munkáját a hosszú távú felelősségvállalás jellemzi és teszi nélkülözhetetlenné. Ugyanez a hosszú távú segítség a Regőczi Alapítvány célja, és munkájukban társként számíthatnak az Ökumenikus Segélyszervezetre is.

Juhász Márton, a Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a koronavírus-járvány miatt megsérült társadalom és a kisebb közösségek gyógyulását az ilyen összefogások segíthetik a legjobban.

A Regőczi Alapítványt Áder János köztársasági elnök hozta létre azzal a céllal, hogy hosszú távú és személyre szabott gondoskodást biztosítson a világjárvány idején árván maradt gyermekeknek. Az alapítvány honlapja a regoczialapitvany.hu címen érhető el.