Máltai Szeretetszolgálat

Íratkozzon fel hírlevelünkre!

Játszóház és Sportpark

Játszóház és Sportpark

Bemutatkozás

2001 óta működik Szegeden Játszóház és Játszótér a város panel-övezetében. Célunk, hogy folyamatosan jelen legyünk az itt élők életében és egy befogadó, megtartó közösséget építsünk és fejlesszünk, a hátrányokkal és életviteli nehézségekkel küzdő családok és gyermekeik számára. Tevékenységünk fókuszában a hátrányos helyzetű gyermekes családok és a „csellengők” állnak. Közösségi térként szolgáltatásaink, programjaink folyamatosan igazodnak a felmerülő igényekhez, a „Játszva Megelőzni! Program szakmai iránymutatásai szerint. A pedagógiai és szabadidő-szervezési feladatok mellett szociális segítségnyújtással, mentorálással is foglalkoznak munkatársaink.

 

Nyitva tartás:

Standard nyitvatartási idő (szeptember 1. - május 31. között): H-P: 9-18; Sz-V: 10-18

Nyári nyitvatartási idő (június 1. - augusztus 31. között): H-P: 9-19; Sz-V: 11-19

 

„Játszva megelőzni!” program célkitűzései:

 

Bárki mindenki számára nyitva vannak kapuink, de elsődlegesen az alacsony életszínvonalú, bármilyen értelemben hátrányt szenvedő családokat várjuk: számukra a minőségi szabadidő-eltöltés lehetőségét biztosítjuk rendszeres programokkal, igényekhez igazodó készségfejlesztő foglalkozásokkal, rendezvényekkel, táborokkal. Hiszünk abban, hogy a nehéz sorsú gyerekek, csellengők, ki- és lemaradók esetében a játékon keresztül jutunk el olyan élményekhez, hétköznapi csodákhoz, amelyek „útravalóul” szolgálnak, és reményeink szerint esélyt is teremtenek a megküzdésre, továbblépésre. 

 

„Játszva megelőzni!” program elemei:

  • Korszerű, védett család- és gyermekbarát közösségi tér (játszótér és szervesen hozzá tartozó közösségi ház) működtetése minden olyan család számára, akik nem tudnak a közvetlen lakókörnyezetükben a gyermekeiknek más aktív és tartalmas, életkori sajátosságokhoz is igazodó szabadidő-eltöltést biztosítani. 
  • A nagyvárosokban megjelenő magánjellegű játszóházakhoz képest a védett, igényes környezetben zajló szabadidő-eltöltését ingyenesen biztosítjuk.
  • Változatos lehetőségeket kínálunk az önfeledt játékra és a közösségi kapcsolatok építésére egy biztonságos (karbantartott, ellenőrzött, felügyelt), higiénikus, kreativitást ösztönző (készségfejlesztő játékeszközökkel felszerelt), szocializációt támogató környezetben.
  • Folyamatosan lehetőséget teremtünk az önkéntes közösségi szerepvállalásra. 

 

Sportpark

 

2013 tavaszán európai uniós támogatásból megkezdett építkezés jelentette az egyik legjelentősebb fejlesztést telephelyünkön. Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata a „Kemes utcai sportpálya” megnevezésű ingatlant és a hozzátartozó összesen 2031 m2 nagyságú zöldterületet a Magyar Máltai Szeretetszolgálat részére üzemeltetésre átadta. A jóváhagyott műszaki tartalom szerint az átadott ingatlanon multifunkcionális sportpályát, futópályát és kültéri sportteret alakítottunk ki, amely sportolásra, minőségi szabadidő eltöltésére és közösségi térként való működésre alkalmas. Működtetési partnerünk a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. 

 

A Sportpark működtetése a Szeged városával immár 21 éve eredményesen együttműködő Máltai Játszótér és Játszóház szakmai céljaihoz illeszkedik, kibővítve a veszélyeztetett fiatalokkal folytatott prevenció, a „Játszva Megelőzni!” Program eszközrendszerét a sporton és az aktív, mozgásos szabadidős tevékenységeken keresztül. A játszótér-játszóház munkatársai és önkéntes segítői gondoskodnak a Sportpark biztonságos, szabályszerű és higiénikus működtetéséről, az eszközök megóvásáról, valamint az egészséges életmód és a szabadidős sportok népszerűsítéséről rendszeres családi, gyermek és ifjúsági sportprogramokon keresztül.

 

Szeretettel várjuk önkéntesek jelentkezését

Egész évben várjuk önkénteseinket 16 éves kortól. Jelentkezni online a(z) https://onkentes.maltai.hu/ weboldalon keresztül, illetve személyesen az intézményvezetőnél lehet.