Máltai Szeretetszolgálat

Íratkozzon fel hírlevelünkre!

Egészségügyi Centrum

Egészségügyi Centrum

Bemutatkozás

Intézményünk elsősorban azon beteg, egészségügyi ellátásra szoruló hajléktalan személyek elhelyezésére létesült, akiknek állapota már nem igényel kórházi kezelést, de még folyamatos ápolást, pihenést és védett környezetet kíván. Tevékenységünk célja a kórházban, illetve a hajléktalanellátó intézmények keretei között nem ellátható hajléktalan személyek egészségügyi és szociális ellátása. Szolgáltatásainkkal elsősorban az utcán tartózkodó beteg hajléktalan személyek számára azt az időszakot kívánjuk kiváltani, melyet a beteg személy általában otthonában, felépülését segítő nyugodt körülmények között tölthet. A hajléktalan személyek ilyen lehetőséggel nem rendelkeznek, ezért a megfelelő ellátás biztosítása nélkül kénytelenek az utcán, vagy olyan intézményben (pl. menedékhelyen) tölteni ezt az időt, mely felépülésüket jelentősen meghosszabbítja, vagy éppen lehetetlenné teszi.

Rövid távú célunk az utcán élő hajléktalan beteg emberek számára orvosi segítséget, ápolási/gondozási szükségletet biztosítani a gyógyuláshoz biztonságos környezetben, melyben a fiziológiai szükségletek kielégítése maradéktalanul megtörténhet. Középtávon a gyógyulás folyamatában felmérni és megtervezni azokat a szociális rendszer által biztosított lehetőségeket, mellyel betegünk/gondozottunk további életkörülményei javíthatók. Távozását megszervezni, előkészíteni, ezáltal életminőségén javítani.

Ellátási egységeink

  • házi orvosi szolgálat
  • fizikai mentesítő (fertőtlenítő fürdetés)
  • lábadozó (betegszoba)
  • ügyelet
  • mozgó orvosi szolgálat

A házi orvosi szolgálat napi 8 órában ellátja az ambuláns háziorvosi rendelést, szükség szerint végzi a kórházba utalást, szakrendelésre irányítást, ill. az egészségügyi centrum betegszobájára történő felvételt. Ellátja a háziorvosi teendőket a lábadozóban tartózkodók részére. A fizikai mentesítő (fertőtlenítő fürdetés) az utcai szolgálatok által az intézménybe szállítottak és egészségügyi ellátásban részesülők szükség szerinti fertőtlenítését végzi. A mozgó orvosi szolgálatot 4 mentős orvos látja el, hétköznapokon napi 4 órában (8-12 óráig). A lábadozó napi 24 órában biztosít elhelyezést a háziorvosi rendelés és a szociális munka által meghatározott ideig. A felvett betegek számára napi háromszori étkezést, tisztálkodó felszerelést, ágyneműt és annak cseréjét, egészségügyi ellátást, szociális ügyintézést, mentális segítséget, gyógyszert és szükség szerint ruházatot biztosítunk. Lábadozó részlegünkben napi 24 órás orvosi felügyeletet biztosítunk.

 

Máltai Szeretetszolgálat

Intézményi adatlap

IRSZ: 6726
Település: Szeged
Cím: Alsó kikötő sor 13.
Telefonszám:: +36 62 547 270
Vezető: Czibulya-Oláh Tímea