Máltai Szeretetszolgálat

Íratkozzon fel hírlevelünkre!

Dél-Alföldi Regionális Diszpécserszolgálat

Dél-Alföldi Regionális Diszpécserszolgálat

Bemutatkozás

Lakossági felhívás!

A hajléktalan emberek nyáron a nagy melegben a kiszáradás miatt, télen a megfagyás miatt életveszélyben lehetnek.
Amennyiben tud ilyen emberről a környezetében, kérjük, hívja a telefonszámunkat, hogy szolgálatunk munkatársai segíteni tudjanak!

Segítsen, hogy segíthessünk!


A Dél-Alföldi Regionális Diszpécserszolgálat 2003. október 15-től kezdte meg munkáját. 2021. július 1-től átkerült Szegedre, a Budapesten működő Menhely Alapítvány szakmai irányításával. Szolgálatunk az elmúlt 19 év alatt szoros együttműködést alakított ki a többi hat diszpécserszolgálattal. 

A Regionális Diszpécserszolgálat három fő területen látja el feladatát: Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád vármegyékben. Szolgálatunk egyik célja a fedél nélküli hajléktalan emberek, valamint a hajléktalansággal veszélyeztetettek, otthonukból menekülő szülők és gyermekeik, díjhátralékos egyének, családok szolgáltatásokhoz való hozzájuttatásában közreműködés, valamint a Diszpécserszolgálat és az utcai szociális munka szakmai összehangolása. Telefonszolgálatunk másik fő célja, hogy a régió hajléktalanellátó rendszerének fejlődéséről, működéséről információkat gyűjtsön, rendszerezzen, közvetítsen. A működő lehetőségek optimális kihasználásában segítsen, valamint az ellátásban dolgozó szakembereknek, és az igénybevevő hajléktalan emberek szükségletei kielégítésében segítséget nyújtson.

A Diszpécserszolgálat kezdetben a krízis helyzetbe került, utcán életvitelszerűen tartózkodó, fedél nélküli hajléktalan emberek megsegítésére specializálódott. Szolgálatunk több mint másfél évtizedes múltra tekinthet vissza, mely jelentős tapasztalatra tett szert. Az évek során sokkal összetettebb feladat megoldására váltak alkalmassá a munkatársak. A Diszpécserszolgálat munkatársai napi 24 órában várják a hajléktalan emberekkel foglalkozó, szociális munkások, a lakosság, az egészségügyi, szociális és egyéb intézmények telefonhívásait. Együttműködésben 17 város 70 intézményével tartottunk szakmai kapcsolatot. Ebből kiemelkedik a régióban működő 3 Krízisautó Szolgálat, valamint az Utcai Gondozó Szolgálatok: - 5 városban 7 szolgálat dolgozik állami finanszírozásból, 2 részidős szolgálat téli időszakban pályázati forrásból - melyekkel változatlanul szoros az együttműködésünk. A 2018-ban Szegeden áthelyezett és kibővített 30 férőhelyes Egészségügyi Centrum jelentősen javíthat a súlyos egészségügyi problémákkal küzdő emberek helyzetén. A férőhelyek többségét Szeged város ellátottjai foglalják el. Így a régió egyéb területéről az intézménybe való elhelyezés nehézkes.