Egy hatalmas, lila és zöld elemekből álló, csúszdás mászóka a leglátványosabb új eleme a szegedi Máltai Játszótérnek – nem csoda, hogy az épp a július 17.-i átadó ünnepség előtt érkezett gyerekcsoport tagjai ezt „szállták meg” először. „Alig bírok felmászni!” – tör ki egy kisfiúból. „Te menj elsőnek!” – biztatja társát egy másik. „Ezt hogy kell csinálni?” „Le kell ülni és le kell csúszni!” – halljuk a párbeszéd további részét a csúszda tetején elbizonytalanodó gyermekektől. „Óvó néni, te is gyere föl!” – kérlelik a pedagógust, mert bár a magaslat három méter sincs, a kipróbálatlan pálya óvatosságra inti a kicsiket. Aztán az óvónő biztatására egy bátrabb fiúcska nekiveselkedik, s miután örömmel földet ér, elillannak a félelmek, s már arra kell figyelni, ne csússzanak egymáshoz túl közel a gyerekek.

Ez a mászóka egyike a hat teljesen új eszköznek a Retek utcai Máltai Játszótéren, ahol a 25 millió forintos támogatásból – amelyből 8 milliót az önkormányzat, a többit pedig a Malteser Hilfsdienst útján a Sixt Foundation biztosított – további 21 eszközt fel is újítottak. Urbán Tamás önkormányzati képviselő köszöntője során elmondta, hogy a támogatás a Játszva megőrizni nevű projektben valósult meg, amelynek elsődleges célja az volt, hogy biztonságos, modern, esztétikus és környezetbarát játszóteret tudjanak kialakítani.


Dr. Rigó Orsolya, a Máltai Szeretetszolgálat Dél-Alföldi Régió regionális ügyvezetője kiemelte: a felújított eszközök időtállóbbá és biztonságosabbá váltak, mivel azok elemeit rozsdamentes acélra cserélték. Egészen egyedülálló elem a mozgássérült homokozó, amely az odáig vezető járdalapok miatt akadálymentesen megközelíthető, de a kerekesszékhez nem kötött, viszont mozgásukban korlátozott gyereket is rá lehet helyezni a homokozó szélén kialakított speciális ülésekre.


Az átadó ünnepséget Czibulya Ádám szavalata, Bán Franciska szólótáncos produkciója és a Talent Stúdió tagjainak éneklése színesítette. A panelházak gyűrűjében található, 2001-ben kialakított tágas játszóteret – amelyen naponta több száz gyermek fordul meg – pedig örömmel vették ismét birtokukba a gyerekek. Ezen a napon különösen is, mivel a Szeretetszolgálat munkatársai máltai matricás csokoládékkal és egyéb finomságokkal ajándékozták meg őket.