Június eleje óta folyamatosan emelkedik a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szegedi játszóterének látogatottsága, napi átlagban mintegy 400 gyermek, illetve kisbabával érkező anyuka keresi fel a Retek utcai intézményt, ahol a szabadtéri játékok mellett a játszóházban mosdó, pelenkázó, teakonyha is az érkezők rendelkezésre áll. Az ingyenes játszóteret évente több mint 68 ezer alkalommal veszik igénybe a látogatók, a korábbi évek tapasztalatai alapján a júniustól szeptemberig tartó csúcsidőszakban havonta 12.000 - 14.000 kisebb és nagyobb gyermek, illetve gyermekkel érkező felnőtt keresi fel az intézményt, melynek munkatársai hasonló forgalomra számítanak ezen a nyáron is. A hónap elejétől a meghosszabbított nyitvatartással működik a létesítmény, augusztus utolsó napjáig este 19 óráig lehet igénybe venni szombaton és vasárnap is.

A több mint 2000 négyzetméteres területen elhelyezett játékok között parkosított terek adnak árnyékot, de a télen-nyáron nyitva tartó játszóházhoz tartozó terasz is védett zugot jelent a kánikulában. A Máltai Játszótér népszerűségét jelzi, hogy nemcsak a környező lakótelepen élő, illetve felsővárosi és tarjáni családok látogatják, az autóval érkezők növekvő száma azt jelzi, hogy egyre többen a város távolabbi pontjairól érkeznek, időnként pedig más településekről, illetve a környező tanyákról is hoznak ide gyerekeket.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 22 évvel ezelőtt nyitotta meg játszóterét Szegeden. Az ország több városában hasonló céllal létesített máltai játszóterek a céltalanul csellengő gyermekeknek kínáltak érdekes programokat, közösségi alkalmakat és élményeket, ezen felül a nehéz helyzetű családoknak nyújtottak szociális támogatást. Két évtized után a játszóterek feladata némileg átalakult, de ma is fontos közösségformáló szerepet töltenek be. A környékükön található, jellemzően lakótelepi környezetben élő, elszigetelődő családok, kapcsolatot nehezen teremtő gyerekek és fiatalok a máltai intézményben nemcsak segítséget kapnak, hanem sokszor társaságot is találnak.  

A máltai játszóterek különlegességét a munkatársak jelenléte adja. Nekik köszönhetően a létesítmény tiszta és rendezett, a játék nélkül érkező gyermekek is tudnak mivel játszani, az unalmasabb napokon pedig érdekes programok várják a betérőket. Az intézmény társadalmi szerepe továbbra is jelentős, ezen a nyáron is folytatódik a ruhagyűjtés és osztás, lesz tanszergyűjtő akció, hogy az iskolakezdés anyagi terheit kevésbé érezzék meg a rászoruló családok. A játszóházban gyakori a védőnői tanácsadás, a szervezett baba-mama torna, a gyermekeknek szóló zenés és kézműves foglalkozás, népszerűek a közös ünnepek, a családi napok, de igény szerint a pedagógus képzettségű munkatársak tanulószobát is vezetnek azoknak, akiknek erre van szükségük. Évek óta a máltai létesítmény ad helyet az egyszülős családokat segítő alkalmaknak is.

A Szeretetszolgálat játszóterén ezen a nyáron tematikus táborokat szerveznek, július 3. és 7. között a 7-9 éves, július 17. és 21. között pedig a 10-12 éves gyermekeket várják, jelentkezni személyesen a játszóházban lehet, a táborokról részletes információ a játszótér Facebook oldalán található.