Máltai Szeretetszolgálat

Íratkozzon fel hírlevelünkre!

Máltai napló

Kirándulás Somoskőre a Terézvárosi Nappali Melegedő szervezésében

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2017-06-30 00:00:00

Kirándulás Somoskőre a Terézvárosi Nappali Melegedő szervezésében

A Terézvárosi Nappali Melegedőt rendszeres felkereső hajléktalan emberek számára szervezett kirándulást az intézmény. Az élménydús napról az intézményvezető beszámolóját közöljük. 

Július 23-án egy meleg nyári napon kirándulást szerveztünk a Terézvárosi Nappali Melegedőbe járó hajléktalan és rászoruló embereknek. Ezúttal egy már korábban meglátogatott helyszínre mentünk el, ahol már 2015-ben is voltunk. A Somoskő vár és környékére 2015 decemberében szerveztünk kirándulást, amely akkor is nagyon jól sikerült, de a ködös, felhős idő miatt a csodálatos panorámáról lemaradtunk. Az idén is majdnem megviccelt minket az időjárás, hiszen a reggeli órákban hatalmas zivatar vonult át a fővároson, ezzel kissé megijesztve minket, de mint később kiderült joggal voltunk optimisták, hisz az időjárás fantasztikus volt. 

A programon az intézményben dolgozókon túl (5 fő) tizenkét az intézménybe rendszeresen járó rászorul ember jött el velünk erre a fantasztikus kirándulásra. A Somoskői vár mellett a közeli Salgó várát is megnéztük, melyek megközelítése is egy élmény volt, hisz rövidebb-hosszabb túrák teljesítése szükségeltett hozzá. Bár a programban nem szerepelt kiemelt helyen a Boszorkánykő meglátogatása, de ennek megmászása volt a túra csúcspontja.


Az utazási költséget (buszbérlés) és a napközben elfogyasztott szendvicseket és üdítőket a Terézvárosi Önkormányzat által kiírt nyertes pályázatból finanszíroztuk.

Budapest, 2017.06.30.

Fodor István
Intézményvezető

Pünkösdi Családi nap Baján

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2017-06-15 00:00:00

Egészségügyi szűréseken is részt vehettek az érdeklődők

Játszóházzal, egészségügyi szűrővizsgálatokkal és színpadi programokkal várta a családokat a Pünkösdi Családi napon a Bajai Csoport. Az eseményről a Maros Beáta csoportvezető beszámolóját közöljük. 

Egy újabb sikeres programot zárt a Máltai Szeretetszolgálat Bajai Csoportja.
2017. június 3-án a Hobby Barkács Mezőgazdasági Szakáruházzal és a Fito Horm Kft-vel közös családi napot tartottunk a Bajához tartozó kiscsávolyi városrészben.

Az egész napos esemény keretében lehetőség nyílt:

a gyerekek számára:
- játszóházi foglalkozásokra, így: pecázására, csillám tetoválásokra, ugrálóvár az óvodás korosztály részére, szélforgó, fejdísz, kreppvirág készítése és origamizás
- egész napos hintózás is rendelkezésre állt

felnőtt korosztály számára:
- kakasfőző versenyt hirdettünk meg, melyre 8 csapat jelentkezett, akik közül sokan aktívan vettek részt az önkéntes véradáson. A véradáson 57 ember vett részt, akik közül 44-en adtak vért, 12 új véradó volt.

A lakosság részére térítésmentes szűrővizsgálatokat hirdettünk meg, így:

• véradás
• vércukorszint mérése
• koleszterin mérése
• vérnyomás mérése
• testsúly mérése
• testtömmeg index (BMI) számítás
• zsigeri zsírok mérése
• testzsír% mérése
• izom% mérése
• haskörfogat mérés
• pulzus számolás
• VC szint mérése
• vitamin szükséglet
• testanalízis
• EKG
• ultrahangos Érdoppler
• légzéskapacitás
• véroxigén mérése

A színpadi táncos-zenés programok színesítették az egész napos programot
Sztárvendég Pintér Tibor volt.

A szűrővizsgálatokban közreműködő partnerszervezeteink:
- Szent Rókus Kórház EFI irodája,
- Bácskaiak Egymásért Közhasznú Egyesület
- Magyar Vöröskereszt Baja Városi Szervezete
- Bajai Véradó Állomás

Családi nap Nyíregyházán

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2017-06-04 00:00:00

A mozgó játszótér játékaival játszva fejlődnek a gyerekek

Gyermeknapot szerveztek Nyíregyházán a rászoruló gyerekek számára. A családi napról a Nyíregyházi csoport vezetője írt beszámolót. 

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat nyíregyházi csoportja a nemzetközi gyermeknaphoz kapcsolódva, 2017.06.03-án Családi napot szervezett, a Szeretetszolgálat udvarán. A kulturális programok mellet kézműves foglalkozásokon vehettek részt az érdeklődők. A kicsik körében legnépszerűbb a felfújható ugrálóvár volt. A kézműves foglalkozásokat, vetélkedőket és az úgrálóvárat a Mozgó Játszótér program hozta el nekünk.

Fergeteges hangulatról a „Fehér csillag” roma tánccsoport gondoskodott, kiknek célja, hogy bemutassa és ápolja az oláh cigány nép hagyományát és kultúráját. Akinek nosztalgiázáshoz volt kedve, megtehette Palicz Istvánnal, a Kelet-Magyarország újságírójával. A csoportunk média támogatójának munkatársa civilben a retró dalok előadója.

A versenyen résztvevő minden gyerek ajándékot kapott, az első három helyezett oklevélben is részesült. A belépő, tombolaként is szolgált, melyeket a nap végén sorsoltunk ki. Mivel minden szelvény nyert, senki nem tért haza üres kézzel. Étel-italról a nyíregyházi csoport gondoskodott. Volt fokhagymás, tejfölös sajtos lángos, hét féle sütemény, limonádé, ásványvíz, melyeket adományba kapott színes kulacsokban kínáltunk.

A máltai gyermeknap támogatói voltak: Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata, Fémszerkezet Építő és Szerelő Kft, a lángos sütéshez elengedhetetlen óriási tepsi, asztal és gázrózsa elkészítésével; a Nyíregyházi Kenyérgyár a Morzsi Pékség és a Gávavencsellöi Sütőipari Kft. süteményeivel, C&D ruhaneművel. Az ajűndékba adott játékokat a Mix Shop játék nagykereskedéstől és a város lakóinak felajánlásaként kaptuk adományba. Köszönet nekik, hisz csak velük lehetett tökéletes ez a nap.

Tóth Andrásné
Csoportvezető, Nyíregyháza

A képre kattintva Galéria nyílik meg: 

{galeria}