Hatvannyolc újabb lakó költözik családi otthonba az ősz és a tél folyamán a gödi Gondviselés Házából. Ezzel ismét mérföldkőhöz érkezik a 2018 júliusa óta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat fenntartásában álló, kétszáz fogyatékos ember elhelyezésére szolgáló egykori állami intézmény átalakítása. Tavaly nyáron családi házba költözhettek az első lakók, a fogyatékossággal élő emberek közösségi befogadásának következő állomásaként pedig hamarosan újabb lakók, köztük halmozottan sérült, mozgásképtelen fiatalok élhetnek a jövőben kislétszámú közösségben.

A Máltai Szeretetszolgálat által vásárolt, a korábban Topházként ismert gödi Gondviselés Házától harminc kilométeres körzetben fekvő ingatlanokat a fogyatékkal élő emberek igényeinek megfelelően, rehabilitációs szakmérnökök tervei alapján építették át. A hat új épület egyikében, az őrbottyáni Arany János utcai házban hat lakószobában, tizenketten fognak lakni. A felső szinten található szobák kifestésében dr. Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, a Máltai Szeretetszolgálat jószolgálati nagykövete, Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkára, Rétvári Bence, az EMMI parlamenti államtitkára, a település országgyűlési képviselője, Szabó István, Őrbottyán polgármestere, valamint a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökei, Vecsei Miklós és Győri-Dani Lajos, továbbá Morva Emília régióvezető vállaltak szerepet.

„Sok ilyen vagy ehhez hasonló ház avató ünnepségén, házszentelésén vagy például karácsonyi ünnepségén vettem már részt, de kialakításában még nem. Jó így, tevékenyen részt vállalni, még ha nem is az építésben, de legalább a kisfestésében, mert így látjuk magát a folyamatot is” – mondta dr. Herczegh Anita, aki hozzátette: járt a gödi anyaintézményben is, és tudja, hogy a lakók többsége képes az önálló, de felügyelt életvitelre. „Ez a fázis is része az integrációs folyamatnak, szinte látom már az életet ebben a házban.”

Tuzson Bence úgy fogalmazott, hogy az ideköltözők teljesebb életet fognak tudni élni. „Azt gondolom, hogy ha fennáll ez a lehetőség, akkor amit az ügy érdekében meg tudunk tenni a lelkünkkel, a kezünkkel, az eszünkkel, akkor azt meg is kell tennünk.” Rétvári Bence azt mondta, Őrbottyán országgyűlési képviselőjeként különösen örül annak, hogy a közösségi befogadásnak ez az egyik helyszíne. „Ez egy fontos szemléletváltás és nagymértékű komfortérzet-emelkedés azoknak, akik ideköltöznek.”

Őrbottyánban két épületet is vásárolt a Máltai Szeretetszolgálat a fogyatékossággal élő embereknek nyújtott támogatott lakhatás részeként. A település polgármestere, Szabó István több alkalommal is járt már ezeken a helyszíneken, de a mostani közösségi festésen is részt vett. Elmondta, hogy az Őrbottyánban működő, szintén fogyatékossággal élőket ellátó Juhász Zsófia Református Szeretetotthonban is élnek olyanok, akik például a település rendezvényein részt szoktak venni, ezért a lakók számára sem lesz új ez a közeg, ugyanakkor ennek a háznak teljesen mások az adottságai.

A fogyatékkal élő embereknek otthont adó, véglegesen a tél folyamán elkészülő ház közösségi festése után a munkában részt vevők kézlenyomatukkal és aláírásukkal is ellátták a bejárat melletti, erre kijelölt falfelületet.