Választani a kifli és a zsömle között. Tetszőleges időpontban, tágas udvaron sétálni egyet. Saját ággyal, szekrénnyel, szobarésszel rendelkezni. Egyik sem tűnik rendkívüli eseménynek – kivéve, ha valaki mindezt életében először teheti meg. Krisztián negyvenéves, fogyatékossággal élő, nehezen kommunikáló ember. Eddigi élete döntő részét nagylétszámú intézményekben töltötte. Ezek működési keretei nem tették lehetővé, hogy személyre szabott körülmények között élhessen – az őrbottyáni házban azonban, ahová rövidesen hetedmagával költözik, akár minden nap maga dönthet arról, mit szeretne reggelizni. És ez csak egyetlen, már-már banális példa arra, milyen apró előrelépésekből áll össze az a  változás, amit a Máltai Szeretetszolgálat támogatott lakhatás programja hoz a sérült emberek életébe.

A közösségi befogadásként is ismert programban a Szeretetszolgálat a 200 fős gödi Gondviselés Házából nyolc-tizenkét fős otthonokba költöztet ki fogyatékossággal élő lakókat. 2020-ban egy gödi családi házba tizenketten, 2021-ben Veresegyházra ugyanennyien költözhettek, idén tavasszal pedig további nyolc fogyatékos ember lakhatja be új otthonát Őrbottyánban. Egyikük Krisztián, aki már a beköltözés előtt kipróbálta a kanapét a nappaliban, segítői elhozták ugyanis a házszentelésre. Az őrbottyáni házat Kozma Imre atya, a Szeretetszolgálat alapító elnöke áldotta meg március 11-én.

„A fogyatékos emberek is részei a társadalomnak. Ez azt is jelenti, hogy részei vagyunk egymás életének” – a közösségi befogadásnak ezzel az alapgondolatával indította az ünnepi eseményt Szilvásy Zsuzsanna. A gödi Gondviselés Háza intézményvezetője köszöntötte a vendégeket, köztük dr. Herczegh Anita asszonyt, a Máltai Szeretetszolgálat jószolgálati nagykövetét, Kozma Imre atyát, a Szeretetszolgálat alapító elnökét, Tuzson Bence kormányzati államtitkárt, dr. Simon Attila István szociális ügyekért felelős helyettes államtitkárt és Szabó István őrbottyáni polgármestert.

Tuzson Bence kormányzati államtitkár felidézte, hogy 2022 végéig összesen nyolcvan sérült ember költözhet új otthonba, és a beruházás a gödi anyaintézmény felújításával folytatódik. Az államtitkár szerint a fogyatékos emberek méltó életkörülményeinek megteremtése olyan feladat, amelyben „az út maga a cél: hogy ezt a segítséget mindig meg tudjuk adni azoknak, akiknek szüksége van rá.”

dr. Simon Attila István köszöntőjében kitért arra, hogy jelenleg mintegy tízezer fogyatékossággal élő ember lakik még nagylétszámú intézményekben Magyarországon, és közülük csaknem kétezren költözhetnek már ebben az évben méltóbb otthonba  – többek között a támogatott lakhatás programnak köszönhetően. A szociális ügyekért felelős helyettes államtitkár szerint „a máltai missziót is megtestesítő közösségi befogadás a jó út”, mert így a fogyatékos emberek „olyan támogatást kaphatnak, amilyenre szükségük van, és nem egy nagy intézmény rendje szabja meg, hogy milyen életet élhetnek”.

A fizikai környezet megváltozásán túl a belső változás jelentőségét emelte ki Gifló Péter, a program szakmai vezetője. „Akiket eddig gondoztunk, azokat mostantól támogatjuk” – mondta, és hozzátette,a külső kereteket máltai lelkiséggel, szellemiséggel kell megtölteni.

„A fészek akkor jelent életet, ha meleg. Azok, akik a lakókért felelősek, úgy biztosítják ezt a meleget, hogy a szívükbe fogadják a rájuk bízottakat. A szívünkkel kell melengetnünk mások napjait, életét” – buzdított beszédében Kozma Imre atya. Emlékeztetett: a fogyatékossággal élő lakók életében a találkozások a legfontosabbak, a napi találkozások azokkal, akik értük vannak. „Mi csak úgy tudunk másokért élni, másokért lenni, ha bennünk pedig Jézus Krisztus él, aki értünk van” – fogalmazott Kozma Imre atya, aki az otthont megáldva azt kérte: a gondoskodó szeretet határozza meg a ház mindennapjait.

 

Képek: Kovács Bence