A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2018 július 1-jén alapította meg a Gödi Gondviselés Háza nevű intézményét, amely a településen négy évtizede működő, 200 fős állami fogyatékos otthon épületében élő, súlyos állapotú fogyatékos emberekről gondoskodik tovább. Az első időszakban a karitatív szervezet valamennyi ellátott állapotát felmérte és személyre szóló fejlesztési tervet készített mindenki számára. A fogyatékos emberek méltóságát és érdekeit szem előtt tartó szakmai program fokozatosan nyitotta meg a korábban zárt intézményt.

2020-ban megkezdődött az első lakók felkészítése a zsúfolt intézményből való kiköltözésre, ehhez gyógypedagógusok vezetésével zajló speciális képzésen vettek részt az érintettek. 2022 végéig hét, erre a célra átalakított családi házba összesen nyolcvan lakó költözött át, további tíz embert pedig az intézmény területén található kisebb épületben lévő lakószobákban helyeztek el. A régi épület felső szintjei ma már üresek, az egykor kétszáz fős intézményben alig több mint hetvenen maradtak. A létesítmény udvarán megkezdődött két 25 fős lakórészleg építése.

Gödön készült el az első támogatott lakhatásra alkamassá alakított családi ház. (fotó: Kovács Bence)

Gödön 2, Erdőkertesen 1, Veresegyházon és Őrbottyánban pedig 2-2 átalakított családi házban élnek az intézmény korábbi lakói. Az otthonok akadálymentesek, három épületbe liftet építettek, egyet pedig speciális tetősínekkel láttak el, hogy az ágyban fekvő emberek mozgatását megkönnyítsék. A lakóközösségekben továbbra is jelen vannak a Szeretetszolgálat munkatársai, ahol csak lehet, a már ismert ápolók és szakemberek maradtak velük az új környezetben is. A kötött napirenddel működő nagy intézmény után komoly változást jelent, hogy a fogyatékos emberek a lehető legnagyobb önállósággal élnek, eldönthetik, mit esznek reggelire, mivel töltik a szabadidejüket, melyik ruhát veszik fel, mire költik a zsebpénzüket.

A lakók önállóan dönthetnek, mi legyen a vacsora, mit vegyenek fel, vagy mire költik a zsebpénzüket. (fotó: Kovács Bence)

Az önálló lakóotthonok mindegyike saját jellegzetességgel rendelkezik. Van, ahol több a fiatalkorú, máshol csak férfiak laknak, az egyik veresegyházi épületben pedig fekvőbetegek élnek, akik közül a legtöbben életükben először itt láttak hóesést, mert a gondozóik kitolták őket a teraszra, amikor havazni kezdett. A tágas kertek, a ház körüli feladatok, a személyes döntések lehetőségei és az új környezetben is folytatódó fejlesztő foglalkozások hatására a lakók látványos fejlődésnek indultak. A 2020-ban az elsők között kiköltözött 24 fogyatékos ember közül tizenheten a mindennapos munkavégzésre felkészítő fejlesztő foglalkozásokon vesznek részt, hárman pedig már el is helyezkedtek, ketten egy pékségben címkézik a becsomagolt pékárut, harmadik társuk pedig betanított segédmunkás egy gödi építkezésen.

Speciális sínrendszer teszi könnyebbé az ápolóknak és a lakóknak is a mindennapokat az egyik házban, ahol a mozgásképtelen embereket így még az udvarra is könnyen kivihetik, hogy megnézzék a lombok hullását vagy a hóesést. (fotó: Majoros Árpás Csaba)

A támogatott lakhatási programban érintett fogyatékos emberek egyre jobban beilleszkednek környezetükbe, a helyi buszsofőrök tudják, melyik járatokkal utaznak az érintettek, sokukat felismerik az utcában élők, van, akinek már a születésnapját is megjegyezték a sarki üzletben, és van olyan otthon, ahová az egyik szomszéd rendszeresen átjár zongorázni a lakóknak.

Van, aki tömegközlekedéssel jár munkába, Tibor kerékpáron megy reggelenként a munkahelyére.