Máltai Szeretetszolgálat

Íratkozzon fel hírlevelünkre!

24 órás Egészségügyi Centrum

Bemutatkozás

Az Egészségügyi Centrum a nap 24 órájában működő speciális háziorvosi rendelő. Feladatunk elsősorban a főváros budai részén
tartózkodó hajléktalan emberek háziorvosi, illetve járóbeteg-ellátása, egészségügyi gondozása, de az intézményünk nyitott a szegény családok és idősek számára is. Az orvosetika szerint mindenkit el kell látni, így nálunk a "TAJ" kártyával nem rendelkezők is kaphatnak orvosi segítséget. Az intézmény újraélesztő pontként is működik, rendelkezik defibrillátorral.


A 24 órás Egészségügyi Centrumban 3 belgyógyász- háziorvos, 9 ügyeletet vállaló szakorvos, 5 szakápoló és 1 önkéntes szakápoló végzi a betegek ellátását. Minden nap 8 és 16 óra között háziorvosi ellátás zajlik, 16 és 8 óra között ügyele máködik. Három "megfigyelő ágyunkra" az egészségügyileg problémásabb betegeinket fektetjük fertőtlenítő fürdetés után. Szükség esetén innen a Szeretetszolgálat betegszállító szolgálata viszi őket szakvizsgálatokra, tüdőszűrésre és vissza a Centrumunkba. A magasabb szintű egészségügyi ellátást igénylő betegeinket és kiszűrt TBC-s betegeinket hasonló módon az esetüknek megfelelő fekvőbeteg intézménybe szállítjuk. A rendelő alapfeladatainak ellátása mellett szükség esetén végez többek között műtéti előkészítést, betegállományba vételt, jogosítványhoz szükséges orvosi vizsgálatot, valamint közgyógyászati igazolványhoz a szedett gyógyszerekről igazolást állítunk ki és szociális munkásunk segít ennek ügyintézésében.

Az orvosi rendelő háttérintézménye a 21 ágyas lábadozó, mely 2015-től kiegészült a téli időszakban krízisférőhelyként szolgáló 10 plusz ággyal. Ezeken a férőhelyeken korlátozott számban tudunk ápolni a kórházból elbocsátott embereket, valamint utcáról bekerült, de nem kórházi eseteket, daganatos betegeket.