A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egészségügyi Centruma hajléktalan és szociálisan rászoruló emberek számára nyújt egészségügyi alapellátást a főváros budai oldalának egyetlen ilyen típusú szolgáltatást végző intézményeként. Az I. kerületben, a Batthyány térnél működő háziorvosi rendelő a nap 24 órájában, folyamatos nyitva tartás mellett üzemel, a gyakran napi 50-60 fő ellátását is végzi. Az ellátott betegeket szükség esetén a Maros Utcai Szakrendelő Intézetbe utalják tovább. 

– Az alapellátás és a szakellátás szoros együttműködése hatékonyabb gondozási folyamatot tesz lehetővé a hajléktalanellátásban – mondta el az együttműködés fontosságáról szólva a Máltai Szeretetszolgálat Közép-Magyarországi Régió vezetője, Morva Emília az együttműködés bejelentésekor, és kiemelte, a két intézmény közötti munka a jövőben szorosabb lesz, ami lehetővé teszi hosszú távú programok kidolgozását is. – Mindezt a hajléktalan emberek egészségügyi állapotának javítását célozza, ami a Máltai Szeretetszolgálat számára nagyon fontos, és nagyon örülünk, hogy a Maros utcai intézet partner ebben a feladatban. Nem könnyű ez a feladat, nagy elhivatottságot vár az egyébként is nehéz helyzetben lévő egészségügyi személyzettől. – hangsúlyozta Morva Emília.


A két intézmény megerősítette korábbi együttműködését, amely a társadalmi szolidaritás elve mentén régóta jelentős hozzáadott értéket teremt. „A hajléktalan emberek szociális ellátása mellett a gyakran egyszerre több krónikus betegséggel küzdők számára legalább ilyen fontos, hogy a megfelelő egészségügyi szolgáltatáshoz hozzá jussanak.” – nyilatkozta Békási Sándor, a Szeretetszolgálat Közép-magyarországi Régió egészségügyi szolgálatának vezető főorvosa. Hozzátette, a fővárosban a hajléktalan emberek sokszor bonyolult utakon jutnak be a kórházak osztályaira, van, hogy eltűnnek a szociális szakemberek szeme elől.

 

„A betegutak egyszerűsítése nagyon hasznos. Ha van egy ilyen szoros együttműködés, akkor a két ellátás között nem tud elveszni a beteg, nyomon tudjuk követni. Emellett nagyon fontos, hogy kórházi ellátás a legköltségesebb ellátási forma. Ha az alapellátás szorosan kapcsolódni tud a szakellátáshoz és a beteg itt megkapja a megfelelő terápiát, az financiálisan csökkenti terheket.” – a máltai főorvos azt is kiemelte, az együttműködés lehetővé teszi, hogy hosszú távon célzott programokat dolgozhassanak ki a hajléktalan emberek ellátására, például neurológiai szűrést, amely elősegítheti a demenciával küzdő hajléktalan emberek szakszerű gondozását.

– A Budavári Önkormányzat Egészségügyi Szolgálata által működtetett Maros utcai Szakrendelő Intézet széles szakmai portfólióval bíró intézmény, mely kiváló orvosgárdával, nagy rutinnal kezeli a sokszor nagy kihívásokat jelentő eseteket is – mondta az intézmény főorvosa, Dr. Bodroghelyi László. – A hajléktalan emberek általában többféle betegséggel küzdenek egyszerre, szív, tüdő és mozgásszervi betegségekkel, fontos, hogy ők is megfelelő ellátást kapjanak. Ez sokszor kihívást jelent, mert nem mindig együttműködők a páciensek, de a kollégáim örömmel tesznek eleget ennek a kihívásnak. – mondta a főigazgató főorvos és hozzátette – A Szakrendelő által nyújtott emelt szintű ellátás a kerület minden ellátottja, így természetesen a Szeretetszolgálat betegei számára is nyitva áll. A rendszeres, kétirányú kommunikáció lehetővé teszi, hogy az eddigi együttműködés továbbvitelével hosszú távon, célzott egészségügyi programok kialakításában gondolkozhatunk – nyomatékosította Dr. Bodroghelyi László, és egyúttal megköszönte kollégái erőfeszítéseit.