A DocRoom egészségügyi kutatási programot 2022-ben alapította a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A karitatív szervezet egyetemekkel, szociális intézményekkel közösen keresi a hajléktalanellátásban az egészségügy fejlesztési lehetőségeit. A porgramban résztvevők kutatásokkal, ajánlások megfogalmazásával, jó gyakorlatok gyűjtésével, és azok széles körű megosztásával segítik  a területen dolgozókat, döntéshozókat. A DocRoom Európa első olyan kutatási projektje, amely a digitális egészségügyi eszközök hatását méri a hajléktalan emberek egészségügyi ellátásában.

Az ESSA díj célja, hogy bemutassa azokat a szociális szolgáltatásokat, amelyek a társadalmi innováció élvonalában állnak, és új, kreatív és inspiráló megoldásokat dolgoznak ki egy strukturális kihívásra, egy mélyen gyökerező problémára vagy hiánypótlóak a szociális ellátórendszerben.

Idén negyedik alkalommal adják át a díjat, amelynek kutatási projekt kategóriájában Spanyolországból, Angliából és Azerbajdzsánból érkeztek pályázatok. Az évek során több mint 250 pályázat érkezett 30 országból. A korábbi években az ESSA olyan projekteket díjazott, amelyek a minőségi ellátás, a közösségi gondozás és a szociális szolgáltatások rugalmasságának javítását célozták.