Máltai Szeretetszolgálat

Íratkozzon fel hírlevelünkre!

Máltai napló

Festői környezetben üdülhettek hátrányos helyzetű családok Veránka szigetén

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2020-07-02 00:00:00

Festői környezetben üdülhettek hátrányos helyzetű családok Veránka szigetén

Baja Város Önkormányzata nevében Némedi István - a Veránka szigetén található szállót üzemeltető Baja Marketing Kft. ügyvezető igazgatója – felajánlotta a négy segélyszervezetnek – Családsegítő Szolgálat, Karitász, Magyar Vöröskereszt és Magyar Máltai Szeretetszolgálat - azt a lehetőséget, hogy jelöljenek ki egy-egy szerény körülmények között élő, több gyermeket nevelő családot, akik szívesen töltenének el egy hétvégét (három nap, két éj) a Bajától néhány kilométerré fekvő, a Dunán található Veránka szigetén.

A szállóban teljes ellátással biztosítják az ott tartózkodást, majd a pihenés végén elmondanák a családok a tapasztalataikat, véleményüket, építő jellegű kritikájukat. A karitatív szervezetek javaslata alapján összesen tizennyolc fő érkezett a szigetre.

A Szeretetszolgálat részéről 2 családot szólítottunk meg, akik a nagyvonalú felajánlást hallva rögtön éltek a lehetőséggel. Őket kérdeztük a pihenéssel töltött napokról, élményekről.

 

Mi volt az első gondolata, amikor megkereste a Bajai Csoport ezzel a lehetőséggel?

Nagyon örültünk, hiszen sajnos mi nem engedhetjük meg, hogy akár egy napra is ellátogassunk a szigetre, nemhogy egy egész hétvégére. Nagyon izgatott lettem és már azon gondolkoztam, hogyan mondjam el gyermekemnek a nagyszerű hírt. Alig vártam, hogy láthassam mosolyra derült arcát.

Mivel utaztak ki a szigetre?

A felajánló Baja Marketing Kft. autójával jöttek értünk, amivel Érsekcsanádig utaztunk, onnan pedig egy hajóval mentünk át a szigetre. Először kicsit féltem, vajon a gyerekek hogy viselik a hajóutat, viszont szerencsére nagyon élvezték.

Összesen hányan részesültek a felajánlásban?

Összesen 6 család volt jelen gyermekeikkel, mindenki nagyon kedves volt és közvetlen. Azonnal megtaláltuk a közös hangot és jókat nevettünk már az első pillanatokban is.

Mi volt az első benyomása a helyszínről?

Gyönyörű festői környezet tárult elénk, tiszta levegő, a Duna vize ragyogott, csiripeltek a madarak, sütött a nap. Alig vártam, hogy itt tölthessük el gyermekemmel a hétvégét ebben a pihentető, gyönyörű környezetben.

Milyen programokkal töltötték az időt?

Rendelkezésünkre állt társasjáték, tollas, piknik lehetősége is, amiket természetesen ki is próbáltunk. A szombati napon egy hajóútra is elmehettünk, nem csak gyermekeink számára volt ez hatalmas élmény, de nekünk szülőknek is.

Milyennek találta a többi családot?

Nagyon kedves volt mindenki, sokat beszélgettünk, ki milyen életkörülmények között él. Jellemzően inkább mindenki a pozitív eseményeket mesélte el, így egymás történeteiből is feltöltődtünk.Sokat nevettünk és játszottunk akár egymás gyermekeivel is. Egy igazi kis csapat alakult ki, s remélem a későbbiekben is tartjuk majd a kapcsolatot.Egy anyukával és iker gyermekeivel kerültünk szorosabb kapcsolatban, gyermekeink nagyon jól kijöttek egymással, hiszen hasonló korúak voltak, sőt azt is elmondhatom, hogy kisfiam szerelmes lett az említett anyuka egyik kislányába. (Hm… nem lehet elég korán kezdeni.:))

Mi volt a véleménye az ellátással kapcsolatban?

Az ellátással nagyon meg voltunk elégedve. Minden kérésünket figyelték, a szobák gyönyörűek voltak, főleg a kilátás az erkélyről. A reggeli, ebéd, vacsora bőségesen elég volt, nagyon finom ételeket kóstolhattunk meg, s a személyzet végtelenül kedves volt.

Mit mondana: hogy érezték magukat?

A mi életünkben sajnos nem sűrűn adatik meg ilyen lehetőség és ezúton is szeretnénk megköszönni a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Bajai Csoportjának, hogy ránk gondoltak ezzel a lehetőséggel kapcsolatban. Nagyon jól éreztük magunkat, örök emlék marad számunkra.Ha tehetnénk, természetesen újra visszamennénk, akár néhány napra is. Hatalmas élmény volt, gyereknek-felnőtteknek egyaránt. Egy kicsit el tudtuk engedni a mindennapi nehézségeket és kikapcsolódtuk ebben a gyönyörű környezetben. Nagyszerű érzés volt látni, ahogy a szabadban felhőtlenül rohangálnak a gyerekek hatalmas kacajok kíséretében. Ez a látvány melegséggel töltötte el a szívemet. Köszönöm, hogy részese lehettem ennek a csodás hétvégének.

Csovcsity Claudia munkatárs