Máltai Szeretetszolgálat

Íratkozzon fel hírlevelünkre!

Máltai napló

Faültetés a Föld Hete alkalmából Baján

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2020-05-08 00:00:00

Faültetés a Föld Hete alkalmából Baján

Márciusban alakult meg a10 millió Fa bajai közössége, mely nagyszabású ünnepi ültetést tervezett a Föld Hetére. Ehhez az akcióhoz csatlakozott a Máltai Szeretetszolgálat Bajai Csoportjának tagjai, önkéntesei, munkatársai, hiszen a cél nemes, s mindenki számára fontos a környezettudatos hozzáállás, hogy óvjuk, védjük a természetet.

 

A járványhelyzetben a mozgósítás célja az is volt, hogy bezártságunkban is borítsuk virágba mind tágabb mind szűkebb környezetünket, ültessünk otthon is legalább egy fát. A közösség 1.000 db szürkenyár facsemete felajánlást kapott, melynek visszaiskolázása volt a feladat, hogy aztán ősszel a megfelelő helyekre kerüljenek át.

A szervezők kidolgozták az alternatív és biztonságos ültetés lehetőségeit, így megvalósulhatott a közösségi ültetés szájmaszkban, a megfelelő védőtávolság megtartása mellett.

Önkénteseinket tájékoztattuk az akcióról, akik rövid időn belül nagy örömmel és lelkesedéssel csatlakoztak. Fontos volt számunkra, hogy közös erővel, jó hangulatban, gyorsan valósuljon meg az ezer fa elültetése.

A szervezők az első napon 2 órás idősávokba osztották be a jelentkezőket, ezzel is elkerülve a tömeges jelenlétet. Elsősorban gyermekes családok vettek részt a programban, s ez a fajta kimozdulás nem csak egy szabadidős tevékenységet jelentett, hanem annak hasznosságát is.

A feladat elvégzése különösebb szaktudást nem igényelt. Máltai közösségünk ereje abban is megmutatkozott, hogy akik nem rendelkeztek a szükséges eszközökkel (gereblye, metszőolló, ásó, kapa stb.), azok helyett társaik hoztak nagyobb számban.

földbe helyezését, azok visszametszését és locsolását, hogy ezek után intenzív növekedésnek indulhassanak.

Több óvodás korú gyermek is bekapcsolódott a facsemeték bőséges vízzel való öntözésébe, amikor egyszer csak feltűnt egy kis számú vadkacsa csapat a bokrok tövéből, valószínűleg inni érkeztek ők is.

A Nagy-Pandúr szigeten mintegy 600 csemetét sikerült elültetni, melyet másnap a Petőfi-szigeten folytattunk, ahol további 400 fa került földbe.

Tettvágy, feladattudat jellemezte a mintegy 15 főből álló máltai csapatot, hiszen fontos, hogy elegendő oxigén termelődhessen a jövőnk, az emberiség, gyermekeink, a növény és állatvilág számára. Sokat tettünk mindkét nap Földanyáért, földünk természetes egyensúlyának visszaállításáért.

Ismételten megállapítottuk, hogy csapatban dolgozva összeadódnak az energiák és nagyobb eredmény születik. A közösség ereje pozitívan hat mindannyiunkra, a nevetés, a jókedv, a szívből tett cselekedet emeli az emberi létet.

A kellemes időjárás és a közösen töltött órák hatékony munkát eredményeztek, elültetésre került mind az ezer facsemete.

Ezt a napot mindannyian lélekben feltöltődve, testben pedig kellemesen elfáradva zártuk.

 

Maros Beáta