Máltai Szeretetszolgálat

Íratkozzon fel hírlevelünkre!

Máltai napló

Közösségi összefogás a járványhelyzet idején

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2020-04-17 00:00:00

Közösségi összefogás a járványhelyzet idején

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Bajai Csoportja a koronavírus idején is fontosnak tartja, hogy a biztonsági előírások betartása mellett segítséget nyújtson a városi és települési rászoruló családoknak, egyedülálló idős személyeknek.

 

Önkéntes csoportunk együttműködve a járáshoz tartozó települések vezetőivel tartós élelmiszercsomag támogatást nyújtott a fent említett célcsoport részére.

Baja városában a több mint 10.000 főt számláló lakótelepek társasházi képviselőivel is felvettük a kapcsolatot, hogy felmérjük a kisnyugdíjasok, egyedülállók, gyermeküket egyedül nevelő szülők élethelyzetét és aktív korú önkénteseink bevonásával bevásárlásban, gyógyszerek kiváltásában és postai ügyintézésben nyújtottunk segítséget.

Folyamatosan kapcsolatot tartunk a városban működő önkéntes akciócsoporttal és szociális ellátórendszer munkatársaival. Több civil kezdeményezésnek köszönhetően a gondozott családok egy részét napi szintű meleg ebéd kiszállításával támogatják. Ezek a megmozdulások különösen fontosak, hiszen több jelzés is érkezik ügyfeleinktől, hogy az eddig sem egyszerű élethelyzetük az alkalmi munkalehetőségek megszűnése miatt egyre kritikusabbá vált.

Csoportunk önkénteseinek többség a szépkorúak körébe tartozik, ők most a különösen veszélyeztetettek, így nekünk is fontos, hogy otthon vészeljék át ezt az időszakot. Többségük egyedül él és bár ellátásukról családtagjaik gondoskodnak, de a rendszeres telefonos kapcsolattartás meghatározó életükben. Sokat beszélgetünk mindennapi teendőinkről, a központi előírások betartásának módjáról, formájáról, a szájmaszk készítésének koordinációs feladatairól és ennek köszönhetően érzik, hogy közösségünk meghatározói tagjai a vírushelyzet idején is.

A Dél-alfödi Régió intézményei részére Baján is készülnek szájmaszkok, melyek a munkatársak, gondozottak és önkéntesek biztonságát szolgálja. A városban a Vortextília Kft. 15 főt foglalkoztató dolgozói, több egyéni vállalkozó, hobbi varrónők, a Sugovica Foltkör tagjai és máltai önkéntesek is csatlakoztak a kezdeményezéshez. Már több mint 2.000 db készült el összefogással és nagy-nagy szeretettel, lelkesedéssel. Egy magánszemély támogatásának köszönhetően cérna felajánlást is kaptunk. A maszkokból a hátrányos helyzetű családoknak is juttatunk, főleg a tanyán élő nagycsaládosoknak.

Önkénteseink körében több pedagógus is felajánlotta, hogy általános iskolás diákoknak korrepetálásban nyújtana segítséget. Az online oktatás nem minden család számára egyszerű, sem a szülők, sem a gyermek(ek) nincsenek erre hosszú távon felkészülve, nem beszélve, hogy sokszor a feltételek sem adottak hozzá.

A Dél-alfödi Régióból indult „Szeretethang” kezdeményezéshez csoportunk is csatlakozott és naponta fogadjuk azok hívását, akiknek mentális támogatásra van szükségük.

Ezúton is szeretnénk köszönetünket kifejezni minden nagylelkű munkáért és támogatásért.

 

„Ami rajtunk múlik, azt megtenni kötelességünk, ami nem, azt imádkozva bízzuk Isten kezére. Imádkozni kell azért, hogy ép testünkben ép legyen a lelkünk.”

Kozma Imre atya

 

 

Maros Beáta csoportvezető