Máltai Szeretetszolgálat

Íratkozzon fel hírlevelünkre!

Máltai napló

Élmény napok a Terzévárosi Nappali Melegedőben

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2020-01-28 00:00:00

A terézvárosi kirándulók a Tropicariumban

Élmény napokkal segíti a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Terézvárosi Nappali Melegedője a hajléktalan embereket és az intézményhez forduló rászorulókat. A kulturális programok szervezésével a karitatív szervezet hozzájárul, hogy a nélkülöző emberek eljuthassanak színházba, kiállításra, moziba, ami segíti beilleszkedésüket, értéket és élmények ad számukra.   

A Terézvárosi melegedőbe járó hajléktalan emberek és az intézménytől segítséget kérő kerületben élő rászorulók számára szervezett kulturális programokat a Máltai Szeretetszolgálat a Terézvárosi Önkormányzat pályázati támogatásának köszönhetően. A programok célja, hogy kulturális és szabadidős programokon szerzett élmények és találkozások segítsék a hajléktalan emberek lelki és mentális fejlődését, hozzájáruljanak a beilleszkedésükhöz. A résztvevők utcán vagy szállón élő hajléktalan emberek, akik a programoknak köszönhetően beszűkült mindennapjaikból kimozdulhatnak és olyan helyekre juthatnak el, melyek évek, esetenként évtizedek óta nem részeik az életüknek. Színházba, moziba mehetnek, kiállítást látogathatnak és kirándulni mehetnek.

A terézvárosi kirándulók a csömöri Csokoládémúzeumban

Az elnyert pályázati támogatásnak (297 400 Ft) köszönhetően, 4 programot és egy karácsonyi szeretetvendégséget szervezett az intézmény. A támogatásból finanszírozták a programok útiköltségét, valamint az alkalmakra az ellátást is.

2019 decemberében az Átriumban megtekintették Rainer Werner Fassbinder: A félelem megeszi a lelket című darabját, moziban megnézték a Joker című filmet, látogatást tettek Tropicariumban, de vitathatatlanul a legnagyobb sikere a csömöri Csokoládémúzeumba vezető  kirándulásnak volt.

Fényképezkedés a Tropicarium cápájával

2019-ben is önkormányzati támogatás segítségével szerveztük meg a 26 hajléktalan embert vendégül látó Eötvös utcai karácsonyt, melyen meghitt, elcsendesülős hangulatban ünnepelhettek a fedél nélkül élő emberek az intézmény munkatársaival. Versekkel, közös énekléssel és egy kórus fellépésével vált ünnepivé a karácsonyuk.
Az „Élmény napok” alkalmával szerzett tapasztalatok azt igazolták, hogy a hajléktalan embereknek nagy igényük van a kulturális programokra. A Terézvárosi Nappali Melegedő munkatársai megerősítették: meggyőződésük, hogy az élményeknek révén, ha a hajléktalan emberek élete gyökeresen nem is változik meg, de életminőségük mindenképpen javulhat és ezek a sokszor régi életüket is visszaidéző, megszokott napi rutinjukon túlmutató programok segíthetik, motiválhatják is őket a továbblépésre.