Máltai Szeretetszolgálat

Íratkozzon fel hírlevelünkre!

Máltai napló

Máltai mise Baján

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2019-10-28 00:00:00

Máltai mise Baján 2019.10.14.

 2019. 10. 14-én  a Máltai Szeretetszolgálat Bajai Csoportjának tagjai és önkéntesei ismételten részt vehettek a csoport lelki vezetője által tartott   szentmisén.
 A Fekete Szabolcs esperes által celebrált mise központi témája látszólag nem köthető a mai ember világnézetéhez, hiszen manapság a bűnbánat, a hit és a házasság kérdéséről szabadon gondolkodhatunk

Október 14-e I. Callixtus pápa vértanúhalálának napja. A 3. században tevékenykedő lelkipásztor munkásságának oroszlánrészét a fentebb említett hit- és erkölcsi normák átgondolása, átértékelése, valamint azok megreformálása töltötte ki.
Megbocsájtható-e az eretnekség, vagy az, ha valaki valamilyen formában megtagadja a hitét? Elfogadható-e, ha szabad ember rabszolgával köt házasságot?

Ezek voltak azok a központi kérdések, amik foglalkoztatták az akkor élőket.
A pápa az átlagemberek nézőpontja mellé ált. Ezzel a döntésével azonban ellenségeket szerzett magának.

 

 

A folyamatosan erősödő keresztény üldözések elől katakombákba – föld alatti bányajáratokba, gyülekező, temetkező és istentiszteleti helyre – menekültek..
Callixtus pápa semmilyen nyomás hatására nem volt hajlandó megtagadni a hitét, így vértanúhalált halt, melynek részleteiről nem maradt fent információ.

A szabad gondolkodás és véleménynyilvánítás a mai kor emberének természetes, azonban még most is meg kell küzdenünk ítélkezések, rosszallások tömkelegével.
Fekete Szabolcs esperes az igehirdetés végén azért imádkozott, hogy minden nehézség ellenére kitartsunk és megerősödjünk hitünkben, csak úgy, mint I. Callixtus pápa.

 

Czifra Klaudia munkatárs