Máltai Szeretetszolgálat

Íratkozzon fel hírlevelünkre!

Máltai napló

Nemluxustáskákat osztottak Baján

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2019-05-07 10:00:00

Nemluxustáskákat osztottak Baján

Nem luxus, de sok esetben nagy segítséget jelenthet egy kozmetikumokkal, tisztálkodási szerekkel, tiszta fehérneművel megpakolt női táska. Ezt az igényt ismerte fel két fiatal, budapesti vállalkozó, Cserta Alexandra és Huszka Ágnes, amikor a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal együttműködésben útjára indították a #nemluxustaska jótékonysági kampányt. Sándor Boglárka cikke. 

A 2018 decemberben meghirdetett akció lényege, hogy a krízisidőszakban (november-március) szólít meg nőket, arra kérve őket, hogy egy jó állapotú, de általuk már nem használt táskát pakoljanak meg tisztálkodási szerekkel, és adják le azokat a gyűjtőpontokon, ahonnan hajléktalan vagy nehéz anyagi körülmények között élő nők juthatnak hozzá ilyen módon az adományhoz. Az országos kampányhoz idén januárban Baja is csatlakozott: a szeretetszolgálat bajai csoportjának Fáy utcai székhelyén rövid idő alatt csaknem harminc táska gyűlt össze, egyéni felajánlók és közösségek is szívesen csatlakoztak a gyűjtéshez. A begyűlt mennyiségből húszat családias hangulatú ünnepség keretében adtak át nehéz helyzetben élő hölgyeknek május 6-án, anyák napja után közvetlenül a Cirszterci Rendházban.


Maros Beáta, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat bajai csoportjának vezetője köszöntőjében elmondta: minden egyes táska magában hordozza azt a szeretetet, amellyel készítője csomagolta bele a tárgyakat. A városvezetés nevében Kámánné dr. Bari Bernadettönkormányzati képviselő emelte ki az anyák napja jelentőségét. Mint elmondta: ez az év egyik legkedvesebb ünnepe, amikor köszönetet mondunk és kapunk az önzetlen, feltétel nélküli, sok áldozattal járó szeretetért. A táskákat is édesanyák kapják, ráadásul olyan akció keretében, amelyre megmozdult az egész ország, és összesen több mint tízezer csomag gyűlt össze a jó cél érdekében. A képviselő köszönetét fejezte ki a szervezőknek és a felajánlóknak, majd Tóth Kitti, a Szent Balázs Katolikus Általános Iskola diákja verssel is köszöntötte az édesanyákat.

Az összesen húsz táskát (és a máltaiak részéről minden táskához járó sálat) dr. Zöld Lászlóné egyházi, civil és karitatív ügyekért felelős tanácsnok, valamint az akcióhoz csatlakozó Összefogás a Bajai Cicákért Egyesület képviselői adták át a kedvezményezetteknek. Maros Beáta elmondta: az akció Civil díjat nyert a legjobb adománygyűjtő kampány kategóriában. A nagy népszerűségre való tekintettel, a tanulságokat leszűrve, szeretnék idén is meghirdetni, május folyamán pedig további táskákat is kiosztanak a bajai járásban.
A rendezvény keretében Puskás Hajnalka, a Bács-Kiskun Megyei Iparkamar Család- és Karrierpont projektjének szakmai vezetője a programhoz kötődő különféle képzési, önfejlesztési lehetőségeket ismertette meg a jelenlévőkkel, akik szeretetvendégségen is részt vehettek.


Sándor Boglárka   újságíró