Máltai Szeretetszolgálat

Íratkozzon fel hírlevelünkre!

Máltai napló

Munkavállalás támogatása a Terézvárosi Nappali Melegedőben

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2018-09-06 00:00:00

Munkavállalás támogatása a Terézvárosi Nappali Melegedőben

2018 áprilistól megújult a Terézvárosi Nappali Melegedő. Berendeztük, megnyitottuk vendégeink számára a korábban raktárnak használt 33nm-es helyiségünket. Itt vendégeink nyugodt körülmények között pihenhetnek, étkezhetnek, olvashatnak és számítógépeket használhatnak. Ez a már régóta szükséges átalakítás tette lehetővé, hogy a Terézvárosi Önkormányzat pályázati támogatásával elindítsuk munkaerő-piaci programunkat.

Nappali melegedőnk vendégkörének jelentős része rendszeres jövedelem nélkül él, segélyekből tartja el magát, vagy családját, bizonytalan alkalmi munkákból, gyűjtögetésből szerez némi jövedelmet. Esetükben az életüket meghatározó kulcskérdés a biztonságot adó rendszeres, kiszámítható jövedelemmel járó munkavégzés. Vendégeinkkel beszélgetve azt tapasztaltuk, hogy nagyon kevés ismerettel rendelkeznek a jelenlegi munkaerő-piac működéséről, a munkáltatók elvárásairól, valamint az álláskeresési technikákról, munkával kapcsolatos elvárásaik, elképzeléseik sokszor nem a realitás talaján állnak, nincsenek tisztában saját értékeikkel, képességeikkel, a munkavállalást gátló tényezőkkel.

A program megvalósításának időszakában már meglévő alapszolgáltatásainkon túl új szolgáltatásokat biztosítottuk ügyfeleink részére:

• Álláskeresési- és munkatanácsadás,
• Munkalehetőségek felkutatása (friss álláslisták) az álláskeresők számára,
• Számítógép és telefonhasználat,
• Készétel konzerv az álláskereséssel összefüggő tevékenységek, ügyintézések idejére,
• Támogató élelmiszer és tisztasági csomag az első fizetésig,
• Munkába járáshoz egyszeri BKK bérlettámogatás,
• Interjúra, munkába járáshoz ruházat biztosítása.

A Terézvárosi Önkormányzat pályázati támogatásából vásároltunk egy számítógépet, a konzerveket, tartósélelmiszereket és a BKK bérleteket.

Összességében megállapíthatjuk, hogy előzetes feltevésünk, igényfelmérésünk beigazolódott a program során. Mindenképpen szükség van ügyfeleink számára a munkavállalást segítő szolgáltatásokra. Ügyfeleink nagyon örültek az új szolgáltatásoknak és egyre nagyobb számban éltek a felkínált lehetőségekkel. A munkába állás főként a nálunk megforduló többnyire képzetlen, tartósan munkanélküli emberek esetében hosszú folyamat. Mostani programunk ennek a folyamatnak az egyik első állomása volt, épp ezért a folytatásra mindenképpen szükség van, így újonnan bevezetett szolgáltatásainkat a pályázat lezárását követően is folytatjuk, egyes elemeit beépítjük rendes napi működésünkbe, alapszolgáltatásaink körébe.

Álláskereső ügyfeleink a hét minden napján nyolc órától délután kettő óráig vehették igénybe szolgáltatásainkat.