Máltai Szeretetszolgálat

Íratkozzon fel hírlevelünkre!

Máltai napló

Megszentelték a máltai központot Baján

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2018-07-06 00:00:00

Megszentelték a máltai központot Baján

Kozma Imre atya szentelte meg a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Bajai Csoportjának központján Baján. Az ünnepséget Sarlósboldogasszony napján tartották a Szent József Plébániával közösen. A csoport önkéntesének beszámolóját közöljük. 

Sarlós Boldogasszonyt ünnepelték tegnap Baján. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Bajai Csoportja és a Szent József Plébánia közösen készült az Élet ünnepére. Különleges alkalom volt a mostani, hiszen az eseményt összekötötték a városban működő Máltai Központ megszentelésével.

Magyarországon hagyományosan július 2-án ünnepeljük Szűz Mária látogatását Erzsébetnél. Az aratási munkálatok miatt Sarlós Boldogasszony az ünnep népies neve. Ez alkalomból telt meg vendégekkel a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Bajai Csoportjának Fáy utcai központja. Támogatók, városvezetők, egészségügyi dolgozók, intézményvezetők és önkéntesek érkeztek az eseményre. Maros Beáta köszöntőjében elmondta, 1991. áprilisában kezdte meg működését a városban a Szeretetszolgálat. Maros Beáta, a helyi csoport vezetője elmondta: “Baja város önkormányzatától 2016 őszén kaptunk lehetőséget arra, hogy a Fáy utca 1. szám alatt egy központot alakítsunk ki. A mai napig ezekben a helyiségekben végezzük a munkánkat, feladatunkat, és várjuk azokat a rászorulókat, segítségre szorulókat, akiknek támogatásra van szükségük.”

A bajai csoport Dr. Szluha Gyulától egy keresztet, Uhlár Máriától pedig két szentképet kapott ajándékba. Ezeket és a központ helyiségeit Kozma Imre atya a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója és elnöke áldotta meg, aki később a misét celebrálta a Szent József-templomban, aminek keretében papi áldásban részesítette a várandós kismamákat, a védőnőket és az egészségügyi dolgozókat. Mint mondta, az útról kell ilyenkor elgondolkodni. “Az embernek akkor kell elindulni, amikor valakihez oda akar érni, nem elegendő csak sétálni az úton, bár annak is van értelme, de valójában az útnak az üzenete az, hogy valahova vezet, és az út akkor értelmes, ha valakihez vezet, és nekünk embereknek egymáshoz el kell érkezni.” - fejtette ki Kozma Imre atya, a szervezet elnöke.  

Olyan emberek közösségéről van szó, akik megpróbálnak valamilyen jót cselekedni a Jóisten segítségével, mondta a szeretetszolgálat Dél-Alföldi Régiójának vezetője. “Nagyon fontos az, hogy a máltaiak megőrizzék a hitüket, megőrizzék a hitelességüket, és megőrizzék a lelkesedésüket, ez pedig valóban csak akkor lehetséges, hogyha beengedik a szívükbe ezeket az érzéseket és nem engedik, hogy bármiféle kiábrándultság vagy keserűség gyökeret verjen benne. ” - hangsúlyozta Rigóné Kiss Éva, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Dél-alföldi Régiójának Rigóné Kiss Éva – ügyvezetője.

Az országos alapítás után két évvel már megkezdhette működését a bajai szolgálat, amire büszkék lehetünk, mondta a városvezetés nevében Csubákné Besesek Andrea alpolgármester. A kismamák, az anyaság, így a család ünnepe is a mostani, tette hozzá.

“Egyik kismama megkereste a másik kismamát, de mivel Szűz Márai tette, ezért ezt az alázatot, ezt a fajta segíteni vágyást, ezt a fajta minden fölötti szeretetet ünnepeljük, illetve jó, ha ezt átérezzük. Én azt gondolom, hogy ezekkel az ünnepekkel ennek az átérzése megtörténhet.” - mondta Csubákné Besesek Andrea – alpolgármester. 

A templom udvarán dr. Zöld Lászlóné önkormányzati képviselő az ünnephez kötődő népszokásokat elevenítette fel. Az udvarban elhelyezett mezőgazdasági eszközöket és aratási szerszámokat pedig Kozma Imre atya áldotta meg.