Máltai Szeretetszolgálat

Íratkozzon fel hírlevelünkre!

Máltai napló

Kirándulás Zircre

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2017-12-11 10:00:00

Kirándulás Zircre

Zirscre látogattak a Terézvárosi Nappali Melegedőbe járó hajléktalan emberek. A kirándulásról az intézményvezető írt beszámolót. 

A Téli Kirándulásunkra December 8.-án, pénteken került sor. A reggeli indulásnál jelen voltak a melegedő dolgozói (5 fő) és 15 fő az intézményt látogató hajléktalan sorsú ügyfelek és lakossági ügyfelek közül. Az utazás során az első állomásunk a Cseszneki vár volt, ahol a busznál megreggeliztünk (gyümölcslé, ásványvíz és szendvics volt a reggelihez) miközben a kilátásban gyönyörködtünk. A reggeli elegendő energiát adott a várhoz való felsétáláshoz és a vár körbejárásához. Közösen felsétáltunk, a felfelé vezető út alkalmas volt a közös fényképek elkészítésére is.
A második állomásunk a Zirci Ciszterci Apátság volt, ahol mindenki elámult milyen gyönyörű park veszi körül a templomot és az apátságot. Kezdésként körbe jártuk a parkot, majd megtekintettük az apátságban létesített múzeumi kiállítást, ahol különböző ereklyék, kegytárgyak voltak kiállítva. A múzeumban kis csoportokban volt lehetőségünk az aranyból és ezüstből készült gyönyörű, régi tárgyakat végignézni, majd a korábbi ciszterci Apátok portréit és más olajfestményeket is megcsodálhattunk. A múzeum után az apátság műemlékkönyvtárában kaptunk tárlatvezetést.


A tárlatvezetés után indult vissza a társaság Budapestre. A hazaúton néhányan elaludtak, míg a többiek lelkesen beszélgettek friss élményeikről és az ezekről eszükbe jutó emlékeikről.
Azt gondoljuk, hogy ezek az élmények mind az ügyfeleket, mind a szociális munkásokat közelebb hozzák egymáshoz, amelynek köszönhetően elmélyülhetnek a bizalmi kapcsolatok, amik segíthetik egy-egy hajléktalan embertársunk gondozását, visszaterelését a társadalomba.
A kiránduláshoz szükséges dolgokat – buszbérlést, a belépők árát és a reggelit ebédet – a Terézvárosi Önkormányzat által pályázati formában támogatott innovatív közösségszervező program keretében sikerült megvalósítanunk, melyet ezúton is köszönünk.