Máltai Szeretetszolgálat

Íratkozzon fel hírlevelünkre!

Máltai napló

Máltai mise Baján

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2017-12-17 00:00:00

Máltai mise Baján

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Bajai Csoportja decemberi szentmiséjét a bajai Ciszterci Rendház kápolnájában tartotta meg. Az alkalmon a katymári Nyugdíjas Klub tagjai a könyvtárvezető kíséretében is részt vettek. A csoport beszámolóját közöljük. 

A rendház vezetője Medveczky Bertalan köszöntőjében röviden beszélt a ház történetéről, más egyházakkal és a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal való kapcsolatáról és a rászorulók számára fenntartott szállások kiadásáról is. Szerzetes közösség alapította a házat mindenki lelkének üdvösségéért, s amióta felújították, azóta ez az első megtartott szentmise.
Fekete Szabolcs esperes, csoportunk lelki vezetője celebrálta a misét, melyet a Szeretetszolgálat önkénteseiért, tagjaiért, vezetőiért és a jelenlévőkért ajánlott fel. „Advent első hetében vagyunk, hamarosan meggyújtásra kerül az első gyertya. Hallhattuk a példabeszédben, hogy csak az jut be a mennyek országába, aki teljesíti az atya akaratát, hallgatja tanításait. Aki tanításait tettekre nem váltja, az a balga ember. Maga az Advent az nem csak a karácsonyra való előkészületet jelenti, hanem Krisztus második eljövetelére készít fel minket, hogy méltóképp várhassuk, ez egy lelki előkészület.”

Az atya a karácsonyi várakozás ünnepi köntösének is nevezte ezt az időszakot, s a cél az, hogy az ítélet napján bűnmentesek legyünk, amit az áhítat gyakorlásával, lelki egységgel, harmóniával érhetünk el. December 16-áig prófétai jövendöléseket olvasunk és tanításokat hallunk, mely szintén Jézus Krisztus második eljövetelére készít fel minket. Az első eljövetel következményei alapján tudjuk, hogy hogyan várjuk a másodikat, melynek eljövetele függ a szemünk horizontja előtt. Advent első része önmagunknak egy lelki gyakorlat, szemléletünk formálása, az adventi gyermekkel való találkozás az ünnepben. Konkrétan Advent második felében készülünk igazán a karácsonyra, ilyenkor beszélünk Szent Józsefről, Szűz Máriáról és a szentlélek általi fogantatásról. Más egy hívő ember, az adventet megélő karácsonya, mint annak akinek csak egy egyszerű visszaszámlálás. December 8.-a adventnek egy második értelmet ad; ez egy fő ünnepünk: a Boldogságos Szűz Mária szeplőtelen fogantatása, melyhez 9 hónap hozzáadásával megkapjuk a Szűz anya születésnapját. Ezen a nagy ünnepen, szent napon ünnepeljük Szűz Mária bűn nélküliségét, nincs rajta makula. Advent egyik vonulata, hogy a bűn elleni küzdelmet szeretnénk magunkban fejleszteni; a gyarlóságból, megszokásból kiemelkedni próbálunk ezzel a gyakorlattal. Időrendben tekintve az első bűn nélküli ember Szűz Mária, majd Jézus Krisztus volt. Krisztus urunknak azért kellett megszületnie, hogy az embert megváltsa, tehát a bűn az oka annak, hogy isten fiának emberré kellett lennie. Az atya elmondta, hogy isten a megváltás folyamatába bevon minket, részt vehetünk a megoldásában, mert a minket illető részt nekünk kell véghez vinni, bűneinket megoldani, helyrehozni. Jézus Krisztus keresztjéből elfogadjuk a megváltás, de a saját részünket is hozzá kell tennünk – ez maga az advent Jézus Krisztus egyetemes üdvözítő áldozatában. Az ő tanításai, törvényei, parancsolatai segítségével tudunk küzdeni – elsősorban saját magunkban kell csökkentenünk a bűnt, majd környezetünkben, bizonyos helyzetekben, szolgálatunkban.


Fekete Szabolcs lelki vezető felhívta a figyelmet arra, hogy ami baj, szenvedés, betegség van ezen a világon az a bűnnel szoros összefüggésben van, lélekben fel kell vegyük a harcot, mert a nagy összefüggésben mind ott lehetünk, tehetjük a ránk kiszabott feladatot a tanítás szerint, mert isten igényt tart ránk. Ez a feladat küldetés, kötelezettség, és megtiszteltetés is egyben, melyek által méltóságot adott nekünk az úr. Bármi ellen is küzdünk a nagy terv részei, részesei vagyunk; mi egészítjük ki azt, ami Krisztus keresztjéből hiányzik. Ezzel zárult a példabeszéd, majd a szentmise végén a jelenlévők átszellemülve, adventre hangolódva és lelkileg feltöltődve hagyták el a kápolnát.

A fenti gondolatokat Tot Loretta munkatárs foglalta össze.