Egy kis zöldség ismeret
Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2017-08-31 00:00:00
Augusztusban az esztergomi Zöld Fenyő Időskorúak Otthonában egészségnapot tartottak a zöldségek jótékony hatásairól, illetve a betegségek megelőzéséről. Idős korban ugyanis még nagyobb jelentősséggel bír a vitaminok pótlása. A rendezvényről Kissné Tafferner Györgyi, mentálhigiénés munkatárs írt beszámolót.
Zöld, sárga, piros… és nagyon finomak! Igen ezek a zöldségek. Ezek a növények az idősek számára élettanilag is nagyon fontos szerepet töltenek be, a rostok, vitaminok tartalma miatt. Segítik az emésztést, látást és még nagyon sok egészségügyi problémának lehetnek az ellenszerei. Mivel idős korban lecsökkennek az anyagcsere folyamatok és lassul a felszívódás még nagyobb szükség van a vitaminok bevitelére és pótlására. Az idős embereknek a zöldségeket is megfelelő konyhatechnikai eljárásokkal kell készíteni, mert a gyengülő rágóízületek és a fogak nagymértékű hiánya befolyásolja fogyasztásukat.
A zöldségek köre, elérhetősége is fejlődik, így vannak olyan zöldségek, amiket az idős lakóink még nem ismernek. A zöldségek fontosságára és a hozzájuk kapcsolódó betegségek ismertetésére egészségnapot rendeztünk. Itt elsősorban a magas vérnyomás tünetei, megelőzése és a cukorbetegség volt a fő kiinduló pont.
Különféle zöldségekkel készültünk, amiket jól ismernek (paprika, répa, saláta..) és olyanokkal, amiket nem ismernek (batáta). Minden zöldséget külön- külön is megbeszéltünk, kielemeztünk. Honnan származik, ki- mire-hogyan használta. Ezekből a zöldségekből nyers és párolt formában kóstolhattak lakóink és utána egy nagy salátástálnyi friss vegyes salátával és öntettel zárult az egészségnap.
A rendezvény alkalmával megismerkedtek a zöldségek eredetével, felhasználásával, jótékony hatásával. Időközben nagyon jókat beszélgettek, nevettek és ettek a lakóink.
Mindenki kedves egészségére!
Kissné Tafferner Györgyi
mentálhigiénés munkatárs