Máltai Szeretetszolgálat

Íratkozzon fel hírlevelünkre!

Máltai napló

Előadás az áhítatról Baján

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2017-04-09 00:00:00

Az előadássorozat Húsvét után is folytatódik

A lélek egészségét erősítő előadással várta az érdeklődőket a Magyar Máltai Szeretetszolgálat bajai csoportja a helyi a Közösségi Házban. Binszki József, a belvárosi templom plébánosa Rácsodálkozás, titok, áhítat címmel foglalta össze a nagyböjti időszakban kiemelt fontossággal bíró fogalmak értelmezését.

Maros Beáta, a bajai csoport vezetője elöljáróban kiemelte: két éve kapcsolódtak az Egészséges Bács-Kiskunért programhoz, ennek keretében változatos témákban k hívtak előadókat, akár visszatérő jelleggel is. Csubákné Besesek Andrea alpolgármester szintén visszatérő látogatója a Máltai Szeretetszolgálat rendezvényeinek. Ezúttal arról beszélt a jelenlévőknek, hogy Binszki atya előadása igazi felöltődést kínál, amelynek hatására csodával telik meg a lélek. – Rácsodálkozunk az élet dolgaira, szembetaláljuk magunkat a titokkal, áhítattal fordulunk felé. Mindehhez belső csendre van szükség, főként ilyenkor, nagyböjt idején. Így tudunk önmagunkra és ez által másokra is jobban figyelni – emelte ki az elöljáró.

A nagyböjthöz kapcsolódó témát keresve döntött úgy, hogy az áhítatról fog elmélkedni Binszki József plébános. Mint kiemelte: régóta foglalkoztatja a téma, és a megfelelő szakirodalom tanulmányozását követően már több közösségben is beszélt róla. Hangsúlyozta, az áhítatot speciálisan vallási fogalomnak tartják, ennél azonban sokkal többet jelent. Olyan emberi alaptulajdonság és képesség, amely mindenkiben veleszületett módon megtalálható, hiszen a kisgyermek is áhítattal tud a környező világra rácsodálkozni. Mindenképpen erősen érzelmi alapú fogalomról van szó, amely ugyanakkor elengedhetetlen része a spirituális életnek is.