Máltai Szeretetszolgálat

Íratkozzon fel hírlevelünkre!

Máltai napló

Török diákok jártak a Szeretetszolgálat óbudai szakképzőjében

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2017-03-22 00:00:00

A török diákok több máltai intézményt is meglátogattak

Az Erasmus+ program keretében a törökországi Erzincanból Magyarországra látogató tizenöt fős török diákcsoport két tanár kíséretében több magyarországi egészségügyi és szociális intézményt is felkeresett, köztük a pestszentlőrinci Máltai Idősek Otthonát és az Óbudai Szakgimnázium és Szakközépiskolát is. A Máltai Iskola Alapítvány beszámolóját közöljük.

A látogatás elején Győri-Daniné Szabó Mónika, az óbudai máltai középiskola igazgatója röviden ismertette az intézmény működését, amely két fő tevékenységből áll; szociális gondozókat és ápolókat képző három+kettő éves szakközépiskolai oktatásból, valamint négy+egy éves szakgimnáziumból az általános egészségügyi és ápolási asszisztensek részére. A szakmai gyakorlatok a Szeretetszolgálat szociális és egészségügyi intézményeiben, valamint a Budai Irgalmasrendi Kórházban zajlanak. A szociális gondozó és ápoló szakma a következő tanévben is hiányszakma lesz, így az állam – bizonyos tanulmányi feltételek teljesülése mellett –  a Szabóky Adolf Szakképzési ösztöndíjjal támogatja a diákokat.


A projektoros vetítéssel egybekötött bemutatást követően az igazgató asszony végigkalauzolta a vendégeket az intézmény termein, ahol a szokásos mindennapi oktatás folyt. A török diákok az ápolási gyakorló teremtől kezdve, az általános tanulmányoknak helyt adó termeken keresztül a közösségi helységig és a tanári szobáig betekintést kaphattak az intézmény működésébe. A nyelvi nehézségeket Kovács Hilda turkológus tolmácsolásával sikerült áthidalni.