Máltai Szeretetszolgálat

Íratkozzon fel hírlevelünkre!

Máltai napló

Máltai zarándoklat Aradra, Máriaradnára és Temesvárra

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2016-10-10 00:00:00

A makói csoport minden évben elzarándokol Máriaradnára

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Makói Önkéntes Csoportja alapításuk 25. évfordulóján Máriaradnán adtak hálát az eltelt negyed évszázad gyümölcseiért. A zarándoklat során ellátogattak Aradra és Temesvárra is, amiről a csoport önkéntese, Sánta Józsefné írt beszámolót.

Lelkes csapatunkkal ellátogattunk Aradra, az Aradi vértanúk emlékművéhez. Ahol elhelyeztük koszorúnkat és mécseseinket a többi megemlékező virágai közé. Természetesen a magyar Himnuszt is elénekeltük tiszteletünk jeléül.


A Makói Csoport minden év októberében zarándokutat szervez Máriaradnára. Az idén sem volt ez másként. A magyar hívek és a Máltai Szeretetszolgálat zarándoklatán vettünk rész. A templom bejáratához közel már alig lehetett parkolót találni, mikor megérkeztünk. Mindenki sietősen lépkedett fel a templom lépcsőjén, hogy minél jobb helyre tudjon állni – mivel az ülő helyek már rég megteltek.  A Bazilika tele volt hívekkel, akiknek éneke betöltötte a hatalmas templomot. Felemelő volt hallgatni, ahogy minden ember hangja egyszerre cseng és verődik vissza a templom falairól.

A következő állomásunk Temesvár volt. A temesvári Máltai Szeretetszolgálat központjába látogattunk el ahol Fekete-Nagy László, a Temesvári Máltai Segélyszolgálat elnöke, Paul Éva, a temesvári segélyszolgálat önkéntese (korábbi vezetője) és munkatársai vártak bennünket. Szeretettel és nagyon finom ebéddel vártak bennünket. Meséltek a megalakulásukról, tevékenységükről és hogy mennyit jelent a Máltai segítség az embereknek. A finomságok elfogyasztása után, az adomány csomagunkat adtuk át. Ebben, szépirodalmi és tudományos könyvek, és operett zenei Cd-ket adtunk át a Máltai barátainknak. Utána útra keltünk és László és Éva idegenvezetésével megnéztük Temesvár központját és nevezetességeit. Hazafelé mindenki élményekkel, emlékekkel tért haza kellemesen elfáradva. Szép és mozgalmas nap volt.

Hazaérve még éjszaka ez az üzenet várta a Makói Csoportot:   

„A makói testvéreink a búcsú után ellátogattak Temesvárra, az itteni Szociális Központba es megajándékoztak bennünket több kötet magyar es világirodalmi díszkötésű könyvvel és néhány dobozt tartalmazó hangos könyvvel! Szívből köszönjük nekik! Ezt az értékes kincset kiosztjuk majd a magyar nyelvű két iskola diákjainak!
Miután megebédeltünk és egy kicsit kipihentük az út fáradalmait, eszmecsere közben meglátogattuk Temesvár központját! Az Opera teret, a régi városházát és környékét , a Dóm teret es a hunyadi kastélyt környező teret! Ezek után makói testvéreink fáradtan, de sok élménnyel a tarsolyukban, elbúcsúztak tollunk es indultak hazafele! Gondolom, mindegyikőnk számára, felejthetetlen marad ez a nap! Köszönjük!”