Máltai Szeretetszolgálat

Íratkozzon fel hírlevelünkre!

Máltai napló

Gara ruhabörze

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2019-05-10 00:00:00

Gara ruhabörze

2019-es évben több helyszínen tartott a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Bajai Csoportja ruhabörzét, így Gara, Szeremle, valamint Dávod, mely települések Bajától néhány kilométerre fekszenek.

Garán a Beteszda Alapítvánnyal közösen Garán az iskolás gyermekeknek szervezett program részeként válogathattak az összekészített ruhaneműkből a programon részt vevők. Az évszaknak megfelelő férfi-nő és gyermek ruhadarabok kerültek összekészítésre többféle méretben, melyet csoportunk lelkes önkéntesei válogattak és dobozoltak az eseményre. Ez alkalommal is mindenki megtalálta a számára megfelelő ruhadarabot.

Csovcsity Claudia munkatárs

Nemluxustáskákat osztottak Baján

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2019-05-07 10:00:00

Nemluxustáskákat osztottak Baján

Nem luxus, de sok esetben nagy segítséget jelenthet egy kozmetikumokkal, tisztálkodási szerekkel, tiszta fehérneművel megpakolt női táska. Ezt az igényt ismerte fel két fiatal, budapesti vállalkozó, Cserta Alexandra és Huszka Ágnes, amikor a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal együttműködésben útjára indították a #nemluxustaska jótékonysági kampányt. Sándor Boglárka cikke. 

A 2018 decemberben meghirdetett akció lényege, hogy a krízisidőszakban (november-március) szólít meg nőket, arra kérve őket, hogy egy jó állapotú, de általuk már nem használt táskát pakoljanak meg tisztálkodási szerekkel, és adják le azokat a gyűjtőpontokon, ahonnan hajléktalan vagy nehéz anyagi körülmények között élő nők juthatnak hozzá ilyen módon az adományhoz. Az országos kampányhoz idén januárban Baja is csatlakozott: a szeretetszolgálat bajai csoportjának Fáy utcai székhelyén rövid idő alatt csaknem harminc táska gyűlt össze, egyéni felajánlók és közösségek is szívesen csatlakoztak a gyűjtéshez. A begyűlt mennyiségből húszat családias hangulatú ünnepség keretében adtak át nehéz helyzetben élő hölgyeknek május 6-án, anyák napja után közvetlenül a Cirszterci Rendházban.


Maros Beáta, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat bajai csoportjának vezetője köszöntőjében elmondta: minden egyes táska magában hordozza azt a szeretetet, amellyel készítője csomagolta bele a tárgyakat. A városvezetés nevében Kámánné dr. Bari Bernadettönkormányzati képviselő emelte ki az anyák napja jelentőségét. Mint elmondta: ez az év egyik legkedvesebb ünnepe, amikor köszönetet mondunk és kapunk az önzetlen, feltétel nélküli, sok áldozattal járó szeretetért. A táskákat is édesanyák kapják, ráadásul olyan akció keretében, amelyre megmozdult az egész ország, és összesen több mint tízezer csomag gyűlt össze a jó cél érdekében. A képviselő köszönetét fejezte ki a szervezőknek és a felajánlóknak, majd Tóth Kitti, a Szent Balázs Katolikus Általános Iskola diákja verssel is köszöntötte az édesanyákat.

Az összesen húsz táskát (és a máltaiak részéről minden táskához járó sálat) dr. Zöld Lászlóné egyházi, civil és karitatív ügyekért felelős tanácsnok, valamint az akcióhoz csatlakozó Összefogás a Bajai Cicákért Egyesület képviselői adták át a kedvezményezetteknek. Maros Beáta elmondta: az akció Civil díjat nyert a legjobb adománygyűjtő kampány kategóriában. A nagy népszerűségre való tekintettel, a tanulságokat leszűrve, szeretnék idén is meghirdetni, május folyamán pedig további táskákat is kiosztanak a bajai járásban.
A rendezvény keretében Puskás Hajnalka, a Bács-Kiskun Megyei Iparkamar Család- és Karrierpont projektjének szakmai vezetője a programhoz kötődő különféle képzési, önfejlesztési lehetőségeket ismertette meg a jelenlévőkkel, akik szeretetvendégségen is részt vehettek.


Sándor Boglárka   újságíró

Máltai mise Baján

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2019-05-02 10:00:00

Máltai mise Baján

Áprilisban is szentmisére gyűltek össze a máltai önkéntesek és minkatársak Baján.  Szauerné Balogh Tímea, a bajai máltai szervezet munkatársa számolt be a havi rendszerességgel megtartott máltai miséről. 

2019. április 30-án Fekete Szabolcs esperes, csoportunk lelki vezetője celebrálta a bajai Szent József templomban soron következő máltai misénket.
Esperes úr visszautalt a húsvét előtti időszakra, majd szent beszédében az elkövetkezendő májusi hónap fontosságát emelte ki.
„Május 1-én Szent Józsefet, a munkásembert ünnepeljük és a hagyományt követve megkezdjük a Szűzanya hónapját.
József, a Boldogságos Szűz jegyese, a Megváltó nevelő apja foglalkozását tekintve ács volt- egyszerű, kétkezi munkás. Ezért tekintünk úgy rá, mint a munkások védőszentjére. Az emléknapot XII. Pius pápa vezette be 1955. május 1-én.”
Fekete Szabolcs lelki vezető kiemelte a munka fontosságát, valamint a munkásember megbecsülését és méltóságának megőrzését. A munka a személyi méltóság alapvető eleme, lehetővé teszi, hogy fentartsuk önmagunkat, családunkat. A vezetők feladatának fontosságáról is szót ejtett, kiemelve a jó munkahelyi légkör szerepét.
A munka és a munkásember megbecsülése, valamint a munkába és munkás emberbe vetett hitt megerősítésének jelentőségére való odafigyelésnek a jelentőségével zárta Szentbeszédét.