Máltai Szeretetszolgálat

Íratkozzon fel hírlevelünkre!

Máltai napló

ÉLMÉNY NAPOK

Szerző: Moravcsik Tamás 2019-01-24 00:00:00

ÉLMÉNY NAPOK

Élmény Napok a Terézvárosi Nappali Melegedő szervezésében

A Terézvárosi Önkormányzathoz benyújtott „Élménynapok” pályázati programunk elsődleges célja volt, hogy segítsünk intézményünk hajléktalan és lakossági vendégeinknek, hogy mindennapi életük elviselhetőbb, színesebb, értékes élményekkel gazdagabb legyen, beszűkült közegükből kimozdulva ők is részesei legyenek az élet előlük sokszor elzárt szépségeinek, örömeinek.

Az elnyert 235. 000 forint pályázati támogatásnak köszönhetően állatkertbe, füvészkertbe és két alkalommal színházba tudtunk menni vendégeinkkel, valamint karácsonyi szeretetvendégségre hívtuk meg őket. A támogatásból fedeztük az utazási költségeket is, valamint a programok alkalmával szendvicsekkel, édességgel és üdítővel láttuk vendégül a résztvevőket.

Az állatkert és a füvészkert látogatás is nem mindennapos élménnyel ajándékozta meg ügyfeleinket, akik közül sokan csak gyermekkorukban, vagy még soha nem jártak ezeken a helyeken. A színház különös, mindennapi életterüktől nagyon különböző légköre érezhetően jó hatással volt ügyfeleinkre, akik így kiszakadhattak megszokott környezetükből és egy teljesen más világba csöppenhettek egy pár óra erejéig.

A karácsonyi szeretetvendégségen egy igazán meghitt, nagyon jó közösségi együttlétben és ünneplésben volt részünk és vendégeink öröme, meghatódottsága, hálája igazolta, milyen nagy szükség van a bensőséges, közösségi együttlétekre, ünneplésekre.

Az „Élmény napok” tapasztalatai azt igazolták, hogy igény van ilyen programokra. A résztvevő emberek számára valóban olyan maradandó élményt nyújtanak, amiről még hónapok elteltével is örömmel beszélgetnek, élik át újra és újra azt a világot, amely mindennapjaik során olyan távol van tőlük. Meggyőződésünk, hogy ezeknek az élményeknek az átélése révén, ha életük gyökeresen nem is változik meg, de életminőségük mindenképpen javulhat és ezek a sokszor régi életüket is visszaidéző, megszokott napi rutinjukon túl mutató programok segítik, motiválják vendégeinket, erőt adnak számukra, még ha apró dolgokban is, ahhoz, hogy változtassanak jelenlegi helyzetükön.

Jótékonysági ételosztás

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2019-01-23 00:00:00

Jótékonysági ételosztás

A Máltai Szeretetszolgálat Bajai Csoportja ajánlotta fel az ételt a nehéz körülmények között élők számára január 23-án szerdán, 11-13 óra között a Belvárosi Közösségi Házban, az önkormányzat és a Baja Marketing Kft. hagyományos melegétel-osztásán.

 

 

Ez alkalommal is Fekete Szabolcs plébános mondott áldást, majd Markó Mária, a felajánló karitatív szervezet önkéntese is üdvözölte az egybegyűlteket. Mint elmondta, a háromszáz adagnyi bácskai rizseshúst a szükséges hozzávalókon túl szeretettel is alaposan megfűszerezték, egészségére kívánva mindenkinek, aki fogyaszt belőle. Arra is felhívta az egybegyűltek figyelmét, hogy a szeretetszolgálat Fáy u. 1. szám alatti székhelyén minden szerdán 14-16 óra között ingyenes ruhaosztásra várják a rászorulókat.

 

Évindító szeretetebéd

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2019-01-11 00:00:00

Évindító szeretetebéd

Évértékelő, évzáró rendezvényeket általában december végén szokás tartani, a Máltai Szeretetszolgálat tagjai és önkéntesei számára azonban az az egyik legzsúfoltabb és munkásabb időszak, hiszen az ünnepek közeledtével fokozott szükség mutatkozik a segítségnyújtásra.

Ezért honosodott meg a hagyomány, hogy a szolgálat Bajai Csoportja január elején hívja össze munkatársait, partnereit és támogatóit meghitt, bensőséges ünneplésre.

 

Maros Beáta csoportvezető köszöntőjében örömmel osztotta meg: a csoport önkénteseinek száma gyarapodott az elmúlt év során, a tagok között baráti kapcsolatok szövődtek. A szolgálat tavalyi tevékenységéből a csoportvezető három jelentős mozzanatot emelt ki: nagyon tartalmas és felöltődést biztosító lelki napot tartottak, új támogatóknak köszönhetően jótékonysági sétát szerveztek, valamint megünnepelték Sarlós Boldogasszony napját, a Fáy utcai új székház felszentelésével, Kozma Imre atya jelenlétében. - Az eredmények a közösség munkáját mutatják. Sokat tanulunk egymástól, többek között meg kell tanulni kérni és elfogadni is, ami nem könnyű – mondta a csoportvezető.

A jelenlévők számára ajándékkal is készültek: Mészáros Mária önkéntes szív alakú tűpárnáival, pozitív gondolatokkal, valamint egy székely újévi áldással örvendeztettek meg mindenkit.

Az önkormányzat nevében Csubákné Besesek Andrea alpolgármester vett részt a rendezvényen, megköszönve a szeretetszolgálat szerteágazó tevékenységét és azt a törekvést, hogy minden, általuk összegyűjtött adomány a lehető legjobb helyre kerüljön. Kiemelte: fontos, hogy azokra is gondoljunk, akik segítenek, és legyen alkalmuk önmagukat ünnepelni.

A Máltai Szeretetszolgálat Dél-alföldi régiójának vezetője, dr. Jenei Gábor atya szintén köszönetet mondott minden önkéntesnek és támogatónak, folytatásra biztatva mindenkit, Rigóné Kiss Éva regionális ügyvezető pedig kiemelte: a szolgálat, a feladat, az odafordulás, a segítőkészség és a jelenlét állandó, a munkának pedig sosem lesz vége.

A rendezvény keretében köszöntötték a tavalyi év önkéntesének megválasztott Knáb Jánosnét és Mészáros Máriát.

Az együttlét közös ebéddel folytatódott.