Máltai Szeretetszolgálat

Íratkozzon fel hírlevelünkre!

Máltai napló

Roma napon vettek részt a bajai önkéntesek

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2018-11-26 13:00:00

Roma napon vettek részt a bajai önkéntesek

A bajai Cigány Nemzetiségi Önkormányzat és a Sugovica Sportiskolai Általános Iskola Malom utcai telephelyén megtartott Roma Napi rendezvényen vett részt a Bajai Csoport november 23-án. A csoporto önkéntesének beszámolóját adjuk közre. 

A Szeretetszolgálat helyi csoportjának önkéntesei ingyenes ruhabörzét tartottak a résztvevő, főleg Baja peremkerületében élő családok és valamennyi érdeklődő rászoruló számára. A gyermekek részére a délután folyamán színes és tartalmas programot a Cigány Nemzetiségi Önkormányzat és a helyi Általános Iskola által szervezett kulturális programok biztosították.
A rendezvény ideje alatt a szülők ez idő alatt tájékozódhattak a megyei TOP. 5. 1. 1. és a járási TOP 5. 1. 2 foglalkoztatási paktumokkal kapcsolatos információról és jelentkezhettek is a programokba.

Az EFOP-1. 2. 9-17/1 Nő a családban projektet a helyi máltai iroda és az Iparkamara munkatársai ismertették, ugyanakkor az érdeklődők csatlakozhattak is a programhoz. A RÉV munkatársai prevenciós előadást és tanácsadást tartottak az érdeklődő gyermekek és szüleik számára az alkohol és drogfogyasztás veszélyeiről és következményeiről.
 

Roma Nap Baján

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2018-11-26 00:00:00

Roma Nap Baján

2018.11.23-án Baján a Sugovica Sportiskolai Általános Iskola Malom utcai telephelyén vett rész a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Bajai Csoportja az intézmény által szervezett Roma-Napon.

 

A Helyi foglalkoztatási együttműködések a Bajai járásban TOP-5.1.2-16-BK1-2017-00005 projekt keretein belül a programra érkezőknek a mentorok nyújtottak információt az álláskereséssel, valamint a támogatott képzésekkel kapcsolatban. Nagyon sok érdeklődő érkezett a helyszínre, így széles körben sikerült népszerűsíteni a foglalkozgatási program nyújtotta lehetőségeket.

A tájékoztatás mellett a máltai szociális szolgáltatások közül tartós élelmiszercsomagban részesültek a programra látogatók, valamint a ruhabörzén mindenki válogathatott a rendelkezésre álló női, férfi, gyermek ruhákból, cipőkből.

A gyermekek figyelmét máltai kvízjátékkal igyekeztünk lekötni és különböző logikai feladatokban is kipróbálhatták magukat.

A programon részt vettek a Bácskaiak Egymásért Közhasznú Egyesület munkatársai, akik egészségügyi szűrővizsgálatokat végeztek, így: vércukor, koleszterint, testtömegindex, EKG, ultrahangos érvizsgálat, vitaminszükséglet felmérése.

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Család és Karrierpontja a családbarát munkahelyekről nyújtott tájékoztatást, illetve a „Nők támogatása a munkában” címmel tartott előadást a helyszínen, amit személyes tanácsadás követett. A gyermekek részére rajzpályázatot is hirdettek „Az én családom!” témában.

A RÉV Szenvedélybeteg Segítő Szolgálat munkatársai is jelen voltak, akik drogmegelőző és ártalomcsökkentő beszélgetéseket tartottak szaktanácsadással egybekötve.

A nap sztárvendége - Dorina, Virágzó Tehetségek Kiskunhalasról, a Sükösdi Hagyományőrző Tánccsoport, valamint a Bajai Gyöngyök, mely még inkább színesítették a programot.

 

Fuszkó Attila mentor

 

Októberi programok a Komáromi Fogyatékkal Élők Nappali Intézményében

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2018-11-22 00:00:00

A Fogyatékosok Nappali Intézetének fiataljai nagy lelkesedéssel vettek részt a sportnapon.

A Komáromi Fogyatékosok Nappali Intézményében nagyon mozgalmasan telt az október:

Megemlékezés, öröméneklés, lovaglás, sport verseny és fenyőfaültetés is volt!

Október 6-i megemlékezést tartottunk a kopjafánál
Városi öröméneklést szervezett a Szent Imre Katolikus Általános Iskola a Zene Világnapja alkalmából.
Az Állatok Világnapja alkalmából fiataljainkkal ellátogattunk a Szőnyi Lovas Sportegyesület lovasfarmjára, ahol játékos vetélkedőt szervezett nekünk Kovács Renáta gondozónő. A hatalmas ló hátán megszabadulunk saját korlátainktól. A terápiás lovasiskola a mozgásukban korlátozott emberek esetében csodákra képes. Saját félelmüket legyőzve szálltak nyeregbe úgy, hogy az állattal való együttlét idejére elfeledtek mindent. Köszönjük a lehetőséget!
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület október 18-án rendezte meg hagyományos Esély sportnapját a Győri Olimpiai Sportparkban. A versenyre - Dunántúlról, Pest sőt Somogy megyéből is - közel 400 résztvevő érkezett ,- fogyatékkal élő versenyzők, segítőik és önkéntesek. A díjátadón a Győri Audi KC kézilabdás lányai is jelen voltak! A megmérettetés 6 sportágban zajlott, Benkó Katalin bocciában arany érmet, Saliga Szilvia kapura dobásban ezüst érmet szerzett. Gratulálunk nekik!
Október 23 –i megemlékezésen jártunk a Petőfi Sándor Művelődési Házban. ahol a Bozsik József Általános Iskolások adtak emlékműsort.
Érdekes és élményekben gazdag hónap volt Október!

A képre kattintva megtekintheti képgalériánkat. {galeria}

 

 

 

Jövőd a tét pályaválasztási kiállítás Baján

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2018-11-15 00:00:00

Jövőd a tét pályaválasztási kiállítás Baján

A pályaválasztáshoz adott információkat a Máltai Szeretetszolgálat Bajai Csoportja a Kormányhivatal által szervezett pályaválasztási kiállításon. Az eseményről és a máltai programokról Fuszkó Attila mentor küldött beszámolót. 

November 8-án Baja városa adott otthont a tizennyolcadik megyei Bács-Kiskun megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya által szervezett Pályaválasztási kiállításnak. A rendezvényen 40-nél több kiállító vett részt. Nem csak középiskolák, hanem munkáltatók és a rendvédelmi szervek képviselői is bemutatták tevékenységeiket. A kiállítás egyik színvonalas eseménye a népszerű robotikai bemutató, valamint a „Az én szakmám, az én jövőm” rajzpályázat értékelése volt. Az eseményen második alkalommal kapott lehetőséget a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Bajai Csoportja arra, hogy bemutassa a kínált szolgáltatásait az érdeklők, látogatók számára. Mivel a szolgálat megyei és járási foglalkoztatási program partnere, így ez az alkalom is lehetőséget adott arra, hogy személyes kapcsolat alakulhasson ki a pályaválasztási rendezvényen résztvevők között.

A máltai munkatársak a TOP-5.1.1. „Együttműködés a helyben foglalkoztatásért”, valamint a TOP-5.1.2. „Helyi foglalkoztatási együttműködés a Bajai járásban programról” adtak információt a kísérők, szülők és pedagógusok részére. A Szeretetszolgálat szociális szolgáltatásait mutatták be a máltai szakemberek, valamint az önkéntes munka lehetőségeiről kaptak tájékoztatást a diákok. A pályaválasztók örömmel fogadták a hírt, hogy továbbtanuláskor az 50 órás közösségi szolgálatot a máltai szervezeteknél, Baján, Jánoshalmán és Bácsalmáson is teljesíthetik. A kiállítás ideje alatt helyi kulturális műsorokkal és óránként tombola sorsolással színesítették a programot, melyhez értékes ajándékokat ajánlott fel a Szeretetszolgálat. Hasznos és tartalmas napot tudhatunk magunk mögött, tele élménnyel és átadott hasznos információkkal.