Máltai Szeretetszolgálat

Íratkozzon fel hírlevelünkre!

Máltai napló

Mi kell a boldogsághoz? - Nyár a Családok Átmeneti Otthonában

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2018-08-31 10:00:00

Mi kell a boldogsághoz? - Nyár a Családok Átmeneti Otthonában

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat családok számára fenntartott átmeneti otthonai arra adnak lehetőséget a krízis helyzetbe került családoknak, hogy védett környezetben, szociális munkások segítségével újra talpra állhassanak és új életet kezdhessenek. A békásmegyeri Befogadás Házában tíz család él. Az ő nyarukról osztotja meg gondolatait az intézményvezető. 

„Anya, nézd, szép lett? Figyelj, mekkorát tudok ugrani! Ugye elmegyünk a játszótérre?”
Lehet, hogy a családok átmeneti otthonában élő gyerekek nem jutottak el nyáron a tengerhez, még talán a Balatonhoz sem. De Anya és Apa ott volt, mikor pillangót rajzoltak az aszfaltra, megfogták a kezüket az ugrálóvárban, és lefröcskölhették a tesójukat a játszótér szökőkútjában. Van ennél fontosabb?
A Befogadás Háza  Családok Átmeneti Otthonában, a Kelta utcában tíz család éli mindennapjait. A feladok mellett mindig jut idő a szülőkkel együtt  közös programon részt venni, hiszen ez a nyár is a gyerekeké volt.

Tárnok György, intézményvezető

A tiszaburai Kővár Tanoda első két éve - Fényképes beszámoló

Szerző: Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2018-08-27 00:00:00

A tiszaburai Kővár Tanoda első két éve - Fényképes beszámoló

Tiszaburán 2016 májusában nyílt meg a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Kővár Tanodája. Az EFOP-3.3.1-15-2015-00598 sz. „Kővár szükség esetén” – Kővár Tanoda – Tiszabura c. pályázati forrásból működő tanoda elmúlt két évének fényképes beszámolóját közöljük.  

A közös munkát 2016 májusában kezdtük. Ekkor ismerkedtünk meg az érdeklődő családokkal egy játszóház keretében. A tanoda 2016. június 1-jén indult a település művelődési házában.

Eleinte nem voltak szép bútoraink és csak kevés eszköz állt a rendelkezésünkre a munkához.

Nagyon sokat értekeztünk, hogy mit hogyan csináljunk. 

A karácsonyt a Tiszabőn működő Sziget Tanodával közösen ünnepeltük.

Együtt voltunk Poroszlón kirándulni, ahol megnéztük az Öko-Centrumot.

A tanodában az élet nem csak a tanulásról szól! Sokat játszunk olyan játékokkal, amik fejlesztik a memóriát, a ügyességet, a gondolkodást.

Tanodánk különlegessége, hogy a fejlesztések montessori eszközökkel történnek.

Rendszeresen tartunk nyílt napokat, amikor a szülők, barátok, testvérek osztálytársak is megnézhetik a munkánkat, illetve velünk együtt dolgozhatnak.

2017 Húsvétját a helyi óvodában közösen ünnepeltük a kicsikkel. Meghívtuk a Magyar Garabonciás Szövetség zenészeit is és meglepetésként Virág tanárnő is beállt a zenekarba. 

Tiszafüreden jártunk a Kalandszigeten! 

Megjöttek az új bútorok! Mindenki szerelt! 

Lett egy fejlesztő szobánk is! 

2017 nyara - tábor Fonyódon, ahol a fürdésen és a hajókázáson kívül megismerhettük a mesék csodálatos világát. Eljátszottuk a Piroska és a farkast, felébresztettük Csipkerózsikát, megmentette a Herceg a szépséges Hófehérkét és Hamupipőke cipője is előkerült!

2017. 10. 06. Debrecenben jártunk! Megnéztük, hol fognak majd tanulni a tanodások néhány év múlva! 

2017. Karácsonya

2018. május 22. Egerbe kirándultunk, ahol meglátogattunk egy középiskolát is.

2018. július 23-án Budapestre érkeztünk. Három napos kirándulásunk érdekessége az volt, hogy a Budapestről hozzánk járó tanodás tanáraink otthonaiban töltöttük az éjszakákat. Velük voltunk este és éjszaka, majd napközben közösen töltöttük az időt. Nem unatkoztunk egy percet sem! Állatkert, Budai Vár, Margit-sziget, Parlament és a MiniPolisz is belefért ebbe a három napba!

A projekt 2018. augusztus 31-én lezárul. A záró rendezvényről mindenki jutalmakkal térhetett haza azzal a jó érzéssel, hogy a tanoda nem zárja kapuit, hanem folytatjuk a tanulást és további szép napokat töltünk majd együtt!