Cikkünk a rendezvény első napjáról >>>

Közös énekléssel, majd zenés-táncos bemelegítéssel kezdődött a nap, amelyet már az első percekben „uralt” a jókedv és a nevetés. Késő délutánig tartottak a sorversenyek, emellett számos sportágban mérhették fel tudásukat és erőnlétüket a résztvevők. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Nyugat-Dunántúli Régiójának győri, csornai, ivánci, keszthelyi, zalaapáti és csákánydoroszlói fogyatékossággal élőket ellátó intézményeiből érkezettek közösen sportoltak a monori, tapolcai, siófoki és marcali intézményekből eljött sorstársaikkal és a fogyatékosság ügyének elkötelezett szervezetek szakembereivel.

Nagy érdeklődés övezte a Tchoukball bemutatót, amely olyan csapatjáték, amit bárki játszhat, korra, nemre, edzettségre való tekintet nélkül, ahol a szabályok egyszerűek, ezáltal a játék élvezetes és pörgős, fejleszti a mentális és fizikális készségeket. És ami talán a legfontosabb, hogy ebben a átékban mindenki egyenrangú. A délutáni kosárlabdameccs végén hatalmas fölénnyel nyert az ivánci Mocorgó Közhasznú Kulturális, Szabadidő és Sportegyesület, amelynek tagjai fogyatékossággal élő fiatalok, noha az ellenfél csapatában önkéntesek, szakemberek, szervezők „küzdöttek a labdáért”. Ám a Mocorgók, akik között parasport-bajnokokat is üdvözölhetett a lelkes közönség, alig tévesztettek, az általuk dobott labda szinte kivétel nélkül a kosárban landolt az ép ellenfeleik legnagyobb bánatára és egyben örömére is.

A rendezvényen a csoportos sorversenyek és csapatsportok, a para szkander, kapura rúgás, kerekesszékes akadálypálya, asztali foci, lengőteke és kooperációs sportjáték mellett érzékszervi aktivitások is színesítették a programot. A jelnyelvi játékok, az illat totó, a csökkent látásérzékelés szimulálásával végzett feladatok, a tapintás érzékeléshez taktilis kártyával való játék, valamint a kézműves foglalkozás standjainál éppúgy volt nevetés, mint rácsodálkozás vagy hangos taps.

„A sport egyenlővé tesz!” rendezvény második napja a közösségi értékek és sportélmények mellett a kapcsolatépítés, a módszertanok és jógyakorlatok átadására is lehetőséget adott a szakembereknek, továbbá azt a célt is szolgálta, hogy a Nyugat-Dunántúli Régió és a régión kívüli intézmények különböző területein dolgozó munkatársai személyesen is találkozhattak egymással, és tevékeny résztvevői voltak a mozgalmas napnak. Több százan voltak a kétnapos rendezvény második napján is, ahol a hegyek helyett inkább saját magukat mozgatták meg egy nemes ügyért, egyenlőkké váltak a közös sportolásban, az együtt versenyzés segített megismerni egymást, vidám pillanatokat és felejthetetlen közös élményeket biztosított mindenkinek, miközben sorra „bontogatták le az előítéletek láthatatlan falait”.

A sport valóban egyenlővé tett, épek és fogyatékkal élők együtt élhették át, hogy a mozgás öröme valóban mindenkié, és a részvevők nem a korlátokat látták, hanem az előttünk nyíló lehetőségeket. „Siker, élmény és lelkesedés” – e három szóban foglalta össze a napot Ráczné Németh Teodóra, a Nyugat-Dunántúli Régió regionális szakmai vezetője. Valóban mindenki „nyertesként” távozott a rendezvényről, személyesen is átélhette, hogy ez a nap más volt, mint a többi, amit az is bizonyított, hogy a sportcsarnok kapujában ölelésekkel, kézfogásokkal és a „Jövőre veletek ugyanitt!” mondattal búcsúztak egymástól a rendezvényen részt vevők.

A rendezvény a BioTechUSA-cégcsoporthoz tartozó Scitec Nutrition, és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre.