Győrből és környékéről, valamint a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Nyugat-Dunántúli Régiójának Vas és Zala vármegyei intézményeiből érkeztek a fogyatékossággal élő fiatalok kísérőikkel Győrszentivánra. Egy egész „sportcsarnoknyi” különleges játékos feladat, sport- és érzékszervi aktivitás kínált lehetőséget, hogy mindenki élményt szerezzen és nyertesként élje át a pillanatokat. Résztvevők és önkéntes segítők egyaránt. A 11 intézmény 140 sportolni vágyó ellátottját és kísérőiket 30 máltai és 40 audis munkatárs várta, hogy önkéntes munkájukkal segítsék a sportnapot. A világ legnagyobb motorgyáraként ismert vállalat, az Audi Hungaria munkatársai a szolidaritásban és a közösségek támogatásában élen jártak az éves önkéntes napjukon, segíteni jöttek nemes lelkülettel, és a fiatalokért végzett összefogást szimbolizálta a máltai dolgozókkal szervezett közös sportnap. A résztvevők a játékos formába csomagolt sportolás során ismét megtapasztalhatták a közös mozgás örömét, a segítők pedig ajándékként kapták az arcokról a siker, a közösségnyi szeretet és elfogadás fakasztotta mosolyokat.


A reggeli érkezés során hamar megtelt a parkoló a szállító járművekkel, a regisztrációtól már színes karszalagos „sportolók” sorakoztak a megnyitóra, ahol nemcsak a karszalagok, hanem az intézményi és önkéntes „mezek” is színesítették a Győrből, Csornáról, Keszthelyről, Iváncról, Csákánydoroszlóról, Zalaapátiból, Mindszentpusztáról, Tapolcáról és Kehidakustányból érkező csapatokat. Az Audi Hungaria részéről elsőként Németh Kinga személyügyért és szervezetért felelős igazgatósági tag köszöntötte a résztvevőket. „Együtt vagyunk ezen a napon, a saját értékeink mentén kapcsolódunk egymáshoz, fontos számunkra, hogy a társadalmi felelősségvállalással összeérjünk az önkéntes tevékenységben ma, tegnap és a jövőben is, hiszen vannak már felejthetetlen közös élményeink.” Les Zoltán, az Audi Hungaria járműgyártásért felelős igazgatósági tagja arra buzdította a résztvevőket, hogy élvezzék a közösségben végzett mozgás örömét. A sport tényleg egyenlővé tesz, a sport nyelvét mindenki érti, és ezáltal megtapasztalhatjuk egymás szeretetét, amelyből erőt meríthetünk. A Máltai Szeretetszolgálat részéről Panker Mihály, a Nyugat-Dunántúli Régió regionális ügyvezetője jókedvet, baráti öleléseket és jó sportolást kívánt. Ráczné Németh Teodóra regionális szakmai vezető pedig azt hangsúlyozta, hogy a tavalyi után már ismerősként találkozhattak egymással a különböző intézményekből érkező fiatalok és az önkéntes segítők, a megszerzett és a most rájuk váró élmények pedig már a folytatáshoz is utat mutatnak.


Egy sportnap elengedhetetlen eleme a bemelegítés, ezúttal zenés gyakorlatokkal a Győri AUDI ETO KC játékosa, Veronica Egebakken Kristiansen kézilabdás irányítóként „vezényelte” a nap bajnokait, hogy ne csak lélekben, de testben is felkészülten kezdődhessen a mozgásgazdag program. 16 csapat állt rajthoz, és „tette próbára” csapattagjait az állomásoknál, elűzve a félelmeket, teljesítve a kihívásokat, legyőzve az akadályokat, teret engedve a jókedvnek és sikerélménynek. Ezúttal csak nyertesek távoztak a soron következő vidám „megpróbáltatáshoz”, amelyek között volt élő csocsó, curling, minigolf, darts foci, fúvókás játék, bika tülök erőmérő, számtoronyépítés és ügyességi sorverseny. S ha a versengés véget ért, jöhettek az érzékszervi aktivitások, ahol a hallás, a látás, a szaglás és a tapintás került mérce alá, a Szeretetszolgálat régiós jelnyelvi tolmácsszolgálatainak munkatársai a jelnyelvi játékokkal arattak sikert, a látássérült pingpong, illattotó, játék taktilis kártyával sok próbálkozót vonzott, ahogy a kreatív kézműves sarok színezői, a csillámtetoválás és kézműves foglalkozás is. Aztán a virtuális világba csöppenve a VR szemüveg kézről-kézre, pontosabban szemről-szemre járt, majd a szerencsekerék forgatásával a standtól minden résztvevő nem is egy, hanem két ajándékkal távozott. A nap folyamán jelen volt mindenhol egy kis különlegesség vagy meglepetés, az ebéd is „menőnek” számított, ahogy a fiatalok megjegyezték, a hot-dogok, a kürtőskalács kedvenc kategóriás volt. Minden résztvevő oklevelet és csillogó érmet vehetett át a szervezőktől a közreműködésért, amelynek szövege összegezte a sportnap célját és eredményét: „Legyőzted a félelmeidet, megbirkóztál az akadályokkal. A jövőben is keress új kihívásokat és tedd próbára magad!”

A nap zárását pedig éppoly vidámmá varázsolták a fogyatékkal élő fiatalok, mint ahogy megérkeztek és izgalommal vetették bele magukat a mozgással teli programokba, a zenés-táncos zárópercek arról tanúskodtak, hogy jó közösségben nem könnyű elfáradni, még akkor sem, amikor egy egész nap a sportolásról szólt. A búcsúzáskor pedig egy úticsomaggal ellátott színezhető hátizsákot akaszthattak vállukra a szervezők jóvoltából, és a hátizsákban újra elvitték magukkal az immár hagyományosnak mondható „A sport egyenlővé tesz!” elnevezésű nap idei élményeit is. A kijáratnál ismét elhangzott a „Jövőre veletek, ugyanitt!” felkiáltás nemcsak a fiatalok részéről, de a máltai és audis önkéntesek is így köszöntek el egymástól is, hiszen a nap a közösségi értékek és sportélmények, a személyes találkozás mellett a társadalmi felelősségvállalásról is szólt, mindenki tevékeny résztvevője volt a mozgalmas napnak, ahol ezúttal is a hegyek helyett saját magukat mozgatták meg egy nemes ügyért, és egyenlőkké váltak a közös sportolásban, miközben együtt újabb köveket bontottak le az előítélet láthatatlan bástyájáról. A sport egyenlővé tett mindenkit, együtt tapasztalták meg nemcsak a mozgás örömét, hanem azt is, hogy az akadályok ezúttal ismét a pályán maradtak, Szalai Ferenc régióvezető úgy összegezte: „Erről a napról nem győztesként, hanem nyertesként távoztak fogyatékossággal élők és önkéntesek egyaránt”.

Szöveg: Pankerné Szabó Csilla

Fotó: Pankerné Szabó Csilla, Csapó Balázs