A csoport tagjai és segítőik 2015-ben „csapatépítőnek” gondolták, hogy e körben még inkább megerősítik összetartozásukat, művészi tevékenységük idővel kohéziós erővé vált, az alkotás öröme és a közös élmények mellett léleksimogató alkotások születtek, mostani kiállításukon az idei év „termését” mutatták meg az érdeklődőknek.

 

Közös népdalénekléssel kezdődött az Önkéntes Művészeti Kör kiállítása, egyfajta tisztelgéssel azok előtt az önzetlen segítők előtt, akiknél az alkotás közös öröme is párosul a tevékeny és cselekvő szeretettel. A kör korábbi vezetője, Flaskár Anna egy olyan csoportot hozott létre nyolc évvel ezelőtt, amelynek tagjai nemcsak akkor találkoznak, amikor önkéntes feladatokat kell végrehajtani. A kezdetektől bizonyítják, hogy az önkéntes tevékenység hatékonyabban végezhető, ha van egy olyan csoport, amelynek a tagjai jól ismerik egymást és közös élmények sora fűzi össze őket. Máltai tevékenységük az önkéntes segítő munkájukon alapul: részt vettek a Fogyatékosok Napközi Otthonában a sportnap megrendezésében, ugyanott segítették az Audi Zrt. önkéntes napjának logisztikáját, rendszeresen önkénteskednek az Adni öröm akcióban, a tanszergyűjtésben, az ukrán válság során létrejött segítségponton vállaltak ügyeletet, adománygyűjtésben is számíthatunk a munkájukra, a háborús menekült gyerekek napközis táborának a lebonyolításában is tevékeny részt vállaltak. A csoport vezetője Ambrus Dankó Hajnalka, művészeti vezetője Láng Ildikó, aki elmondta, heti rendszerességgel klubfoglalkozásokat tartanak, amely keretén belül folyamatosan várják azokat az önkéntes munkát vállaló embereket, akik nyitottak és érdeklődést mutatnak a csoport művészeti tevékenysége iránt. Gondolatébresztőnek közösen választják a témákat, ám különféle technikákat alkalmaznak a képek születésénél, amelyekhez pályázati forrásból vásárolják az alapanyagokat.

 

A közös alkotás lelki nyugalmat ad, ugyanakkor a társaság az egyén művészetét is segíti, minden elkészült darab tükrözi készítőjének személyiségét is. Az ünnepek közeledtével rendszeresen készítenek ajándékokat családtagoknak, megváltozott képességű embertársaiknak és a kiállításukat is szívesen vinnék „turnézni”, bemutatni a művészeti kör összetartó erejét. Szalai Ferenc régióvezető köszöntőjében szívből ajánlotta azoknak az önkénteseinknek a munkáit, akiknek segítő tevékenysége mindannyiunknak például szolgál, és akiknek nemes lelkéből és tehetségéből mindemellett szívet melengető színes alkotások is születtek.

Szöveg és fotó: P. Szabó Csilla