Június 30. és július 2. között Győr belvárosa 16. alkalommal változott hatalmas játszótérré. Összesen tíz helyszínen (például Meseváros, Fess liget, Vers-Játszó-Tér, Tudóskikötő) ezer program várta a családokat a nagy népszerűségnek örvendő összművészeti eseményen, a Győrkőcfesztiválon. Ezek egyike volt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Győr-Moson-Sopron Megyei Jelnyelvi Tolmácsszolgálatának programja.

A jelnyelvi tolmácsok amellett, hogy segítették a siket és nagyothalló gyermekeket és a szülőket a rendezvényen, játékos feladatokkal érzékenyítették a fesztiválra látogatókat és jelnyelven akadálymentesítették a bábszínházi és vásári előadásokat is. Lapozható füzetecskével készültek, szókiválasztó feladatokkal és videókkal is színesítették a játékos programokat, nyakba akasztható névtáblákat készíthettek a gyerekek a latin és jelnyelvi daktil ábácé kézjeleiből, és a máltai standhoz érkezők megtanulhatták jelelni saját nevüket.

A Jelnyelvi Tolmácsszolgálat programját nagy érdeklődés övezte, a máltai sátorban egyaránt megfordultak az aktív tolmácshasználók éppúgy, mint a jelnyelv iránt érdeklődő kicsik és nagyok is. A szolgálat tagjai egyszerre teljesítették közreműködő feladatukat a hallássérült közösség és a többségi társadalom közti közvetítésben, a siket és nagyothalló embertársaink iránti érzékenyítésben, és a színházi előadások jelelését is természetesnek vették a gyermekek és színészek egyaránt.

A Győrkőcfesztivál végén a jelnyelvi tolmácsok és önkéntes segítőik gazdag ajándékkal térhettek haza, magukkal vihették a gyermekektől kapott feledhetetlen mosolyokat, miközben részesei lehettek a vidám, hang nélküli, jelelő kezekkel történő beszélgetéseknek.